Már a brit nyolcévesek is drogbárósat játszanak

Az Egyesült Királyságban egyre több tanár számol be arról, hogy a komoly problémát jelentő drogkereskedelem olyan mértékben begyűrűzött a mindennapokba, hogy a tanított gyerekek közül többen már az órák közti szünetekben, az iskolaudvarokon is „drogbárósat” játszanak – írja az Independent. A briteknél a drogterjesztő hálózatokba már hét év körüli gyerekeket is belekényszerítenek a bűnbandák.

2022. 04. 30. 7:30
kábítószer
drug dealer selling heroin Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság évek óta szembe kell hogy nézzen a drogterjesztés egyedi módszerével: fiatalokat arra kényszerítenek bűnbandák, hogy drogokat szállítsanak egyik közigazgatási egységből a másikba. A jelenségre „vidéki vonalú drogterjesztés” (county line drug trafficking) néven hivatkoznak, utalva ezzel arra, hogy a kapcsolatot egy erre a célra használt telefonon bonyolítják, és a tranzakciók a nagyvárosokon kívül zajlanak. Ezek a fiatalok mindig valamilyen sérülékeny csoportba – rendezetlen családi élet, drogfüggőség, extrém szegénység, bűnözői életmód – tartoznak, a kényszerítés eszköze pedig gyakran szexuális erőszak, megfélemlítés vagy fegyverrel fenyegetés. 

Jellemzően 14–17 évesek az elkövetők, azonban egyre több a kirívó példa még az ennél is fiatalabbakra, és ez a kitett területeken már a mindennapokban is meglátszik.

Az Independent a dél-angliai Dorsetben tájékozódott a helyzetről, ahol a helyi rendészeti felügyelőnek több tanár is arról számolt be, 

hogy már hét-nyolc éves tanítványai is „drogdílereset” játszanak a játszótereken, iskolaudvarokon. 

„Ahogyan a nőgyűlölet és más gyűlölet-bűncselekmények kapcsán próbálunk megelőző intézkedéseket hozni, a vidéki vonalú drogterjesztés ellen is el kell ezeket indítani” – nyilatkozta a lapnak a felügyelő. „Ugyanakkor egyértelmű, hogy nem elég a tizenéveseket megcélozni ezekkel a programokkal, korábban kell kezdenünk” – tette hozzá.

A bűnbandák tagjai a közösségi médiában kutatnak beszervezhető fiatalok után, akik – mivel ezek a bandatagok életvitelük miatt egyfajta hírességnek számítanak a kisközösségekben – a figyelemnek megörülve könnyebben hajlandók betársulni, és a hálózat „munkájában” részt venni.

Amennyiben később ki akarnának szállni, „főnökeik” folyamatos megfigyelés alá vonják őket, vagy azzal fenyegetőznek, hogy csőbombát dobnak a szülői házra.

A brit Gyermekvédelmi Társaság álláspontja szerint a mediációs programok felfuttatása, illetve a kortárs segítőcsoportok támogatása megoldást jelenthetnek, ugyanakkor nagyon nehéz helyzetek is akadnak. Az Independent megszólaltatott egy anyát, aki saját állítása szerint is tud fia üzelmeiről, de a lapnak csak annyit mondott: „De hát kell a pénz.”

A romló tendenciát jól mutatja, hogy a hivatalos statisztikák szerint 2020-ban rekordot döntött a túladagolásos halálesetek száma Angliában és Walesben.

Hosszabb távú kitekintésben még rosszabb a helyzet: míg 2010-ben 49,4 drogokhoz köthető haláleset történt egymillió emberre, addig tíz évvel később már 79,5, ami 60,9 százalékos növekedés.

Borítókép: A játszótereken már a drogbárós játék a menő (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.