Politikai válsággal küzd Franciaország az elnökválasztás előtt

A szavazásra jogosultak negyven százaléka nem érzi úgy, hogy kötődne bármely mozgalomhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 02. 10:19
ZEMMOUR, Éric
Párizs, 2022. március 27. Eric Zemmour francia jobboldali publicistának, a Visszahódítás párt elnökjelöltjének a támogatói egy párizsi kampánygyûlésen 2022. március 27-én. Az elnökválasztás elsõ fordulóját április 10-én rendezik Franciaországban. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország politikai válságban van – állapította meg a Fondapol elemzőintézet egy pénteken, tíz nappal az elnökválasztás előtt bemutatott tanulmányában. Az elemzés szerint a szavazásra jogosultak négyötödének nincs bizalma a politikai pártokban, és mintegy negyven százalékuk nem érzi úgy, hogy kötődne bármely mozgalomhoz. Miközben a választópolgárok 35 százaléka azt mondja: lehet, hogy üres szavazólapot dob be az urnába, 26 százalékuk egyáltalán nem tervez szavazni.

Passzivitásuk okaként azt mondták, hogy a jelöltek mind alkalmatlanok, vagy a választás eredménye semmilyen változást nem hozna, vagy így fejezik ki tiltakozásukat a politikai rendszerrel szemben.

Az 1965-ös első közvetlen elnökválasztás óta most a legnagyobb az aránya a radikális jelöltekre szavazóknak: a megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy egy szélsőjobboldali vagy egy szélsőbaloldali jelöltre fog voksolni. Ez az arány még nagyobb a 18 és 24 év közöttiek körében: 54 százalékuk fog szélsőséges jelöltre szavazni. A fiatalok a protestmozgalmak jelöltjeire – mint a sárgamellényesek vagy az oltásellenesek – szintén nagyobb arányban voksolnak, mint a szavazók általában.

A tanulmány szerint a választók szimpátiája összességében a jobboldal felé mozdul el: 46 százalékuk szavazna szélsőjobboldali vagy konzervatív jelöltre.

Abban az esetben, ha a két legnagyobb támogatottsággal rendelkező jelölt, Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje jutna be a második fordulóba, akkor a Fondapol által megkérdezettek 31 százaléka szavazna biztosan vagy teljesen biztosan az utóbbira. Az Elabe közvélemény-kutató intézet a BFM hírtévében szerdán közzétett felmérésében az szerepelt, hogy egy második fordulós Macron–Le Pen párharcból az elnök 52,2-47,5 százalékos eredménnyel kerülne ki győztesen, ami erősen eltér a Fondapol eredményétől. A Fondapol szerint a Macron munkájával való elégedettség nőtt a koronavírus-járvány, majd most az ukrajnai háború kezdete óta: a 2020. januári 29 százalékról mostanra 45 százalékra. A Fondapol egy reprezentatív mintában 3108 választásra jogosultat kérdezett meg március 10–14. között.

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicistának, a Visszahódítás párt elnökjelöltjének a támogatói egy párizsi kampánygyűlésen 2022. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.