Egyre több tagállam követel pénzt Brüsszeltől a kerítésekhez

Görögország is meghosszabbítaná a Törökországgal közös határán felépített falát.

2021. 12. 24. 18:22
Greece Is Sealing With Concrete Filled Fence The Land Borders With Turkey
Greece is reinforcing the Greek Turkish borders with personnel, cameras, drones, heavy vehicles, FRONTEX officers but also with a 5 meter tall fence. The fence is actually a concrete filled, a construction for at least 40KM, a long coverage in the wetlands of Evros river (Meric in Turkish), Greece's river border with Turkey. EU is supporting the border fortification financially. Asylum seekers, migrants and refugees used Evros as an entrance point to Europe, while in March 2020 a huge wave of thousands of people tried to cross the borders. Poros Village, Evros region, Greece on June 18, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Nicolas Economou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Európai Bizottság számos alkalommal világossá tette, nem nyújt támogatást az uniós tagállamok határkerítéseihez, a jobboldali görög kormány mégis ilyen kérelemmel fordul Brüsszelhez, hogy meghosszabbíthassa a Törökországgal közös határára felépített falat. Athén továbbá új, hőkamerákkal és mozgásérzékelőkkel rendelkező, mesterséges intelligenciára épülő megfigyelési rendszert kíván kiépíteni. Athénban attól tartanak, hogy jövőre is folytatódik az illegális bevándorlók ostroma, s bizonyos EU-n kívüli országok a bevándorlók felhasználásával fognak nyomást gyakorolni a blokkra.

Minden okunk megvan rá, hogy feltételezzük: folytatódnak ezek a fajta fenyegetések

– utalt Tákisz Teodorikákosz polgári védelemért felelős miniszter egy parlamenti bizottsági ülésen Belaruszra, amely az elmúlt hónapokban migránsok ezreit hívta be az országba, majd küldött a balti államok és Lengyelország határaihoz.

Görögország még a nyáron fejezte be 38 kilométer hosszú, acélból készült falának az építését, s új megfigyelő rendszert épített ki.

Úgy gondoljuk, a biztonság a határainkon összefügg az EU biztonságával

– közölte Teodorikákosz, visszhangozva a magyar kormány álláspontját is, miszerint déli határaival Magyarország az EU és a schengeni övezet külső határát is védi, a bizottság mégsem hajlandó finanszírozni a kerítést.

Görögország belügyminisztere is aláírta azt az Európai Bizottsághoz intézett októberi felhívást, amelyben a fizikai határzárak finanszírozását követelte. A levelet tizenkét uniós tagország – Ausztria, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia – belügyminisztere jegyezte. Az ügyben nyilatkozó görög miniszter szerint

a görög fallal 143 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg Törökország irányából idén októberig, ami 45 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

– A határokat tehát továbbra is megvédjük, a politikai vitákat pedig megvívjuk. Az is egy vita, hogy kinek kell fizetnie a határvédelmet. Erre a magyar kormány nagyságrendileg hatszázmilliárd forintot költött, és úgy gondoljuk, ennek legalább a felét illene kifizetnie Brüsszelnek, hiszen nemcsak magunkat védjük, hanem a nyugati országokat is – mondta a Magyar Nemzetnek adott minapi interjúban Menczer Tamás is, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Azoknak az embereknek, akik jelenleg Belaruszban tartózkodnak, s az EU ajtaján kopognak, valójában Németország az úti céljuk

– mondta korábban Maciej Wąsik lengyel belügyminiszter-helyettes, utalva arra: Lengyelország nemcsak saját, hanem az EU határait védi, ezért kért már októberben kétszázmillió eurót (74 milliárd forint) a bizottságtól. Az év eleje óta csaknem negyvenezer határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel–belarusz határon, ez a szám tavaly egész évben mindössze 122 volt. Lengyelország ezért falat tervez felépíteni a határra, de kerítés építésébe fogott a Belarusszal szintén határos Litvánia és Lettország is.

Az Európai Bizottság már számtalan alkalommal közölte: nem fog finanszírozni falakat és kerítéseket, ugyanakkor egy másik uniós intézmény, a tagállamokat tömörítő Európai Tanács vezetője, Charles Michel ezt másképp gondolja. Az Európai Tanács jogi szakszolgálatának elemzésére hivatkozva novemberben azt mondta:

a közösségi jog alapján nincs akadálya annak, hogy uniós pénzből támogassák a külső határ biztosítására szolgáló fizikai infrastruktúra telepítését.

A számok is azt bizonyítják, hogy előbb-utóbb szükség lesz hatékonyabb védelemre az illegális migrációval szemben, hiszen szinte minden migrációs útvonalon növekedett idén a határátlépések száma. Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex tájékoztatása szerint

2021 első tizenegy hónapjában 184 180 illegális érkezőt tartoztattak fel az EU határain, hatvan százalékkal többet, mint tavaly.

Az EU keleti határain az illegális határátlépések száma idén megközelítette a nyolcezret, tavaly százas nagyságrendű volt ez a szám. A nyugat-balkáni útvonalon érkezők száma több mint kétszeresére emelkedett. Kilencven százalékkal érkeztek többen a közép-mediterrán útvonalon, mint tavaly, míg a nyugat-mediterrán útvonalon érkező illegális migránsok száma hat százalékkal nőtt. Egyedül a Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán észleltek 13 százalékkal kevesebb határsértést a hatóságok, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Borítókép: Fal a görög–török határon. (Fotó: AFP/Nicolas Economou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.