Emmanuel Macron: Tűzszünetre szólítottam fel Putyint, mindhiába

A francia elnök az EU-csúcs után nyilatkozott: szerinte az orosz elnök kettős játékot játszott, végül a háborút választotta.

2022. 02. 25. 7:59
null
Fotó: Dario Pignatelli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntekre virradóra Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Emmanuel Macron francia elnök, a francia EU-elnökség irányítója tartottak közös tájékoztatót Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcsot követően. Itt Macron beszélt a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való, csütörtöki telefonhívásáról: mint mondta, ez nagyon konkrét, ám rövid beszélgetés volt. – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudott kapcsolatba lépni vele, ezért megkért, hogy tolmácsoljam az üzenetét. Franciaország részéről üzentem Oroszországnak, emellett pedig az ukrán és az orosz elnökök között közvetítettem – mondta Macron, aki szerint 

a tárgyalásokra, a tűzszünetre való felszólításnak nem volt hatása, mert az orosz elnök nyilvánvalóan a háborút választotta.

A francia elnök a tájékoztató során nagyon kritikus volt Putyinnal, sérelmezte, hogy kettős játékot játszott: még Ukrajna megtámadása előtt is nyitva voltak diplomáciai csatornák. – Választhatta volna a békét, de nem tette – összegezte Macron, aki azt is elárulta, hogy Zelenszkij elnök tájékoztatása szerint eddig több százra tehető a konfliktus civil áldozatainak száma.

Von der Leyen konkrét szankciókat nevezett meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kendőzetlenül beszélt arról, hogy az orosz elnök bukásra van ítélve, amikor át akarja rajzolni Európa határait. Az elnöknő részleteket is elárult az elfogadott szankciós csomagról ez elmondása szerint a pénzügyi szektort, az energia- és a közlekedési ágazatot, a kettős felhasználású áruk területét, az exportellenőrzést és az exportfinanszírozást, a vízumpolitikát, valamint további orosz magánszemélyek tiltólistára vételét érinti. Von der Leyen szerint az EU immár az orosz bankok hetven százaléka esetében korlátozta a hozzáférést az európai pénzpiachoz,

 a szankciók révén pedig folyamatosan emelni tudják az oroszországi inflációt. 

Kiemelte, hogy az orosz oligarchák azon képessége is eltűnt, hogy Európában „bújtassák” a pénzüket. Egy további büntetőintézkedésként említette, hogy Kanadával és az USA-val közösen leállítják a repülőgép-alkatrészek exportját Oroszországba. Mint emlékeztetett, az orosz kereskedelmi repülőflotta háromnegyede lényegében külföldi gyártású. Bejelentette, hogy az orosz diplomaták és magas rangú üzleti személyek számára szigorodnak a vízumszerzés feltételei.  (A szankciókat ma véglegesítik, és fogadják el a tagállami külügyminiszterek – a szerk.)

Írtunk róla: a brüsszeli csúcsértekezlet kezdetén égető kérdés volt, hogy a nyugati szövetségesek a globális pénzügyi rendszerbe integrálódott Oroszországot levágják-e a belgiumi székhelyű SWIFT-rendszerről. Elemzők szerint ez rövid távon az orosz gazdaság mintegy ötszázalékos zsugorodását idézhetné elő. Mark Rutte holland miniszterelnök a találkozót követően elárulta: 

noha sok kollégája érvelt a SWIFT-tiltás mellett, ehhez még több munkára lesz szükség. Diplomáciai források szerint Németország volt a döntés egyik ellenzője. 

Borítókép: Emmanuel Macron az EU-csúcson (Forrás: EU Tanács)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.