Az amerikaiak szerint önvédelemből öltek civileket

A Pentagon nem vizsgálódik a nők és gyermekek életét követelő légi csapás miatt.

Mártonffy Attila
2021. 11. 15. 17:37
Islamic state fighters and their families walk as they surrendered in the village of Baghouz, Deir Al Zor province
Fogságba esett terroristák és családtagjaik a kelet-szíriai Baghúz városban Fotó: Rodi Said Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok hadseregének illetékesei elismerték ugyan, hogy civilek is meghaltak egy ellenséges szíriai célpontra mért légi csapásban, mindazonáltal védelmébe vették az akciót, mivel az szerintük önvédelem volt, így nem volt szükség fegyelmi vizsgálatra.

A The New York Times amerikai napilap szellőztette meg azt a 2019. március 18-án a kelet-szíriai Bágúzban történt esetet, s azzal vádolta a hadvezetést, hogy el akarta titkolni a civil áldozatokat. 

A lap szerint az iszlamisták utolsó erőssége ellen intézett két bombatámadásban legalább nyolcvanan vesztették életüket.

A hadsereg központi parancsnoksága hivatalos nyilatkozatban közölte, hogy a megöltek közül 16 feltételezhetően az Iszlám Állam terrorszervezet fegyverese volt, négy pedig polgári személy. A maradék hatvan áldozatot illetően pedig – akik között lehettek nők és gyermekek is – a hivatalos verzió szerint nem volt világos, hogy valóban civilek voltak-e, ugyanis a célba vett csoportban akadhattak az Iszlám Állam által felfegyverzett nők és gyermekek is. Ezt Bill Urban, a központi parancsnokság szóvivője szerint bizonyítják a támadásról készült videófelvételek is. 

– Nem lehetett tévedést kizáróan meghatározni a fegyveresek és a fegyvertelenek összetételét, de nagy valószínűséggel az áldozatok többsége harcos volt. Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy még több a civil halottak száma

– mondta. 

A háború pusztítása Damaszkuszban. Fotó: Omar Sanadiki

Annak ellenére, hogy női és gyermekáldozatai is voltak az akciónak, Urban jogos önvédelemnek nevezte a légi csapást, ami miatt szükségtelen fegyelmi vizsgálatot indítani. A New York Times cikke szerint ugyanakkor még a katonatiszteket is megdöbbentette a támadás, amelyet élőben közvetítettek drónkamerákról. Többen állítólag azt a kérdést is feltették, hogy az incidens nem minősül-e háborús bűnnek. Az amerikai vadászbombázók összesen három bombát dobtak le, noha az felderítő drónfelvételek civilek jelenlétét is mutatták. A szóvivő ellenben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a támadás pillanatában nem tartózkodtak polgári személyek a környéken, s csak a csapás utáni nagy felbontású felvételekből derült ki, hogy civilek is érintettek voltak. 

Az ügyet azonban hamarosan eltussolták, független vizsgálatot sosem indítottak, az áldozatokról szóló jelentéseket pedig titkosították.

Azokat a tiszteket, akik mégis megpróbáltak vizsgálódni, eltávolították a testületből.

Az Iszlám Állam elleni végső szárazföldi offenzívát egyébként az Amerikával szövetséges, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet indította 2019 márciusa elején. Az előrenyomulást nagyban késleltette, hogy a fegyveres terroristák közé nagyszámú civil is vegyült, akik épületekben, sátrakban és alagutakban kerestek menedéket. Bágúz eleste a terroristák elleni háború jelentős momentuma volt.

Washington évente ad ki jelentést az amerikaiak által indított hadműveletek polgári áldozatairól, kérdéses azonban, hogy ezek az adatok mennyire megbízhatók. Továbbá igen szigorú feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy az USA elismerje hibáját. A Pentagon jelentései hangsúlyozzák, hogy minden civil sérüléséről érkező hírt kötelezően kivizsgálnak, érkezzen az bármilyen forrásból: saját információból, helyszíni beszámolókból, a média híradásából, a közösségi média bejegyzéseiből, civil szervezetektől. A szakértők ezután tanulmányozzák az eseteket, például megnézik, valóban történt-e a szóban forgó helyen és időben amerikai katonai művelet, tényleg amerikaiak hajtották-e végre azt, vagy esetleg más erők, igyekeznek ellenőrizni a források hitelességét, továbbá hogy igazolhatóan civilek sérültek-e meg.

 

Borítókép: Az Iszlám Állam harcosai és családtagjaik adják meg magukat Bágúzban (Fotó: Rodi Said)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.