Ferenc pápával találkozott Orbán Viktor + galéria

Orbán Viktor miniszterelnök ma hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja a vatikáni. Lapunk összegyűjtötte, hogy hová vezettek Orbán Viktor korábbi első külföldi útjai, s azoknak mi volt az akkori jelentőségük.

2022. 04. 21. 12:20
ORBÁN Viktor; FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. április 21. A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa (j) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfõ elsõ hivatalos útja a vatikáni látogatás. MTI/Vatican News Fotó: Vatican News
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizs, 1998. július 16.

Első kormánya megalakulása után Orbán Viktor miniszterelnök első külföldi útja Párizsba vezetett, ahol 1998. július 16-án Jacques Chirac francia köztársasági elnökkel és Lionel Jospin miniszterelnökkel találkozott. A látogatás jelentőségét az adta, hogy Magyarország az Európai Unió kapujában állt, Franciaország pedig támogatta hazánk integrációs törekvéseit, nem beszélve arról, hogy már akkor is az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere volt országunknak.

Franciaországban jó dolog Európáról beszélgetni, mert láthatóan egy rugóra jár az agyunk. Franciaországban kedvelik a határozott karakterrel, kultúrával, identitással rendelkező országokat, lévén hogy a nemzetek Európájában gondolkodnak. Magyarország is ilyen ország, és ezért könnyű egyetértenünk

– mondta a látogatást követően Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök párizsi magyar emigránsokkal beszélget 1998-ban. (MTI Fotó: Soós Lajos)

Varsó, 2010. június 1.

A második Orbán-kormány kezdetekor már világos volt, hogy a magyar külpolitika fókuszában Közép-Európa fog állni, azon belül is a lengyel–magyar barátság.

Semmilyen kétoldalú konfliktus nem akadályozhatja a visegrádi négyek együttműködését, az minden vita fölött áll. Ez az együttműködési keret az európai uniós csatlakozással sem vesztette el jelentőségét, nem járt el felette az idő, s tovább szeretnénk erősíteni a régió országainak közös gondolkodását, összehangolt munkáját

– fogalmazott Orbán Viktor akkori első külföldi útján, Varsóban 2010. június 1-jén, miután Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. A szocialista kormányok idején elhanyagolt közép-európai együttműködés és a visegrádi négyek együttműködése ezután új lendületet kapott.

Orbán Viktor és Donald Tusk 2010-ben (Fotó: AFP/Janek Skarzynski)

Varsó, 2014. május 5.

Négy évvel később, 2014. május 5-én, harmadik választási győzelme után is a lengyel fővárosba látogatott először Orbán Viktor, és ismét Donald Tuskkal tárgyalt.

A magyar kormányfő elmondta, hogy a következő években Közép-Európa lesz a kontinens gazdasági motorja, egyben megköszönte lengyel kollégájának azt a támogatást, amelyet Magyarország a megelőző négy évben kapott Lengyelországtól.

Orbán Viktor ezzel az uniós intézmények és a nyugati országok felől érkezett kritikákra utalt, amelyeket többek között a magyar médiatörvény, az új alaptörvény, a választási rendszer megreformálása és az unortodoxnak nevezett magyar gazdaságpolitika miatt kapott Magyarország. Donald Tusk a lengyel Polgári Platform vezetőjeként a Fidesz akkori európai pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozott, s bár nem állt ki mindig nyíltan a magyar kormány mellett, a legtöbb esetben nem állt be a Magyarországot bírálók kórusába.

Varsó, 2018. május 14.

Más volt a helyzet a 2015-ben kormányra került, Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság párttal, amely – a külpolitikától eltekintve – minden fontos uniós kérdésben Magyarország szövetségese lett. Ennek az új kormánynak a miniszterelnökével, Mateusz Morawieckivel találkozott 2018. május 14-én Orbán Viktor, akinek első külföldi útja ezúttal is Varsóba vezetett.

A múlt mellett a közös jövő is összeköti a magyar és a lengyel népet. Nemcsak a kipróbált, ezeréves barátság, hanem a közös elgondolás is a jövőről

– mondta a találkozót követően a miniszterelnök. A korábbi találkozókkal ellentétben itt már fajsúlyos kérdés volt az Európát 2015 óta sújtó migrációs válság és a nemzeti szuverenitásról zajló európai vita, amelyben a visegrádiak álláspontja jelentősen eltért a nyugati országokétól.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki 2018-ban (Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk)

Vatikánváros, 2022. április 21.

Az ukrajnai háború minden bizonnyal befolyásolta Orbán Viktor azon döntését, hogy hova vezet idei első hivatalos külföldi látogatása. A háború kérdésében eltérő állásponton lévő – az ukrajnai fegyverszállításokat és az orosz energiaimportról való leválást szorgalmazó – Varsó ezúttal nem jöhetett szóba. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a vatikánvárosi úttal kapcsolatban közölte: Magyarország életében az államalapító Szent István óta kiemelt szerepet játszik a pápaság intézménye és a szentatya személye.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig Ferenc pápa is ugyanarra törekszik, mint mi, magyarok, vagyis arra, hogy a háború érjen véget, és újra legyen béke.
– A kormány megtiszteltetésnek tartja, hogy a Vatikán meghívta a miniszterelnököt, a tavalyi pápalátogatás folyománya volt a mostani meghívás, a Vatikán a külpolitikában továbbra is fontos szerepet játszik a több területen fennálló nézetkülönbségek ellenére – kommentálta Orbán Viktor útját Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

 

Borítókép: A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. (Fotó: MTI/Vatican News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.