Tűzszüneti megállapodást kötöttek a jemeni polgárháború szereplői

Az országban 2014 óta dúlnak a harcok a síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz hű erők között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 03. 9:47
null
Szanaa, 2022. március 26. A pusztítás nyomai a jemeni kormányerõket támogató szaúdi vezetésû arab katonai koalíció húszi célpontok elleni légicsapásait követõen a jemeni fõvárosban, Szanaában 2022. március 26-án. Az Irán támogatását élvezõ, jemeni húszi lázadók drónokkal és rakétákkal vettek célba elõzõ nap szaúd-arábiai energialétesítményeket, a Forma-1-es dzsiddai versenypálya közelében. A szaúdi légitámadásban legkevesebb nyolc jemeni, köztük öt gyerek és két asszony életét vesztette. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életbe lépett szombaton az egyelőre két hónapra meghirdetett országos tűzszünet a jemeni polgárháború szereplői között – közölte szombaton Hans Grundberg, az ENSZ jemeni különmegbízottja. A jemeni kormányerők és a vele szövetséges, szaúdi vezetésű arab koalíció, valamint az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók között létrejött fegyvernyugvás helyi idő szerint este hét órakor lépett hatályba.

A megállapodás értelmében a felek leállítják a katonai műveleteket Jemen területén, illetve azon túl is, ezen felül a kormányerők beengednek 18 üzemanyagszállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldják a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba.

A szemben álló felek ezen felül vállalták, hogy megvitatják a közutak megnyitását a tartományok között, elősegítve ezzel a lakosság szabad mozgását. A tűzszünet a felek beleegyezésével meghosszabbítható. Grundberg mindemellett kiemelte: ezen kezdeményezések sikere azon múlik, hogy a háborús felek mennyiben tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz, illetve annak humanitárius rendelkezéseihez. Egyben reményét fejezte ki, hogy mindez bizalomépítő hatással lehet, és elősegítheti a politikai rendezést szolgáló tárgyalások újraindulását. A húszik szombaton szóvivőjükön keresztül tudatták, hogy mindaddig be fogják tartani a tűzszüneti megállapodás rendelkezéseit, amíg az ellenfél is így tesz.

A térség országai, köztük az Egyesült Arab Emírségek és Irak is üdvözölték a fejleményeket. Megfigyelők a tartós fegyvernyugvás reményét fűzik a mostani megállapodáshoz.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította a feleket, hogy tartsák be a fegyvernyugvást. – A végső célkitűzésnek egy tárgyalásos úton létrejött politikai rendezésnek kell lennie, amely magában foglalja a jemeni szereplők legitim aggályait és törekvéseit – mondta. Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció, Szaúd-Arábia vezetésével.

Borítókép: A pusztítás nyomai a jemeni kormányerőket támogató szaúdi vezetésű arab katonai koalíció húszi célpontok elleni légicsapásait követően a jemeni fővárosban, Szanaában 2022. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.