Miklósi Klára: Nem ismerni rá Olaszországra

– Amit Matteo Salvini letesz az asztalra, az annyira karakteres, hogy teljesen eltér a többi politikusétól. Benne megvan a potenciál, hogy megváltoztassa Olaszországot, ha miniszterelnök lesz – mondta lapunknak Miklósi Klára, a Matteo Salvini vagyok című könyv fordítója. A magyarul most megjelent kötetben az olasz jobboldal bevándorlásellenes fenegyereke, volt belügyminiszter Chiara Giannini újságíró száz, sokszor provokatív kérdésére is válaszol.

2021. 12. 31. 5:55
20211229 budapest miklosi klara fordito a salvini konyv magyar forditasat havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A könyvben nemcsak fordítóként, hanem a magyar kiadás ötletgazdájaként is említik. Minek köszönhető a magyar változat? 

Magyar–olasz vegyes családban élünk, az elmúlt húsz évben már Magyarországon. A férjem olasz, nálunk az itáliai fejlemények mindennapos témát jelentenek, állandóan megy otthon az olasz tévé, ismerősökkel, barátokkal vagyunk kapcsolatban, és a napi munkám is Olaszországhoz köt. Úgy gondoltam, hogy amit Matteo Salvini a politikában letesz az asztalra, az annyira karakteres − és ezért számos ellenséget is szerzett −, hogy teljesen eltér a többi olasz politikusétól. Benne megvan a potenciál, hogy a bevándorláspolitikától kezdve számos kérdésben megváltoztassa Olaszországot, ha miniszterelnök lesz. Fontosnak tartottam, hogy megjelenjék nálunk is ez a könyv, amely sok új információt is tartalmaz Salviniről, aki Magyarország legfontosabb nyugati szövetségese lehet. Bayer Zsolttal − aki a kötet magyar előszavát is írta − a Bayer-show vendégeként kerültem kapcsolatba, miután én voltam az ötletgazdája a Salvini melletti, nagy sikerű szimpátiatüntetésnek is, amelyet 2019-ben rendeztünk a budapesti Stefánia úton, az olasz nagykövetségnél. Bayer − másokkal együtt − a tüntetést is felkarolta, a könyv megjelentetéséhez pedig megnyerte Huth Gergelyt a PestiSrácoktól. Nem tudok ezért elég hálás lenni kettejüknek.

− Az olaszoknak az 1945 óta eltelt háromnegyed évszázad alatt szinte évente volt újabb és újabb kormányuk, rengeteg vezető politikusuk tűnt fel a színen. De igazán talán csak Giulio Andreotti és Silvio Berlusconi emelkedett ki közülük − egészen Salvini felbukkanásáig. Salvinit mi emeli ki a sorból?

A szókimondó, nyers őszintesége: ami a szívén, az a száján, miközben a többiekre a köntörfalazás a jellemző. Ha mond három mondatot, abban minden benne van. A mai világban ez sokaknak szimpatikus. Ahhoz, hogy valaki nemet mondjon a bevándorlásra, a szakadatlanul érkező migránshajókra, és ennek belügyminiszterként érvényt is szerezzen − nos, ehhez ez a férfi kellett Olaszországban. Orbán Viktor is ezt írta Salvini javára.

− Hogyan kell megváltoznia az olasz politikai erőtérnek ahhoz, hogy Salviniből miniszterelnök lehessen? 

Az olasz pártrendszer elég töredezett. A politikát három erő uralja, Salvini Ligája mellett a baloldali Demokrata Párt, valamint a Beppe Grillo komikus által alapított protestpárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S). Salvini előzőleg az utóbbi amatőr politikusaival kormányzott, ám ez a közös munka nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Salvini egy ponton túl nem bírta tovább cérnával, azt azonban feltételezni sem merte, hogy nem új választások következnek, hanem az M5S a korábbi ígéretére fittyet hányva összeáll a baloldallal. Ekkor Giuseppe Conte alakított kormányt, majd Mario Draghi ismert nemzetközi bankár − ám egyikőjüket sem választotta meg senki. Draghi „egységkormánya” ahhoz kell, hogy az EU és a külföld nyugodt legyen, ne szabaduljanak el a kamatok, miközben Olaszország az uniós helyreállítási pénzeket várja, az olasz államadósság pedig a görögöké után az egész EU-ban a legmagasabb. Abban bíznak, hogy így kihúzzák 2023-ig. De politikai szempontból egészségtelen dolog, hogy nem engedik az olaszokat újra választani. Salvinit meggyőzték, hogy a Liga révén a jobboldal is vegyen részt a Draghi-kormányban. Ahhoz azonban, hogy áttörést érjenek el, tovább kell erősödniük, és jobboldali összefogásra is szükség van a Georgia Meloni vezette Olaszország Fivérei és Berlusconi Forza Italiája bevonásával. Ezt követeli a józan érdek. Ha ez megtörténik, Salviniéknek jó esélyük van a győzelemre.  

− Az eredetileg észak-olaszországi, ma már országos Liga fő jellegzetessége a bevándorlásellenesség. Mit jelent ma a migráció az olaszoknak? 

Az ember szíve megszakad, mert nem lehet ráismerni az országra. Naponta százak jönnek a tengeren. Genova óvárosában jártunk pár éve, olyan volt, mintha egy arab országban sétálgattunk volna. Megkérdeztem egy olasz boltostól, hogyan alakult ki ez a helyzet. Azt mondta, a bevándorlók veszik meg az üzletek működtetési jogát, és meglehet, meg is kenik az önkormányzati illetékeseket. Genova csak egyetlen példa. Országosan egyre rosszabb a helyzet. Egy másik fontos probléma Olaszország rossz demográfiai mutatója. Olasz gyerek nem születik elég, míg a bevándorlóknak több gyerekük is van. Salvini erről is szól a könyvében, hogy milyen rossz lelkiállapotban van az olasz nép, nem mernek gyereket vállalni, mert félnek a holnaptól. A Liga figyelemmel kíséri a magyar családpolitikát, példaként tekint rá.

− Az olasz médiában hogyan jelenik meg Salvini és a bevándorlás?      

− A migrációt a köztévében inkább elhallgatják, nem részletezik, hány migránshajó köt ki nap mint nap Lampedusánál. Salviniről is negatív képet fest az olasz média, amelyben baloldali túlsúly érvényesül, és ebből a szempontból az olaszok lépéshátrányban vannak Magyarországhoz képest. A média mindent megtesz, hogy ne lehessen belőle miniszterelnök.

ERŐS MONDATOK SALVINITŐL 

„Ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a világot, egy kis szív, egy kis bátorság és egy kis őrültség kell.”

„A Liga megtörte a sémákat. Volt bátorsága kimondani, hogy a király meztelen. Előre megjósolta a migráció tragédiáját, amit ma a legkiélezettebb fázisában élünk meg.” 

„Szerénység nélkül azt gondolom, az emberek méltányolják, hogy egy alapvetően normális ember maradtam. Egy mindennapi személy, akinek talán rendkívüli az élete, de aki változatlanul a földön jár.”

„A közösségi oldalak egészen biztosan a mai világunk megértésének a kulcsai. Bárki nyilvánosan írhat nekem bármelyik pillanatban.”

„Nincsenek a győzelemre, a hatalomra vagy a zsarnokságra vonatkozó álmaim, ezt szívesen másoknak hagyom. Nekem elég lenne az, hogy hozzájárultam egy normálisabb társadalom építéséhez…”

„Sok barát mondja ezt: Matteo, legyen egy szelfivel, egy kézfogással kevesebb! Jó, mondom, de aztán képtelen vagyok rá. Ha egy ember azért jött el otthonról, hogy engem meghallgasson, ő is három órát várt, mielőtt tíz másodpercet tudott velem beszélni, akkor én nem okozhatok neki csalódást.”

„Az EU-nak be kell fejeznie, hogy magát egy szuperállamnak tekintse. Máskülönben az uniós intézményekkel szembeni kiábrándulás elkerülhetetlenül növekedni fog.”

„Sorosban az átláthatóságot értékelem. Aki kíváncsi rá, keresse fel az alapítványa honlapját, ahol fehéren-feketén elolvashatja, milyen víziója van egy eredeti mivoltából teljesen kiforgatott, Afrikából és máshonnan hatalmas tömegekben érkező migránsokkal összekeveredett Nyugatról.”

„A zárt kikötők nyilvánvalóan nem jelentik az illegális bevándorlás végleges megoldását. Tisztában vagyok azzal, hogy a tüneteket, de nem a betegséget kezelik.”

Borítókép: Miklósi Klára a Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterről készült könyv fordítója és társszerzője (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.