időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Kibertámadást hajtott végre egy oroszpárti csoport Olaszországban

Jánosi Dalma (Róma)
2022.05.20. 19:36
Kibertámadást hajtott végre egy oroszpárti csoport Olaszországban

Hatalmas kibertámadás ért csütörtökön este ötven olasz számítástechnikai rendszert, közintézmények és stratégiai fontosságú vállalatok informatikai hálózata is össztűz alá került. A külügyminisztérium, a kulturális minisztérium, a vámhivatal és a legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács teljes hálózata is órákon keresztül elérhetetlen volt. A világhálón elkövetett bűncselekmények feltárásával foglalkozó hatóságok (Polizia Postale) a késő esti órákban megerősítették a hírt a támadásról, amelyet az oroszpárti informatikai szakembereket tömörítő Killnet vállalt magára a Telegram üzenetküldő csoportban. Sajtókommentek szerint a Killnet újbóli támadásával hadat üzent Olaszországnak.

Mindez ugyanis azt követően történt, hogy Mario Draghi olasz miniszterelnök összehívta a római szenátus, illetve képviselőház tagjait, hogy Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatos szándékáról tájékoztassa a parlamentet. 

Nem ez volt az első eset, hogy az olasz rendszereket célzó kibertámadást hajtottak végre. Május 12-én hét informatikai rendszert bénítottak meg, ekkor órákon keresztül nem lehetett hozzáférni a római szenátus, a honvédelmi és egészségügyi minisztérium teljes hálózatához. A támadás nem adatszerzésre irányult, hanem átmeneti zavarkeltésre. Tömérdek álnéven történő bejelentkezés kezdeményezésével megbénították a hálózatokat, a rendszerekben azonban nem okoztak károkat. Az Eurovíziós Dalfesztivál honlapját is megpróbálták feltörni, azzal a céllal, hogy megzavarják a közönségszavazatok regisztrációját, a támadás azonban sikertelenül végződött. A szakértők azt feltételezik, hogy az olasz honvédelmi tárca informatikai hálózatának megbénításával megpróbáltak nyomást gyakorolni a minisztériumra annak érdekében, hogy függesszék fel az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok elindítását. 

Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni

– nyilatkozta az eset kapcsán Ranieri Razzante az olasz honvédelmi minisztérium kiberbiztonságért felelős tanácsadója. A szakértő nem tartja kizártnak, hogy a támadások tovább folytatódnak. Véleménye szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a védelmi fejlesztésekre, a kormánynak pedig tartózkodnia kellene a háborús beavatkozásoktól. 

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök felszólal az ukrajnai háborúról szóló tanácskozáson a szenátus római üléstermében 2022. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.