A regisztrált álláskeresők kétharmada külföldi születésű Svédországban

A foglalkoztatási statisztikák szerint a regisztrált munkanélküliek döntő többsége bevándorló. A nyilvántartásban erősen felülreprezentáltak a szomáliai, eritreai, etiópiai, szíriai, iráni és iraki migránsok.

Forrás: V4NA2022. 02. 20. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd állami foglalkoztatási hivatal által kiadott statisztikákból a Global Village Foundation szervezet összeállított egy dokumentumot, ami arra világított rá, hogy Svédországban a regisztrált munkanélküliek többségét bevándorló hátterű személyek teszik ki. Az adatokból kiderül, hogy 2021 decemberében a 370 ezer regisztrált munkanélküli közül 210 ezer külföldi születésű volt. De kiderült az is, hogy a statisztikákban erősen felülreprezentáltak a szomáliai, eritreai, etiópiai, szíriai, iráni és iraki bevándorlók. A külföldön született regisztráltak közel 80 százaléka ráadásul Európán kívüli országokból származik – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ahmed Abdirahman, a The Global Village Foundation vezérigazgatója és alapítója azt is elmondta, hogy természetesen kényes kérdés a bevándorlók integrációjának elősegítése, de a tényeket is meg kell ismerni a problémák megoldásához. 

A legtöbb bevándorló számára a legnagyobb gondot a nyelvtanulás jelenti, mivel többségük olyan területen él, ahol nem laknak svéd anyanyelvű emberek, és ez nagyon megnehezíti a kapcsolatépítést

– mondta a vezérigazgató.

Olof Aslund, az Uppsalai Egyetem közgazdászprofesszora, a Munka- és Oktatáspolitikai Intézet munkatársa – aki korábban a migrációval kapcsolatban számos kutatást végzett – úgy véli, 

köztudott, hogy egyes bevándorló csoportok messze felülreprezentáltak a munkanélküliek között, és erről gyakrabban szót kellene ejteni. Ha választanom kellene, hogy a munkaerőpiaci intézkedéseket az etnikai hovatartozás vagy az életkor, a nem, a végzettség és a munkatapasztalat alapján tervezzem meg, akkor az utóbbit választanám

– mondja.

Borítókép: Bevándorlók között áll egy német rendőr egy menedékkérőket befogadó állomás előtt, Trierben 2015. július 28-án (Fotó: MTI/EPA/Harald Tittel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.