Egy lépés az unió felé: Szerbia igennel szavazott a népszavazáson

A vasárnapi referendumon a bírók és ügyészek kinevezésének módosításáról dönthettek a szerbek.

Magyar Nemzet
2022. 01. 17. 8:12
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. január 16. Aleksandar Vucic szerb elnök (k) újságírók kérdéseire válaszol, miután leadta voksát az alkotmány igazságügyre vonatkozó részének módosításáról szóló népszavazáson Belgrádban 2022. január 16-án. Az alkotmány megváltoztatásának célja a bírói függetlenség biztosítása. A reformra azért van szükség, hogy Szerbia megfeleljen az európai uniós normáknak, és közelebb kerülhessen az uniós tagsághoz. MTI/EPA/Marko Djokovic Fotó: Marko Djokovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes végeredmények szerint 61,84 százalék igennel, 37,1 százalék nemmel szavazott a szerbiai vasárnapi népszavazáson. A referendumon arról kérdezték az embereket, hogy módosítsák-e az alkotmány azon részét, amely a bírók és az ügyészek kinevezéséről szól. A hatályos alkotmány szerint ugyanis a parlamentnek kell jóváhagynia a bírók és ügyészek kinevezését, 

és ez nem egyeztethető össze az európai uniós normákkal.

Ha ugyanis a parlament nevezi ki a bírókat és az ügyészeket, akkor nem mondható, hogy független az igazságügyi rendszer. Ezért egyes kommentárok a népszavazást az uniós csatlakozásról szóló döntésként is értékelték.

Vajdaságban a szavazók 60,3 százaléka szavazott igennel 

– derült ki a Pannon TV tudósításából

A referendumot ugyanakkor meglehetős érdektelenség övezte, az MTI vasárnapi esti jelentése szerint a szavazásra jogosultak 25,25 százaléka vett részt. Viszont a referendumon ezúttal nem volt érvényességi küszöb, annak megszűnéséről tavaly döntött a szerbiai képviselőház. A távirati iroda arra is emlékeztetett, hogy a kampány nem volt erőteljes, a kormánypártok az igen mellett érveltek, míg az ellenzék szerint nemmel kellett szavazni, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás vagy nem elegendőek a tervezett módosítások.

Úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sokat sikerül tenni az ország további demokratizálódása, és a lényegében független igazságszolgáltatás ügyében

– üzente az eredmények ismertetésekor Aleksandar Vucic elnök.

Az eredményeket Várhelyi Olivér az Európai Unió bővítési biztosa is üdvözölte. „A mai népszavazáson a választók az alkotmánymódosítást támogatták az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése érdekében. Támogatom ezt a fontos lépést és elkötelezettséget az európai út mellett” – írta a Twitteren.

 

 

Borítókép: Aleksandar Vucic szerb elnök (középen) újságírók kérdéseire válaszol, miután leadta voksát az alkotmány igazságügyre vonatkozó részének módosításáról szóló népszavazáson Belgrádban 2022. január 16-án.  (Fotó: MTI/EPA/Marko Djokovic)

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.