Gazdasági és kulturális hatását tekintve a világkiállítás (más néven: expó) – a labdarúgó-világbajnokság és az olimpia után – az egyik legfontosabb nemzetközi esemény, amelyen a világ államai múltjukat, hagyományaikat, identitásukat, természeti adottságaikat és innovációs képességeiket gyakran egyszerre felvonultatva törekszenek az erőteljes és jól kommunikált országimázs építésére. Nincs ez másképp az első Közel-Keleten megvalósuló világkiállításon sem.
A tavaly ötven éve alapított Egyesült Arab Emírségekben március végéig megtekinthető Expo 2020 Dubai 192 kiállító országa között pedig hazánk Aqua Roots of Hungary nevet viselő épülete is méltó módon mutatja be a magyar nemzeti karakter múltját, jelenét és jövőjét.
Jól bizonyítja ezt, hogy a Time Out Dubai programajánló magazin újságírói a 15 legkülönlegesebb pavilon közé választották a magyart, amely a világ legfontosabb és legféltettebb természeti kincsét, a vizet állította középpontba.
Vonzó gasztronómia
A látogatók interaktív installációk és látványos képsorok segítségével ismerhetik meg a termálvíz évmilliókban mérhető hosszú útját, de kiemelt figyelem jut a magyar fürdőkultúra esztétikai, rekreációs, gyógyászati és szociális vetületeinek, azaz a balneológiának is – mindezt Magyarország természeti látnivalóinak és kulturális örökségének díszletei között bemutatva. Sokak számára okoz egyébként meglepetést, milyen egyedülálló vízkultúrával és természetes vízkincsekkel rendelkezik Magyarország; így van ezzel a libanoni származású Hászim is, aki nem titkolja:
a gasztronómia miatt kereste fel a magyar pavilont.
A harmincas éveiben járó férfi ugyanis néhány éve egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően hazánkban tanulhatott fél évet, volt ideje tehát alaposan megismerni a magyar ízeket, elmondása szerint alig várta tehát, hogy – két napon belül immár másodjára – kipróbáljon egy tradicionális, ámde hazai Michelin-csillagos éttermekből a helyszínre érkező magyar séfek által újragondolt újabb fogást. Van miből válogatnia: gulyásleves, harcsapaprikás és újragondolt lángos is várja az érdeklődőket, a farsangi időszak közeledtével pedig hamarosan a fánk is az étlapra kerül.