A jemeni elnök átadja a hatalmat az új elnöki tanácsnak

Az új tanácsot az államfő korábbi belügyminisztere és tanácsadója fogja vezetni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 07. 9:19
null
Szanaa, 2022. március 26. Megrongálódott lakóépület a jemeni kormányerõket támogató szaúdi vezetésû arab katonai koalíció húszi célpontok elleni légicsapásait követõen a jemeni fõvárosban, Szanaában 2022. március 26-án. Az Irán támogatását élvezõ, jemeni húszi lázadók drónokkal és rakétákkal vettek célba elõzõ nap szaúd-arábiai energialétesítményeket, a Forma-1-es dzsiddai versenypálya közelében. A szaúdi légitámadásban legkevesebb nyolc jemeni, köztük öt gyerek és két asszony életét vesztette. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jemeni elnök csütörtökön bejelentette, hogy új elnöki tanácsot hoz létre a húszi lázadók elleni 2014-es háborúban vérbe fojtott ország irányítására – számolt be a helyi állami média. „Visszafordíthatatlanul átruházom teljes hatáskörömet erre az elnöki tanácsra” – mondta Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök kora reggel, a szaúdi fővárosban folytatott béketárgyalások utolsó napján egy televíziós nyilatkozatban.

Az új tanács nyolc tagú lesz, és Rashíd al-Alimi, az államfő korábbi belügyminisztere és tanácsadója fogja vezetni.

A nemzetközi közösség által elismert és 2015 óta a szaúdi vezetésű katonai koalíció által támogatott Hádi kormánya és a húszi lázadók – akiket Irán támogat, amely tagadja, hogy fegyverrel látná el őket – azóta harcolnak a hatalomért, hogy a felkelők 2014-ben elfoglalták a fővárost, Szanaát. Az ENSZ által kidolgozott egyezmény szombaton lépett életbe – a muszlim böjti hónap, a ramadán első napján –, ami reményt jelent a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát okozó háborúban.

Az új szerződés értelmében, amely a harcoló felek beleegyezésével megújítható, minden légi, szárazföldi és tengeri katonai támadást be kell szüntetni a konfliktusban, amely az ENSZ szerint több százezer ember halálát okozta, és az elszegényedett Arab-félszigeti országot az éhínség szélére sodorta.

A megállapodás értelmében a kormányerők beengednek 18, üzemanyagszállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldják a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba. A szemben álló felek ezen felül vállalták, hogy megvitatják a közutak megnyitását a tartományok között, elősegítve ezzel a lakosság szabad mozgását. Az Arabnews című szaúdi hírportál csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia kétmilliárd dollár pénzügyi támogatást nyújt Jemennek, az összeg az ország jegybankjához kerülne. Rijád ezenfelül további egymilliárd dollárt adományoz kőolajszármazékok importálására és különböző fejlesztési programokra, további 300 milliót pedig humanitárius célokra. Az adományokról szóló hírt Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös jelentette be, s egyúttal biztosította az új elnöki tanácsot Rijád teljes támogatásáról.

Borítókép: megrongálódott lakóépület a jemeni kormányerőket támogató szaúdi vezetésű arab katonai koalíció húszi célpontok elleni légicsapásait követően a jemeni fővárosban, Szanaában 2022. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.