Lapozó: Pápáról indult a svéd szigetre a katonai operációt támogató repülő

Olasz tudósok vizsgálták, hogy miként alakult volna a járványhelyzet, ha mindenki felveszi a védőoltást · Növekszik a svédek csatlakozási hajlandósága a NATO-hoz · Fokozódik a Djokovics-botrány Spanyolországban is.

Forrás: MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM2022. 01. 19. 19:46
null
Pápa, 2015. augusztus 14. A pápai bázisrepülõtér épülõ új repülésirányító tornya, elõtérben egy Boeing C-17 Globemaster típusú teherszállító repülõgép 2015. augusztus 14-én. A harminchárom méter magas épület körkörös panorámát biztosit a repülésirányítóknak, így ellenõrizni tudják a földön a gépjármûvek és a repülõgépek mozgását. Az építkezés tavasszal kezdõdött, és a tervek szerint még idén év végén átadják az új tornyot. MTI Fotó: Nagy Lajos Fotó: Nagy Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olasz tudósok vizsgálták, hogy miként alakult volna a járványhelyzet, ha mindenki felveszi a védőoltást

„Hogyan alakult volna a járványhelyzet, ha mindenki felveszi a védőoltást Olaszországban?” – ezt a kérdést kutatta egy trieszti egyetem tudományos felmérésében, hogy számszerűen is rámutasson a vakcinavisszautasítók felelősségére. Jelenleg a teljes lakosság 12 százaléka nem vette igénybe a védelmet, választásuk következménye számottevő. A tudományos számítások rámutatnak, hogy ha csak az elmúlt harminc napban felvették volna a vakcinát, akkor 1200 emberéletet menthettek volna meg, és összességében 90 millió eurót takaríthattak volna meg az olasz egészségügy számára. Ha mindenki megkapja a vakcinát, akkor 181 ezerrel kevesebb beteg fertőződött volna meg, 1300 fertőzöttel kevesebbet kellett volna intenzív osztályon kezelni, és nyolcezerrel kevesebbet kórházi kezelésben részesíteni. A tudományos felmérést egy virológusokból álló csoport végezte Lorenzo Monasta vezetésével Triesztben. Az olasz egészségügyi hivatal december 13. és január 12. közötti időszakában közzétett adatok alapján készítették számításaikat, amikor a lakosság átoltottsága elérte a 88 százalékot, az oltatlanok aránya 12 százalék volt. A tudományos munka egyértelműen rámutat a vakcina felvételének életmentő szükségességére, és megcáfolja azon feltételezést, miszerint az oltás hatástalan az omikronnal szemben.

Forrás: Ilgiornale.it

Növekszik a svédek csatlakozási hajlandósága a NATO-hoz

Egy frissen publikált felmérés szerint a svéd lakosság egyre inkább úgy gondolja, hogy szükséges lenne az észak-atlanti szövetséghez csatlakozni, derült ki a TV4 csatorna megbízásából készült felmérésből. 2018-hoz képest négy százalékkal többen támogatnának egy esetleges csatlakozást, miközben az ellenzők aránya 15 százalékkal csökkent. Arra a kérdésre, hogy Svédországnak nyitottnak kell-e lennie arra, hogy belépjen a NATO-ba, ha a biztonságpolitikai helyzet romlana, a válaszolók kétharmada igennel válaszolt és mindössze 14 százalékuk gondolja azt, hogy semmiképpen sem lenne célravezető a csatlakozás.

A parlamenti pártok többsége is támogatná a NATO-belépést, derült ki a közmédia összeállításából. A kormányzó Szociáldemokrata Párt, a marxista Balpárt és a Zöldek a csatlakozás ellen vannak, viszont a legnagyobb ellenzéki párt, a Mérsékeltek, a Kereszténydemokrata Párt, a Liberálisok és a Centrum Párt támogatják azt. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták népszavazáshoz kötné a döntést.

Forrás: TV4, SVT

Fokozódik a Djokovics-botrány Spanyolországban is

Április és május között rendezik meg a spanyol fővárosban a Madrid Open tenisztornát, de a rendezvény máris a káosz felé tart. Madrid polgármestere, José Luis Martínez-Almeida egy interjúban azt mondta: akár be van oltva, akár nem, a teniszcsillagnak helye van a madridi tornán, mert részvétele „óriási reklámot” jelent. A központi kormány nem hagyta szó nélkül a nyilatkozatot. Pedro Sánchez miniszterelnök világossá tette, hogy Novak Djokovicsra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, így a központ ragaszkodik ahhoz, hogy betartassák vele az előírásokat, mielőtt Madridba érkezik. Isabel Rodríguez kormányszóvivő úgy fogalmazott: „nem elég csak a pályán nagyszerűnek lenni, hanem az életben is remekelni kell”, majd arra buzdította Djokovicsot, hogy „mutasson olyan példát, mint Rafael Nadal”. Spanyolország egyelőre nem követeli meg az oltást a világ sportolóitól, így Novak Djokovics a jelenlegi szabályok szerint antigén- vagy PCR-teszttel is beutazhatna Spanyolországba, ugyanakkor a kormány egyértelművé tette, hogy a teljes oltási protokoll teljesítését várja a sportolótól a körülötte kialakult botrány miatt.

Forrás: As.com, 20minutos.es

Pápáról indult a svéd szigetre a katonai operációt támogató repülő

Katonai mozgósításba kezdett pénteken Svédország a Balti-tenger térségében tapasztalható orosz hadászati mozgásokra válaszul. A hétvégén Gotland szigetére vezényeltek egy páncélosezredet és – bár a skandináv ország nem tagja az észak-atlanti szövetségnek – egy NATO-s teherszállító repülőgép is landolt pénteken a szigeten. A Samnytt internetes híroldal értesülései szerint a Boeing C–17 Globemaster III típusú gép a Heavy Airlift Wing katonai légi szállítási együttműködés keretében érkezett, amely az Egyesült Államok mellett kilenc további NATO-országot foglal magában, valamint Svédország és Finnország is tagja a kooperációnak. A katonai repülőgép a magyarországi pápai légibázisról szállt fel, ahol a NATO megbízásából három ilyen légi jármű is állomásozik, melyeket rendszeresen használnak különféle nemzetközi megbízásokban és műveletekben. Ősszel például afgánokat menekítettek ki Afganisztánból a repülők segítségével, miután a tálibok átvették a hatalmat az országban.

Forrás: Samnytt.se

Borítókép: A pápai bázisrepülőtér épülő, új repülésirányító tornya, előtérben egy Boeing C–17 Globemaster típusú teherszállító repülőgép 2015. augusztus 14-én (Fotó: MTI/Nagy Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.