Lapozó: Üzent Putyinnak Ukrajna legnagyobb LMBTQ-közössége

Svédország nem utasít ki migránsokat Ukrajnába, de menedékjogi kérelmeket sem fogad · Rekordot döntött a járműlopás a párizsi régióban · Lemondott a spanyol nukleáris biztonsági tanács elnöke.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 02. 25. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország nem utasít ki migránsokat Ukrajnába, de menedékjogi kérelmeket sem fogad

A svéd migrációs hivatal úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a kiutasítási határozatok végrehajtását Ukrajnába az országban dúló háború miatt. Ez azt jelenti, hogy Stockholm – egyelőre konkrét időpont nélkül – senkit sem toloncol vissza a háború sújtotta országba. A hivatal továbbra is figyeli és elemzi a helyzetet, ugyanakkor azt is kijelentették, hogy a hatóság nem foglalkozik az ukrajnai menedékkérők ügyével. Tavaly tovább emelkedett az elsősorban Európán kívülről érkező migránsok száma, így a svéd miniszterelnök kijelentette, Stockholm nem fogadja be a tömegesen érkező ukrán menekülteket. Magdalena Andersson miniszterelnök hozzátette, most más uniós országokon van a sor. 

Forrás: Fria Tider, Dagens Nyheter

Rekordot döntött a járműlopás a párizsi régióban

A francia fővárosban és a párizsi régióban 95 autót és motort lopnak el a tolvajok naponta, számolt be a riasztó tendenciáról a Le Parisien és a Valeurs Actuelles. Tavaly, 2021-ben összesen 34 727 járműnek veszett nyoma, ráadásul az autókon és a motorokon kívül már az építkezéseken használt nehéz gépjárművek is eltűnnek. A Párizsból és a két környező megyéből, Val-de-Marne-ból és Hauts-de-Seine-ből ellopott járművek több mint 25 százalékát Seine-Saint-Denis megyében találják meg később a rendőrök. Az ellopott járművek 61,9 százaléka nagymotor és városi robogó, a gépkocsik között pedig a Peugeot 3008-as és 5008-as modelljei a legnépszerűbbek. A járművek többségét a tolvajok 24 órán belül alkatrészekre szedik szét, de a nyomozók rendszeresen találnak lopott járműveket Le Havre kikötőjében olyan konténerekben, amelyek tengeri úton indultak volna Afrikába. 

Forrás: valeursactuelles.com , leparisien.fr

Lemondott a spanyol nukleáris biztonsági tanács elnöke

Josep María Serena i Sender 2019 márciusa óta töltötte be az elnöki posztot a spanyol nukleáris biztonsági tanácsnál (CSN). Azt mondta, hogy távozásának oka szigorúan személyes és családi jellegű, de erről nem volt hajlandó részletes tájékoztatást adni. A CSN a spanyolországi nukleáris biztonság biztosításáért, valamint az emberek és a környezet sugárvédelméért felelős. A szervezet jogi személyiséggel és saját vagyonnal rendelkezik, és független az általános államigazgatástól. Sender nem sokkal azután jelentette be távozását, hogy ukrán források megerősítették, az oroszok átvették az irányítást a csernobili atomerőmű területe felett. 

Forrás: 20minutos.es

Üzent Putyinnak Ukrajna legnagyobb LMBTQ-közössége

Ukrajna legnagyobb LMBTQ-szervezete, a Kyiv Pride a Twitteren szólt a világ LMBTQ-közösségeihez és aktivistáihoz: „Támogatóink, szerte a világon! Szólítsátok fel kormányaitokat arra, hogy ítéljék el az Ukrajna ellen indított háborút és tegyenek lépéseket annak megállítására! Meg kell fékeznünk az öldöklést, és megmutatnunk, hogy milyen erősek vagyunk együtt, akikkel szemben Vlagyimir Putyinnak esélye sincs! Erősek maradunk, minket nem lehet megfélemlíteni. Putyin térdre kényszerül. Már régóta magunk mögött hagytuk azt a korszakot, amelybe vissza akar kényszeríteni minket. Soha nem adjuk fel!” – állt a kijevi Kyiv Pride szervezet üzenetében, amelyet a Pink News, azaz a világ legtöbbet olvasott digitális LMBTQ-kiadója is megosztott saját oldalán. 

Forrás: twitter.com , twitter.com

Borítókép: a kijevi Kyiv Pride szervezet aktivistái (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.