Horvát államfő: Veszélyes sarlatánok hergelik fel Ukrajnát

Zoran Milanovic nem hajlandó bocsánatot kérni Amerikát bíráló szavai miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: RT. com2022. 01. 29. 13:40
Croatian President Zoran Milanovic
Croatian President Zoran Milanovic Fotó: STIPE MAJIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hajlandó bocsánatot kérni Zoran Milanovic horvát baloldali államfő, amiért nemrégiben azt mondta: Ukrajnának nincs helye a NATO-ban, az orosz–ukrán válságnak pedig semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, köze van azonban Joe Biden amerikai elnökhöz és kormányához.

Az elnök egy keddi sajtótájékoztatón fejtette ki gondolatait, amelyek Horvátországban és Ukrajnában is nemtetszést váltottak ki. Mint fogalmazott: Ukrajnának nincs helye a NATO-ban, az ukrán–orosz határon kialakult helyzet mögött pedig elsősorban az amerikai belpolitika dinamikája áll.

Milanovic a nemzetközi biztonsági kérdésekben következetlenségeket és veszélyes viselkedést lát az Egyesült Államok részéről.

– Biden demokrata párti kormánya saját pártja részéről is nyomás alatt áll, de a republikánusok is sürgetik a Pentagont és Bident, hogy keményen álljon ki Oroszországgal szemben – húzta alá a horvát államfő. Milanovic azt is elmondta: ha eszkalálódik a helyzet, (a NATO-tag) Horvátország egyetlen katonával sem fog részt venni.

A horvát államfő szerint van rá mód, hogy Ukrajna megtartsa területi integritását vagy annak 99 százalékát, és gazdaságilag is lehet segíteni Kijevet, de nincs helye a NATO-ban, amelynek nem tagja a semleges Finnország, Ausztria és Svédország sem, mégis biztonságos államok. Hozzátette:

Ukrajna továbbra is a világ egyik legkorruptabb országa, gazdaságilag stagnál, az EU-tól pedig nem kapott semmit.

– Zoran Milanovic rontja Horvátország hitelességét és árt hírnevének – jelentette ki Andrej Plenkovic, Horvátország jobboldali miniszterelnöke csütörtökön, hozzátéve, hogy kormánya elhatárolódik az elnök kijelentéseitől. Az ukrán külügyminisztérium bekérette Horvátország kijevi nagykövetét, és nyilvános bocsánatkérést követelt Zágrábtól Milanovic kijelentései miatt. A tárca szerint Milanovic kijelentései az orosz propagandát közvetítik, s gyengítik az EU és a NATO egységét Európa jelenlegi biztonsági fenyegetéseivel szemben.

Milanovic azonban nem változtatta meg a véleményét.

Egy pénteki tévéinterjúban arra a kérdésre, hogy bocsánatot kér-e, azt válaszolta: „Semmiképp. Úgy vélem, a miniszterelnök egy gyáva alak. Én csak a horvát érdekeket tartom szem előtt.” Plenkovicról szólva kijelentette: „Kérjen bocsánatot ő. Úgy viselkedik, mint egy ukrán ügynök, én pedig úgy, mint a horvát elnök. Ez hatalmas különbség.” Mint mondta: Kijevnek nem kellene folyamatosan konfrontálódnia az atomhatalom Moszkvával. – Akárki hergeli fel is őket, az veszélyes sarlatán. Közülük sok van Európában – tette hozzá.

Borítókép: Zoran Milanovic horvát államfő (Fotó: AFP/Stipe Majic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.