időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Szorosabbra fűzné London és Peking viszonyát Boris Johnson

Koren-Karczub Tímea
2022.02.13. 07:30 2022.02.13. 14:26
Szorosabbra fűzné London és Peking viszonyát Boris Johnson

Szorosabbra fűzné országa gazdasági viszonyát Kínával Boris Johnson brit miniszterelnök annak ellenére, hogy London és Peking 2018 óta nem folytat kereskedelmi tárgyalásokat egymással. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke azonban úgy határozott, magas szintű miniszteri megbeszélésekkel, valamint brit–kínai gazdasági és kereskedelmi vegyesbizottsági üléssel szeretné fellendíteni a kapcsolatokat még az idei évben.

Ehhez hasonló találkozók négy éve voltak utoljára, a két ország kapcsolata ugyanis megromlott Peking Hongkonggal kapcsolatos politikája miatt.

Kína az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a brit kereskedelmi minisztérium azonban azt is közölte, hogy nem tervez szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalni Pekinggel.

A kormányfő döntése meglepő azok után, hogy éppen a múlt héten fejezte ki csalódottságát Kína Litvániával szembeni kereskedelmi lépései miatt. A pekingi vezetés ugyanis szigorú szankciókat vezetett be nemrég Litvániára vonatkozóan a Tajvannal folytatott együttműködés elmélyítése miatt – a balti ország tavaly augusztusban állapodott meg Tajpejjel egy vilniusi képviselet létesítésében. 

A bejelentés a Kínával való kapcsolatok rendezéséről megdöbbentette a torykat, akik közül sokan már így is Boris Johnson ellen fordultak az elmúlt időszakban, és az ellenzékkel együtt a kormányfő lemondását követelik.

A miniszterelnököt ugyanis azzal vádolják, hogy több illegális összejövetelen is részt vett a Downing Streeten (a kormányfői rezidencián) a koronavírus-járvány első hulláma alatt, amikor Angliában szigorú zárlatok voltak érvényben. 

– A Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásokról szóló bejelentés időzítése igen meglepő

– értetlenkedett Tom Tugendhat konzervatív párti politikus. 

– A kormánynak koherens kínai politikát kell folytatnia, amely tükrözi a nézeteinket az ujgurokkal való bánásmódtól kezdve a kereskedelmi szankciókon át a Tajvannal és Hongkonggal kapcsolatos magatartásig – háborodott fel David Davis is, aki szintén a miniszterelnök pártjának tagja.

Boris Johnsonnak egyébként szűk egy hete van arra, hogy válaszoljon egy rendőrségi kérdőívre a tizenkét illegális parti elleni nyomozás részeként. Ha a miniszterelnök nem tud hiteles választ adni arra, miért tartották meg az összejöveteleket a teljes zárlat idején, pénzbírságot is kaphat.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök (Fotó: Tolga Akmen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.