Tajvan és Kína vitája a Salamon-szigeteket is elérte

Kormányzati és rendőrségi épületeket is felgyújtottak, és üzleteket fosztottak ki az elégedetlenkedők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 25. 10:56
null
Smoke from burning buildings rise from Honiara on the Solomon Islands on November 25, 2021, on the second day of rioting that left the capital ablaze and threatened to topple the Pacific nation's government. (Photo by Robert TAUPONGI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Salamon-szigetek fővárosában, Honiarában csütörtökön is folytatódtak az előző nap kezdődött zavargások az időközben elrendelt kijárási tilalom ellenére. A kormánnyal elégedetlenek tömege több épületet is felgyújtott Honiara kínai negyedében. A közösségi médiában lángoló épületekről és a felszálló füstről tettek közzé felvételeket.

Manasseh Sogavare miniszterelnök azután rendelte el a kijárási tilalmat a fővárosban a kedélyek lecsillapítására, hogy tüntetők meg akarták rohamozni a parlamentet is. A tiltakozók azonban a tilalom ellenére az utcákra vonultak, és követelték a kormányfő lemondását. Sogavare szerda este a lakossághoz intézett felhívásában elítélte a zavargásba fordult tüntetéseket, amelyek során

kormányzati és rendőrségi épületeket is felgyújtottak, és üzleteket fosztottak ki az elégedetlenkedők.

A történteket szomorú és sajnálatos eseménynek nevezte, amelynek célja megbuktatni a demokratikusan megválasztott kormányt. Mint mondta, az elvileg helyi idő szerint péntek reggel hét óráig hatályban lévő kijárási tilalom lehetőséget biztosít a biztonsági erőknek Honiarában, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, és elejét vegyék a további törvénytelen pusztításnak.

A Salamon-szigeteki rendőrség egyben felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonukban, kerüljék el a zavargásokat. Sajtójelentések szerint számos tüntető Malaita szigetéről érkezett a fővárosba.

Malaita lakosai azért elégedetlenek a kormánnyal, mert 2019-ben, harminchat év után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Pekinget támogatja.

Malaita tiltakozott a lépés ellen, ráadásul Tajvantól kért és kapott segítséget a koronavírus-járvány leküzdéséhez. A támogatást megköszönve Malaita vezetője országnak nevezte Tajvant, amit Kína és a Salamon-szigetek kormánya felháborodva fogadott, mert Peking a szigetet szakadár tartományának, saját területéhez tartozónak tekinti. Kína aggodalmának adott hangot az események miatt. A tüntetők a kínai negyedben is romboltak Honiarában.

Ausztrália békefenntartókat küld a Salamon-szigetekre, hogy segítsen véget vetni a zavargásoknak

 – jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön. – Az a célunk, hogy garantáljuk a stabilitást és a biztonságot – magyarázta Morrison, aki szerint Manasseh Sogavare kérte a segítségüket.

A Salamon-szigetek 1978-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától. A 2000-es évek elején etnikai viszály lángolt fel az országban. A feszültség miatt Ausztrália békefenntartókat állomásoztatott a térségben 2003 és 2013 között.

Borítókép: Füst száll fel lángoló épületekből Honiarán. (Fotó: Robert TAUPONGI/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.