Közel egy évig hatásos a Pfizer/BioNTech harmadik, megerősítő oltása

Izrael lakosságának már majdnem fele kapta meg az augusztus óta elérhető megerősítő adagot.

Magyar Nemzet
2021. 11. 16. 15:42
null
Tel-Aviv, 2020. december 22. Koronavrus elleni vakcint adnak be egy frfinak egy tel-avivi oltkzpontban 2020. december 22-n. Izraelben az egszsggyi dolgozk, a 60 ven felliek s az egszsgi okokbl veszlyeztetett csoportokhoz tartoz emberek oltsval december 20-n kezddtt meg az j koronavrus elleni vdoltsok beadsa. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan

Izrael lakosságának már majdnem fele kapta meg az augusztus óta elérhető megerősítő adagot.

Izraeli kórházak kutatási anyagai szerint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina harmadik oltása több antitestet termel, mint az első két oltás, és 9-10 hónapig vagy még tovább is hatásos – áll a Tel Hasomer Kórház anyagában. 

A harmadik oltás tehát nagyobb védelmet nyújt és képes jobban megfékezni a kórt, mint az első két dózis.

Izrael  augusztusban indította a harmadik, megerősítő oltásról szóló kampányát, miután a szakértők rájöttek, hogy az eső két oltás hatásossága körülbelül öt hónap után kezd elmúlni. A harmadik oltás ezekkel ellentétben 92 százalékkal hatásosabb a komoly betegségek megelőzésében azon páciensek esetében, akik a Pfizer/BioNTech biotechnológiai vállalat vakcinájából csak két oltást kaptak. A 9,4 milliós lakosságnak már közel a fele kapta meg a megerősítő oltását, míg a népesség 67 százaléka kapott eddig két oltást.

Izraelben egyébként az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást, jelentette be vasárnap az izraeli egészségügyi minisztérium. A tárca szakértői testülete azt követően hagyta jóvá a 12 év alatti gyerekek beoltásának tervét, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) is engedélyezte az amerikai Pfizer/BioNTech által közösen kifejlesztett vakcina beadását az említett korosztálynak. 

A gyártó szerint az oltóanyag 90,7 százalékos hatásossággal működik a korcsoportban.

Izrael népessége viszonylag fiatal, körülbelül 1,2 millió 5–11 éves gyerek él az országban. Az egészségügyi hatóságok szerint ennek a népes korcsoportnak a beoltása elengedhetetlen a nyájimmunitás eléréséhez. Az Egyesült Államokon kívül még Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben és Kambodzsában kezdték el beoltani a gyerekeket a koronavírus ellen. Az osztrák fővárosban is elérhető a vakcina az 5–11 év közötti korosztálynak, jóllehet ennek a korcsoportnak az oltását az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte hivatalosan.

Borítókép: Koronavírus elleni vakcinát adnak be egy férfinak egy tel-avivi oltóközpontban 2020. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.