Ortodox iskolában robbantott egy diák Oroszországban

A hatóságok nem tartják kizártnak, hogy bosszúállás vezérelte a tizennyolc éves fiatal férfit.

2021. 12. 13. 14:11
Serpukhov
A traffic police officer controls the traffic in front of the Vvedenskiy Vladychniy convent after an 18-year-old graduate of its Orthodox gymnasium entered the school and blew himself up, in the city of Serpukhov, 100 kilometres (60 miles) south of Moscow, on December 13, 2021. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tizenkét diák – köztük egy súlyosan – megsérült egy oroszországi ortodox iskolában hétfő reggel, miután az intézmény egykori 18 éves diákja házi készítésű robbanószerkezetét hozta működésbe. Szemtanúk szerint a fiatal férfi a támadás előtt egy machetével a kezében jelent meg az intézmény területén. Az eddigi nyomozási eredmények szerint a támadó később akarta végrehajtani az akciót, azonban a robbanószerkezet idő előtt működésbe lépett. Korábban helyi hírügynökségek arról számoltak be, hogy a fiatal férfi belehalt a robbanás során szerzett sérüléseibe, néhány órával később azonban közölték, a támadót sikerült újraéleszteni, intenzív osztályon ápolják. Az eset a fővárostól, Moszkvától délre, Szerpuhov városában történt.

– Terrortámadás történt a tornaterem bejáratánál

– jelentette be első hivatalos közleményében az iskola.

A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint a támadás hátterében az iskola és az egykori diák közötti konfliktus áll, nem kizárt azonban, hogy a fiatalt a bosszúállás vagy megfélemlítés vezérelte, felmerült az intézmény tanárai és az apácák elleni gyűlölet is. A hatóságok ugyanakkor közölték, nyomozást indítottak, így a feltételezett kiváltó okokat még nem erősítették meg. A TASZSZ továbbá arról is beszámolt rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a fiatal férfi kifejezetten szerette a lövöldözős számítógépes játékokat, valamint az erőszakos filmeket, állítólag a Fűrész is a kedvencei közé tartozott.

A káros internetes tartalmak ellen küzdő Safe Internet League orosz szervezet igazgatója, Ekaterina Mizulina azonban úgy véli, a nyomozás lefolytatása előtt még korai következtetéseket levonni. Álláspontja szerint a család helyzetét is meg kell vizsgálni, hogy megtudják, milyen problémái lehettek a szerpuhovi ortodox iskola egykori diákjának.

– Szakértők azonban azt jósolták korábban, a tinédzserek nem csak iskolákban hajthatnak majd végre támadásokat

– emlékeztetett Mizulina hozzátéve, a jövőben célpontok lehetnek az oktatási intézmények mellett más gyülekezési helyek, vagy akár bevásárlóközpontok is.

Az 1360-ban alapított szerpuhovi ortodox kolostor iskolája 2001-ben kezdte meg működését, a diákok oktatása az állami rendszer szerint történik, ugyanakkor szabályai jóval szigorúbbak, mint az államilag fenntartott iskolák esetében. Például minden étkezés előtt és után kötelező imádkozniuk a diákoknak, nem rágógumizhatnak az iskolában. A házirend továbbá megköveteli azt is, hogy a gyerekek ne beszéljenek hangosan, és tevékenységeik se járjanak a szükségesnél nagyobb zajjal.

– Tulajdonképpen ez egy kísérlet arra, hogy az egyházpedagógia szabályaival szerzeteseket csináljanak a gyerekekből

– vélekedett Andrej Kurajev orosz ortodox teológus és filozófus, aki szerint az egyházi iskolákban nem ritka a diákok megfélemlítése. „Hányszor szöktek el a lányok a zárdákból?” – tette fel a kérdést a Znak orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

Zajlik a helyszínelés az iskola épületénél. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Noha Oroszországban nem gyakoriak a vallási intézmények elleni támadások, iskolák ellen idén már két akcióról is beszámoltak a hírügynökségek. Májusban legalább nyolc embert – köztük hét gyermeket és egy tanárt – gyilkolt meg a 19 éves Ilnaz Galjavijev a Moszkvától 820 kilométerre, keletre fekvő oroszországi Kazany egyik iskolájában. Szeptember végén pedig a Permi Állami Egyetemen nyitott tüzet az intézmény egyik diákja. A támadásokat követően Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a fegyvertartási törvények szigorítását, beleértve a fegyvervásárláshoz szükséges 18 éves korhatár 21 évre való emelését, a jogszabály azonban még nem lépett hatályba.

Borítókép: rendőr a szerpuhovi ortodox kolostor iskolája előtt a támadás napján, 2021. december 13-án (Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.