Aggodalom kísérte Mario Draghi amerikai látogatását

Az olasz kormány tagjai bírálták Olaszország és az Egyesült Államok fegyverkezési politikáját.

2022. 05. 10. 20:56
null
ITALY-G20-DIPLOMACY-CLIMATE-ECONOMY Fotó: ALBERTO PIZZOLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonba repült tegnap Mario Draghi olasz miniszterelnök, hogy személyesen tárgyaljon Joe Biden amerikai elnökkel az Oroszország elleni szankciók szigorításáról, Kijev további felfegyverzéséről, valamint az energiahordozók beszerzéséről. Az olasz sajtó kulcsfontosságú közvetítő szerepet tulajdonít Mario Draghinak az Egyesült Államok és Európa között. Az olasz miniszterelnök ugyanis az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók és Kijev felfegyverzésének legeltökéltebb harcosa.

Mario Draghi amerikai látogatását ugyanakkor leplezetlen aggodalom kísérte a római kormány tagjai részéről. A baloldali Demokrata Párt főtitkára, Enrico Letta kételyeinek adott hangot az amerikai politika előtti túlzott behódolás miatt. 

Nem kell mindenben Amerikát követni. Európa elég érett ahhoz, hogy önálló döntéseket hozzon. A háború Európában zajlik, itt kell megtalálni a békekötéshez szükséges eszközöket is

– nyilatkozta Letta a La Repubblica olasz napilap hasábjain. A Demokrata Párt elnöke mindeddig támogatta Mario Draghi lépéseit, szemben az olasz kormány másik két legnagyobb pártjának vezetőjével, Giuseppe Contéval és Matteo Salvinival, akik a nemzetközi konfliktustól való elhatárolódás hívei. Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Giuseppe Conte nemrég szigorúan bírálta az ország fegyverkezési politikáját, a napokban pedig transzparenciát követelt az olasz kormányfőtől az Ukrajnának szánt fegyverszállítmány tartalmáról. 

Nem Conte az egyetlen, aki attól tart, hogy a konfliktus eszkalálódásához vezet Ukrajna felfegyverzése. Matteo Salvini, a Liga elnöke sokatmondó üzenettel kommentálta Draghi amerikai látogatását. 

– Az olaszok békevágyát vigye magával Amerikába. A lassan három hónapja tartó háború és a több tízezer halott egyértelművé tette, hogy fegyverekkel nem lehet békét teremteni. Zelenszkij és Putyin azt állítják, hogy hajlandók a párbeszédre. Az a fontos, hogy nehogy valaki máshonnan próbálja gerjeszteni a háborút – nyilatkozta Salvini, utalva az amerikai fél politikájára. 

A háborúból mindenki vesztesként kerül ki, remélem, hogy Amerikában is felhangzanak végre a béke szavai

– tette hozzá Matteo Salvini.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök (Fotó: ALBERTO PIZZOLI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.