Eloltották a tüzet a zaporizzsjai atomerőműnél + videó

Az ukrán vészhelyzeti hatóságok Facebokon azt közölték, hogy sikerült eloltani az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőműnél péntek hajnalban keletkezett tüzet.

Forrás: MTI2022. 03. 04. 8:05
PUTYIN, Vlagyimir
Enerhodar, 2022. március 4. Az orosz fegyveres erõk tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerõmûre Enerhodarban 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Zaporizzsjai atomerõmû Fotó: Zaporizzsjai atomerőmű
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lángok egy oktatóépületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

A zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh Facebookon azt közölte, hogy a nukleáris biztonságot helyreállították. A tűznek nincsenek áldozatai.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében kijelentette: orosz tankok nyitottak tüzet az erőműre. 

Ezek a tankok fel vannak szerelve hőkamerákkal, úgyhogy tudták, mit csinálnak

– hangsúlyozta Zelenszkij.

A tűz hírére Zelenszkij nukleáris terrorizmus alkalmazásával vádolta Moszkvát.

Még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében – fogalmazott.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Twitteren azt közölte, hogy a tűzben nem sérültek meg alapvető fontosságú berendezések, a területen pedig nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke. A szervezet folyamatos kapcsolatot tart az ukrán hatóságokkal, a nap folyamán pedig sajtótájékoztatót tartanak.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Andrij Tuz, a létesítmény szóvivője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszaka folyamán telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel a Enerhodarban kialakult helyzetről – tudatta a washingtoni Fehér Ház. Biden is felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a katonai tevékenységgel az erőműnél.

Zelenszkij az ukrán elnöki hivatal által közzétett videón kijelentette, hogy Oroszország a háborúban „nukleáris terrorizmushoz” folyamodik, és meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát.

A hír megjelenése után elsőként Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált, aki a Twitteren azt írta, hogy az oroszok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet, amelyben tűz ütött ki. A miniszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.

London az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az után, hogy orosz csapatok támadását követően tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodarban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára– idézi a brit kormány közleménye Johnsont, miután a brit kormányfő telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

A két vezető egyetértett abban, hogy kulcsfontosságú a tűzszüneti megállapodás létrehozása.

Mi történhet, ha támadás éri az erőműveket? Ennek értelmezését mindenképp ketté kell választani aszerint, hogy véletlen találatról vagy célzott, jelentős tűzerős (elsősorban) nehéztüzérségi vagy légitámadás történik-e – írja a Rátky és Társa ügyvédi iroda lapunkhoz eljuttatott elemzésében. Kiemelték, a zaporizzsjei erőmű 13 VVER-1000 blokk úgynevezett hengeres védőépületben, gyakorlatilag védőbeton-épületben van, ezek adott károsodási szintig biztonságosak. Véletlen találat esetén éppen ezért nem várható jelentős sugárzási vagy egyéb biztonsági kockázat a reaktoroknál. Ami a célzott támadást illeti, ezeket a polgári (békés célú) nukleáris létesítményeket természetesen nem ilyesminek a kivédésére alakították ki. Maguknak az erőműveknek van is speciális protokollja ilyen rendkívüli helyzetekre. Eszerint, ahogyan az ukrán üzemeltető Energoatom állami vállalat is tájékoztatott, leállítják a termelést, kiürítik és tehermentesítik az erőművet, amíg a veszély meg nem szűnik. Az Energoatom a nemzetközi ajánlás alapján kétévnyi nukleáris üzemanyag-készletet tart – csakúgy, mint a paksi atomerőmű üzemeltetője a hazai törvény alapján – és leállítás esetén azonnal gyors indítású gáztüzelésű blokkok állnak a kieső termelés helyébe, így a villamosenergia-ellátás sem feltétlenül esik ki.

Borítókép: Az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre Enerhodarban 2022. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Zaporizzsjai atomerőmű)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.