Bezáratta a francia belügyminiszter a mecsetet, amelyben dzsihádra buzdított az imám

A muszlim imahely pár évvel ezelőtt épült önkormányzati támogatással, ám most fél évre be kell zárnia, mert az imám rendszeresen tartott gyűlöletbeszédet a keresztények, a zsidók és a homoszexuálisok ellen – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2021. 12. 16. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik Franciaországban a kormány szeparatizmus elleni harca, Gérald Darmanin belügyminiszter a minap tett bejelentése szerint az elmúlt időszakban 21 olyan mecsetet záratott be, amelyek esetében bebizonyosodott, hogy radikális nézeteket terjesztenek.

A politikus arról is beszámolt, hogy a hatóságok folytatják a nyomozást a gyanús mecsetek esetében és, mivel az ország északi részén lévő Oise megye székhelye, Beauvais mecsetjéről is kiderült, hogy

az imám iszlamista prédikációi során dzsihádot hirdetett a keresztények, a zsidók és a homoszexuális személyek ellen,

ezért a belügyminiszter utasítására hat hónapra hatóságilag bezárták a mecsetet.

A Le Figaro értesülései szerint a városközponttól nem messze található Bilal mecsetet 2014-ben építették a várost azóta is irányító polgármester, Caroline Cayeux támogatásával. A lap arról is beszámolt, hogy a mecsetet kezelő „Espoir et fraternité” (remény és testvériség) nevű egyesület illetékeseinek tíz napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a döntés ellen, de az egyesület ügyvédje, Samim Bolaky elmondása alapján az esetek túlnyomó többségében ilyenkor mindenképp bezárják az imahelyet. A Le Courrier Picard nevű helyi lap információi alapján az egyesület a hatósági intézkedésről szóló határozat kézhezvételét követően felfüggesztette az imámot.

Sajtóértesülések szerint a mecset imámját megfigyelte a hírszerzés, miután áprilisban kiderült, hogy dzsihádot hirdet az imahelyen tartott iszlamista prédikációi során. Az Europe 1 hírportál birtokába jutott bizalmas dokumentumok alapján többen is tanúi voltak, amint

az imám májusban azt mondta egy gyereknek, hogy készen kell állni a halálra.

A Le Figaro cikkében kitér rá, hogy az Oise megyei hírszerzésnek több olyan prédikációról is tudomása van, melyekben az imám gyűlöletet és erőszakot szít, továbbá legitimálja a dzsihádot. A lap arról is beszámol, hogy a prédikációk megtalálhatók a YouTube nevű videómegosztó oldalon, ami nagyban megkönnyítette a nyomozati munkát.

Az imám ügyvédje, Samim Bolaky ugyanakkor azt hozta fel védence mentségére, hogy a szóban forgó szövegek több mint 1400 éves múltra visszamenő tényekre, elsősorban az iszlám történetének első két fő háborújára vonatkoznak, tehát sajátos lexikális szerepük volt a prédikációkban, az imám azonban nem figyelt arra, hogy múlt időt használjon a beszédében. 

Ami a homoszexuális személyek elleni verbális támadást illeti, az ügyvéd elmondása alapján az imám csak azt firtatta, hogy vajon megengedett-e a homoszexualitás a vallásban. 

Az ügyvéd végül kifejtette, hogy véleménye szerint a mecset bezárása aránytalan büntetés, mellyel az egész környékbeli muszlim közösséget büntetik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.