Lapozó: Az egynemű házaspárok mindkét tagja automatikusan szülővé válik Svédországban

Rekordév volt 2021 a svéd bandabűnözésben · A béranyaság büntetésére, illetve bűncselekménnyé nyilvánítására törekszik az olasz kormánypárti Liga · Egy év alatt kilencven százalékkal nőtt a transzneműek névmódosítási kérelmeinek aránya Katalóniában.

Forrás: Mediaworks-hírcentrum2022. 01. 04. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordév volt 2021 a svéd bandabűnözésben

A jelenlegi szociáldemokrata, illetve a korábbi, szintén szocdem kormányok évek óta azt ismételgetik, hogy meg kell törni a bandákat, véget kell vetni a bandabűnözésnek, azonban semmilyen pozitív eredményt nem tudnak felmutatni. Az elhibázott migrációs politika és az ebből gyökerező fegyveres bűnözés tovább burjánzik. 

Annak ellenére, hogy 2021-ben – elsősorban a nemzetközi összefogásnak köszönhetően – több száz, elsősorban bevándorló hátterű bűnözőt vett őrizetbe a svéd rendőrség, érdemben nem javultak az erőszakos bűncselekményekkel összefüggő mutatók. 

„Bestiálisabbá és mindennél elvetemültebbé váltak a bandák” – írja a Samnytt internetes hírportál. Átlagosan minden nap történt egy lövöldözés Svédországban, minden harmadik nap megsérült, hetente pedig meghalt valaki ezek következtében. Összesen 47-en vesztették életüket a lövöldözésekben 2021-ben, és százan sérültek meg. Összesen 330 alkalommal dördültek el fegyverek a bűnözők kezében.

A nyolcadik éve hivatalban lévő Morgan Johansson bel- és igazságügy-miniszter nem kívánt a lapnak nyilatkozni arról, hogy a bandabűnözés visszaszorítása miért nem valósult még meg. 

Forrás: Samnytt

A béranyaság büntetésére, illetve bűncselekménnyé nyilvánítására törekszik az olasz kormánypárti Liga

„A béranyaság a nők és gyermekek ellen elkövetett súlyos és szégyenletes erőszak” – hangsúlyozzák a jobboldali párt tagjai, akik a nők testén elkövetett kereskedelem visszaszorítását tervezik. Céljuk, hogy a beavatkozás abban az esetben is büntethető legyen, ha az olasz állampolgárok külföldön intézik azt. 

Jelenleg Olaszországban nincs lehetőség a nők méhének bérbe adására, a gyermekek külföldről való beszerzése azonban megengedett.

„A nácizmust juttatják eszembe egyes praktikák, mindent megteszek, hogy törvényellenes gyakorlattá nyilvánítsák” – tett ígéretet a közelmúltban Matteo Salvini a Liga főtitkára. Az olasz párok főként ukrajnai és orosz magánklinikákon keresztül jutnak a béranyáktól született és gyakran katalógusból rendelt gyermekekhez. A közelmúltban sajnálatos módon arra is volt példa, hogy egy olasz pár egy ukrajnai központban megrendelt kislányt egy bébiszitter gondjaira bízott Kijevben, majd örökre megfeledkezett a gyermek létezéséről.

Forrás: Repubblica.it

Egy év alatt kilencven százalékkal nőtt a transzneműek névmódosítási kérelmeinek aránya Katalóniában

A katalóniai régió kormánya arról számolt be, hogy 2021-ben 429 új tajkártyakérelmet nyújtottak be transznemű állampolgárok, köztük olyan gyerekek is, akik a tavaly elfogadott törvények értelmében már szabadon kérhették a nem- és névváltoztatást. A statisztikai adatok szerint 260 kártyát felnőttek, 169-et pedig 18 éven aluli kiskorúak igényeltek, akik törvényes gondviselőjükkel együtt fordultak lakóhelyük önkormányzatához, hogy módosítsák adataikat. 

A katalán egyenlőségi minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy 2020-hoz képest 87, 2019-hez képest pedig 129 százalékkal nőtt az egészségügyi kártyák transzneműség miatti cseréjének aránya. Az LMBTQ-jogokat képviselő egyik politikai szervezet igazgatója, Xavier Florensa úgy fogalmazott: az új transztörvény által biztosított, könnyített névváltoztatási eljárás „egyértelmű előrelépést jelez a transzemberek láthatósága kapcsán”. 

A katalán kormány ráadásul egy saját transztörvényen is dolgozik, amely teljes egyenlőséget garantálna a transzneműek számára a nyilvános és a privát élettereikben is. Az új rendelkezések tervezetét már jóvá is hagyták.

Forrás: Europapress.es

Az egynemű házaspárok mindkét tagja automatikusan szülővé válik Svédországban

Három fontos szempontból is változott a svéd családjogi törvény az év első napján. A leglényegesebb módosítás, hogy ezentúl a hagyományos, kétnemű házaspárokhoz hasonlóan az egynemű házaspárok esetében is jogilag szülővé válik mindkét fél, ha a házasságban gyermek születik. „A jogalkotók célja az volt, hogy a törvény nemileg ne tegyen különbséget a szülővé válás folyamatában” – magyarázza Anna Singer, az Uppsalai Egyetem családjogi professzora. Eddig a heteroszexuális párok esetében mindkét fél automatikusan szülővé vált, függetlenül attól, hogy a férfi a gyermek vér szerinti apja-e vagy például spermadonáció útján jött-e létre a terhesség.

Ezentúl továbbra is hatályban maradtak szabályok arra vonatkozóan, hogy a megtermékenyítésnek hogyan kell jogi szempontból történnie. A leglényegesebb, hogy a pár azon felének, aki nem ad életet, hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a másik felet mesterségesen megtermékenyítsék. Ellenkező esetben nem válik automatikusan szülővé.

További változások, hogy a nem házaspárok esetén a szülői elismerő nyilatkozatot már digitálisan is lehet kérni, nem kell személyesen megjelenni a családjogi bíróságon, valamint ezentúl az apasági vizsgálatnál nem feltétel a vérvétel alapú analízis, hanem más technológiával végzett vizsgálat is elfogadható.

Forrás: Svt.se

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.