Egyre szorultabb helyzetben Boris Johnson

Kormánypárti és ellenzéki politikusok bizalmi szavazással buktatnák meg a brit miniszterelnököt.

Magyar Nemzet
2022. 02. 01. 14:35
JOHNSON, Boris
London, 2022. február 1. A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök felszólal a brit parlament alsóházában Londonban 2022. január 31-én. Johnson bocsánatot kért, amiért a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején partikat és egyéb összejöveteleket rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban. MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor Fotó: Jessica Taylor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocsánatkérésre kényszerült a londoni parlament alsóházának keddi ülésén Boris Johnson brit miniszterelnök, és lemondott egy kormánytag, miután hétfőn Sue Gray, a járványügyi korlátozások alatti összejövetelek ügyének kivizsgálásával megbízott kormányzati tisztviselő közzétette jelentésének egy részét.

– Teljes mértékben elfogadom Sue Gray tágabb következtetéseit, […] és sajnálom mindazt, amit egyszerűen elrontottunk, és elnézést kérek azért is, ahogyan ezt az egész ügyet kezeltük

– mondta Johnson.

A dokumentum a brit miniszterelnök és több kormányzati szereplő járványügyi lezárások alatt a szabályok megszegésével tartott mulatságainak ügyét vizsgálja. A 16 különböző összejövetelre kitérő Gray-jelentés olyan esetekre tér ki, mint például a királynő férje, Fülöp herceg halála utáni nemzeti gyász idején, tavaly áprilisban megtartott, alkoholfogyasztással egybekötött buli, amikor még érvényben voltak a távolságtartási előírások. Szintén a lezárás idején, 2020 decemberében tartottak karácsonyi partit a miniszterelnöki rezidencián.

A jelentésből eddig mindössze tizenkét oldalt hoztak nyilvánosságra, de a miniszterelnöki hivatal ígéretet tett, hogy a Gray-jelentés teljes terjedelmét közzéteszik, amint lezárul a rendőrségi vizsgálat. A botrányok nyomán parlamenti képviselőségéről lemondó konzervatív párt Angela Richardson az Independentnek című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: a választói bizalom csak a Gray-jelentés teljes terjedelmű közzététele révén állítható vissza.

Bár Dominic Raab miniszterelnökhelyettes szerint Johnson „túláradó támogatást” kap párttársaitól, a brit miniszterelnök pozíciója ingatagnak látszik: több parlamenti képviselő – kormánypárti és ellenzéki egyaránt – hangoztatta, keresi a lehetőséget, hogy bizalmi szavazást kezdeményezzen ellene.

A brit alsóház mai ülésén ugyanakkor hivatalosan nem érkezett elég beterjesztés a bizalmi szavazás napirendre vételéhez. Amennyiben a mai napon nem gyűlik össze 54 különböző képviselőtől erre vonatkozó kezdeményezés, úgy legközelebb májusban lesz erre lehetőség. Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője Johnsont egyenesen hivatala ellátására alkalmatlannak nevezte. – A miniszterelnök megszegte a szabályokat, majd hazudott arról, hogy megszegte a szabályokat – fogalmazott. Eközben a közvélemény is szkeptikus Johnson jövőjét illetően.

Az Opinium közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezett választópolgárok 64 százaléka szerint a konzervatív képviselőknek meg kellene vonniuk a bizalmat a miniszterelnöktől.

Nyolcvanhárom százalék ért egyet azzal, hogy a miniszterelnök megszegte a járványügyi szabályokat, és 75 százalék úgy érzi, Johnson nem mond igazat. Nem csak a kormányfő maga lett jóval népszerűtlenebb: a Statista közvélemény-kutató adatai szerint 2021 decembere és 2022 januárja között

a Konzervatív Párt népszerűsége 5 százalékpontot csökkent (33-ról 28 százalékra), míg a baloldali Munkáspárt 1 százalékponttal javított népszerűségén (38 százalékos a támogatottsága), és jelenleg a torykat megelőzve a legnépszerűbb párt az Egyesült Királyságban.

Annak ellenére, hogy a partik ügye Johnson 2019-ben történt hivatalba lépése óta az egyik legkomolyabb belpolitikai botránnyá fajult, Johnson közölte: nem gondolja, hogy megszegte volna a törvényt, és nem kíván lemondani.

Az összejövetelek ügye ugyanakkor nem az egyetlen, Johnson népszerűségének és elfogadottságának csorbítását célzó fejlemény: a közelmúltban támadták már egy lakás túlzott áron történt felújítása, az afganisztáni evakuáció során kiadott, állatok kimentését előresoroló utasításai, valamint egyes, a járványügyi védekezésben részt vevő vállalatokkal kötött szerződések miatt.

A New York Times megszólaltatta Philip Cowley-t, a University of London politilógiaprofesszorát, aki elmondta, Johnson előbb vagy utóbb, de nem fogja megúszni a bizalmi szavazást.

Tudjuk, hogy a választópolgárok szeszélyesek, de példa nélküli lenne, ha valaki ennyire alacsony társadalmi elfogadottság mellett vissza tud térni, és választói szempontból sikeressé válni

– nyilatkozta a szakértő. Minden bizonnyal ennek ellensúlyozására kérték fel sajtóhírek szerint kedden Lynton Crosby elismert ausztrál választási kampánystratégát a konzervatívok.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök felszólal a brit parlament alsóházában Londonban 2022. január 31-én (Fotó: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.