Brüsszel nem játszik békebírót Párizs és London között

Az Európai Bizottság részt vesz a migrációs találkozón Calais-ban, de nem véleményezi a találkozó körüli diplomáciai viszályt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 26. 14:15
Migrants crossing the channel
epa09602564 Migrants arrive to Dover Docks after being rescued by British Border Force in Dover, Britain, 25 November 2021. Britain and France are continuing ongoing talks in a bid to resolve the migrant crisis after at least 27 migrants have died and two others have been taken to hospital after a boat in which they were trying to cross the La Manche canal (English Channel) to Great Britain sank on 24 November. EPA/STUART BROCK Fotó: STUART BROCK Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság részéről Ylva Johansson belügyekért felelős biztos vesz részt a migrációs helyzet miatti magas szintű találkozón vasárnap Calais-ban – erről az uniós bizottság tájékoztatott pénteken, azt is bejelentve, hogy a francia hatóságok elfogadták a javaslatukat, miszerint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) is legyen ott az egyeztetésen. Lapunk írt róla: Gerald Darmanin francia belügyminiszter kezdeményezésére az EU, Belgium, Hollandia és Németország képviselői rendkívüli ülést tartanak a hétvégén, miután nem csökken a migrációs nyomás a La Manche csatornán, s szerdán huszonhét menedékkérő a tengerbe fulladt. Eredetileg a briteket is a tárgyalóasztalhoz várták, ám Párizs Boris Johnson friss levele után visszavonta a londoni belügyminiszter meghívóját, mondván: az elfogadhatatlan hozzáállásról tanúskodik. A brit miniszterelnök a levélben többek között az illegális bevándorlók visszafogadására szólította fel a franciákat. Emmanuel Macron elnök pénteken „meglepőnek” nevezte Johnson üzenetét. 

Meglep, amikor nem kezelünk komolyan bizonyos helyzeteket. Az országvezetők nem tweetekben vagy nyilvános levelekben kommunikálnak egymással, mi nem spiclik vagyunk

– közölte az elnök. 

Az Európai Bizottság pénteken nem véleményezte az újabb brit–francia csörtét. Mint azt közölték, nem ők szervezik a franciaországi találkozót, és bár aktív szerepet kívánnak játszani a helyzet orvoslásában, az egyeztetés mikéntjét nem Brüsszelben határozzák meg. A szóvivői szolgálat részéről azt is elárulták, hogy Franciaország ez idáig nem kért hivatalosan segítséget a bizottságtól a migrációs helyzet miatt, de Brüsszel és Párizs állandó kapcsolatban vannak egymással. Az anyagi támogatás mellett annak a lehetősége is szóba jöhet, hogy a Frontex küldjön segítséget a La Manche csatorna térségébe. Johansson biztos és Darmanin belügyminiszter csütörtök délután telefonon is egyeztettek az együttműködési lehetőségekről. 

A hivatalos francia adatok szerint az idei a legtragikusabb év a La Manche csatornán: 

csak 2021 kezdete óta több mint 31 ezren indultak útnak a veszélyes tengerszakaszon, közülük 7800-an pedig sosem értek partot. 

Mindez azt jelenti, hogy tavaly augusztus óta gyakorlatilag megduplázódott az átkelési kísérletek száma. A francia hatóságok tájékoztatása szerint idén mintegy ezerötszáz embercsempészt dugtak rács mögé. A britek és a franciák a számok tekintetében bizonyosan egyetértenek: London szerint is megközelítőleg huszonötezren érkeztek illegálisan a brit szigetekre idén. 

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek a brit szigetekre 2021 novemberében. (Fotó: EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.