időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Tajvan és Kína vitája a Salamon-szigeteket is elérte

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.25. 10:56 2021.11.25. 11:03
Tajvan és Kína vitája a Salamon-szigeteket is elérte

A Salamon-szigetek fővárosában, Honiarában csütörtökön is folytatódtak az előző nap kezdődött zavargások az időközben elrendelt kijárási tilalom ellenére. A kormánnyal elégedetlenek tömege több épületet is felgyújtott Honiara kínai negyedében. A közösségi médiában lángoló épületekről és a felszálló füstről tettek közzé felvételeket.

Manasseh Sogavare miniszterelnök azután rendelte el a kijárási tilalmat a fővárosban a kedélyek lecsillapítására, hogy tüntetők meg akarták rohamozni a parlamentet is. A tiltakozók azonban a tilalom ellenére az utcákra vonultak, és követelték a kormányfő lemondását. Sogavare szerda este a lakossághoz intézett felhívásában elítélte a zavargásba fordult tüntetéseket, amelyek során

kormányzati és rendőrségi épületeket is felgyújtottak, és üzleteket fosztottak ki az elégedetlenkedők.

A történteket szomorú és sajnálatos eseménynek nevezte, amelynek célja megbuktatni a demokratikusan megválasztott kormányt. Mint mondta, az elvileg helyi idő szerint péntek reggel hét óráig hatályban lévő kijárási tilalom lehetőséget biztosít a biztonsági erőknek Honiarában, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, és elejét vegyék a további törvénytelen pusztításnak.

A Salamon-szigeteki rendőrség egyben felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonukban, kerüljék el a zavargásokat. Sajtójelentések szerint számos tüntető Malaita szigetéről érkezett a fővárosba.

Malaita lakosai azért elégedetlenek a kormánnyal, mert 2019-ben, harminchat év után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Pekinget támogatja.

Malaita tiltakozott a lépés ellen, ráadásul Tajvantól kért és kapott segítséget a koronavírus-járvány leküzdéséhez. A támogatást megköszönve Malaita vezetője országnak nevezte Tajvant, amit Kína és a Salamon-szigetek kormánya felháborodva fogadott, mert Peking a szigetet szakadár tartományának, saját területéhez tartozónak tekinti. Kína aggodalmának adott hangot az események miatt. A tüntetők a kínai negyedben is romboltak Honiarában.

Ausztrália békefenntartókat küld a Salamon-szigetekre, hogy segítsen véget vetni a zavargásoknak

 – jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön. – Az a célunk, hogy garantáljuk a stabilitást és a biztonságot – magyarázta Morrison, aki szerint Manasseh Sogavare kérte a segítségüket.

A Salamon-szigetek 1978-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától. A 2000-es évek elején etnikai viszály lángolt fel az országban. A feszültség miatt Ausztrália békefenntartókat állomásoztatott a térségben 2003 és 2013 között.

Borítókép: Füst száll fel lángoló épületekből Honiarán. (Fotó: Robert TAUPONGI/AFP)