Új-Zéland és Ausztrália kilenc év után egyezett meg a menekültekről

Ausztrália szigorú bevándorlási politikája alapvetően nem változott.

MTI
2022. 03. 24. 8:23
null
NZealand-Climate-UN-COP26-Ardern Fotó: MARTY MELVILLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Canberra hosszú idő után elfogadta Wellington ajánlatát, így Új-Zéland több, hajóval illegálisan érkezett menekültet vesz át Ausztráliától – jelentette be a két ország csütörtökön. A javaslatot még John Key volt új-zélandi miniszterelnök tette ausztrál kollégájának, Julia Gillardnak 2013-ban. Azóta minden kormányfő megismételte, köztük az Új-Zélandot jelenleg vezető Jacinda Ardern. Ausztrália eddig azért utasította vissza a felajánlást, mert attól tartott: 

ha a menekültek állampolgársághoz jutnak Új-Zélandon, visszatérhetnek Ausztráliába a két ország közötti szabad mozgást lehetővé tévő egyezményeknek köszönhetően.

Kris Faafoi új-zélandi bevándorlási miniszter, illetve Karen Andrews ausztrál belügyminiszter közös közleményükben azt írták: Új-Zéland három éven át évente legfeljebb 150, hajóval érkezett menekültet fogad be Naururól vagy az Ausztrália területén található menekültügyi létesítményekből. Faafoi elmondta: a megállapodás ékes példája annak, hogyan teljesíti országa nemzetközi humanitárius kötelezettségeit. Hozzátette: az új-zélandi átvételért folyamodókat alaposan átvilágítják. Andrews eközben hangsúlyozta: 

Ausztrália szigorú határvédelmi politikája továbbra sem változott, és az illegális határátlépőket nem engedik tartósan letelepedni az országban, hanem kitoloncolják vagy Naurun helyezik el őket.

Az ausztrál kormány 2013-ban úgy döntött, hogy a hajóval illegális úton érkező menekülteket a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigeten, vagy az apró mikronéziai szigetállamban, Naurun helyezik el. A gyakorlatot az emberi jogokra hivatkozva széles körben bírálják. Ausztrália az elmúlt években folyamatosan csökkentette a szigeteken elhelyezett menekültek számát. 

Míg korábban ezrek éltek ezekben a táborokban, jelenleg mindössze körülbelül 110 menekült él Naurun, 1100 ember pedig ausztráliai menekültügyi létesítményekben vár kérelme elbírálására.

Ausztrália októberben felbontotta a megállapodást Pápua Új-Guineával a menekültek elszállásolásáról. Az ott élők két lehetőség közül választhattak: vagy Naurura költöznek vagy az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok Barack Obama elnökségének utolsó napjaiban felajánlotta, hogy befogad 1250 embert, akiket Ausztrália azért utasított el, mert illegális úton, hajóval érkeztek az országba. Az Új-Zélanddal kötött egyezmény nem vonatkozik a Pápua Új-Guinea területén maradt, nagyjából száz menekültre.

 

Borítókép: Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. (Fotó: Marty Melville)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.