Joe Biden tudott a fia kétes üzleteiről, de tagadni próbál

Nem mond igazat az Egyesült Államok elnöke akkor, amikor azt állítja, hogy soha nem egyeztetett a fiával a kétes ukrajnai üzleteiről, és még csak nem is tudott azokról. Csakhogy a laptop-sztori kirobbanása óta nyilvánvaló bizonyítékok támasztják alá, hogy Biden alelnökként minden ügylettel tisztában volt – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 04. 08. 16:38
BIDEN, Joe
Varsó, 2022. március 26. Joe Biden amerikai elnök az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott tárgyalásukon a varsói elnöki palotában 2022. március 26-án. Biden elõzõ nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási botrány lehetett volna 2020 októberében, amikor kiderült, hogy Joe Biden fia, Hunter arra használta fel apja pozícióját, az Obama-kormányzat amerikai–ukrán kapcsolatokért felelős vezetőjét, hogy gazdaggá tegye a családot. A fősodratú média azonban az elnökválasztási kampány miatt nem volt hajlandó foglalkozni a történettel. A közösségi média megakadályozta, hogy The New York Post cikkét megoszthassák az emberek.

Bidenék orosz beavatkozásként tekintettek a jelentésre. Most azonban – másfél évvel azután, hogy Joe Biden megnyerte az elnökválasztást – már a balliberális fősodratú média is megerősítette, hogy a laptopos sztori végig helytálló volt. Az Igazságügyi Minisztérium is elismeri, hogy korrupciós ügyekkel kapcsolatos nyomozás alapját olyan e-mailek és üzenetváltások képezik, amelyek Hunter Biden laptopjáról származnak, és amit a fiatalabb Biden egy delaware-i szervizben hagyott. Az e-maileket és a laptopon található adatokat már a nyomozást ismerő emberek is hitelesítették.

A MacIver Institute szerint azóta világossá vált, hogy a botrány nem is Hunter Bidenről szól, hanem Joe Bidenről, aki a fiát táskás embernek használta alelnöksége idején. Csakhogy Biden elnök tagadja, hogy ő és Hunter Biden valaha is megvitatták volna a kétes és illegális ügyleteit,

pedig több forrás is bizonyítja, hogy Joe Bidennek tudnia kellett, mit csinál a fia.

Hunter Biden a The New Yorker magazin egyik 2019-es cikkében elismerte, hogy apjával egyszer megbeszélték Hunter munkáját a Burisma Holdings ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsában, amely havi 83 333 dollárt fizetett neki, amikor Joe Biden alelnök volt. A Burisma-csoport az ukrán energiapiac egyik legnagyobb magántulajdonú szereplője, a nem állami vállalatok között 21 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A cég azonban korántsem az átláthatóságáról híres, több korrupciós botrány is a csoport nevéhez fűződik.

Joe Biden állításait – miszerint neki semmi köze nem volt a fia üzleteihez – az is megcáfolja, hogy 2014 áprilisában még alelnökként találkozott Hunter Biden üzleti partnerével, Devon Archerrel – éppen akkor amikor Archer csatlakozott a Burisma igazgatótanácsához, és nem sokkal azelőtt, hogy Hunter Biden is csatlakozott volna az ukrán energetikai vállalat vezetőségéhez. Ezt egy fotó is bizonyítja.

Fotó: Fox News/Tucker Carlson Tonight

Joe Biden egy másik taggal, Vadym Pozharskyi ügyvezetővel is találkozott, ezt pedig az az e-mail bizonyítja, amelyet Pozharskyi írt Hunter Bidennek. „Kedves Hunter, köszönöm, hogy meghívott DC-be, és lehetőséget adott, hogy találkozzak az édesapjával, öröm és megtiszteltetés volt az együtt töltött idő” – olvasható az üzenetben.

Fotó: New York Post

Néhány hónappal azután, hogy Pozsarszkij megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta apját, az akkori alelnök Joe Biden bevallottan nyomást gyakorolt ​​Petro Porosenko ukrán elnökre és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökre, hogy szabaduljanak meg Viktor Shokin főügyésztől, azzal fenyegetve, hogy visszatart egy egymilliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. A főügyész sürgős leváltására azért lehetett szükség, mert a Burisma-csoport korrupciós ügyeit vizsgálta. Joe Biden egy 2018-as beszélgetés során kérkedett az akcióval. Elmesélte, hogy Kijevben járt, amikor világossá tette: „hat óra múlva indulunk, ha az ügyész nem lesz kirúgva, nem kapjátok meg a pénzt”. Az elnök ugyanakkor azt tagadja, hogy azért akarták leváltatni a főügyészt, mert a Burisma ügyeit vizsgálta, mindenesetre Viktor Shokint röviddel ezután kirúgták.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.