Pánikvásárlás Pekingben a kijárási tilalom híre miatt

A hatóságok szerint a vesztegzárról szóló hírek csak pletykák.

2022. 05. 14. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrohamozták a boltokat Pekingben, miután a közösségi médiában az a hír kezdett el terjedni, hogy Sanghaj után a kínai fővárosban is szigorú kijárási tilalmat rendelnének el. Teljes káosz és ötvenméteres sorok alakultak ki több szupermarketben is, míg a boltok polcait hamar kifosztották a pánikvásárlók.

Mindenki aggódik és ezért raktároz

– nyilatkozta egy helyi lakos az AFP hírügynökségnek, míg egy másik úgy fogalmazott: „Azt veszem meg, ami maradt, ez leginkább tészta és csirkeszárny.”

A kapkodás közepette sokan végül a telefonjukon követett sajtótájékoztatóból értesülhettek arról, hogy a hatóságok nem terveznek kijárási tilalmat bevezetni. – A kijárási tilalomról szóló hírek pletykák. Nincs szükség élelmiszereket felhalmozni, kérem, ne aggódjanak – nyugtatta meg a lakosokat sajtótájékoztatójával egy pekingi tisztviselő, írta meg a Global Times, a kínai kommunista párt szócsövének tekinthető angol nyelvű hírportál.

Ugyanakkor a város vezetése továbbra is arra kér mindenkit, ha tehetik, dolgozzanak otthonról. Emellett további három, tömeges tesztelést is bejelentettek, amelyek a főváros legtöbb kerületét érintik. Az érintett kerületekben lakóknak azt „javasolják”, hogy a hétvége folyamán ne hagyják el a lakásukat.

– Büntetőjogi intézkedéseket kezdeményeztünk azzal a 38 éves nővel szemben, aki csütörtökön a közösségi médiában kezdte el híresztelni a „háromnapos csendes időszak bevezetéséről” szóló pletykát, amely során „tilos lenne az éttermi elvitel és a kiszállítás”. Az elkövető ezzel súlyosan megzavarva a társadalmi rendet 

– áll az AFP hírügynökség által is szemlézett pekingi rendőrség közleményében.

A lakosok félelme nem volt indokolatlan, ugyanis a hatóságok a főváros vírus sújtotta kerületeiben néhány napja már kijárási tilalom alá helyeztek néhány lakóépületet, felfüggesztették a taxi-, valamint egyes busz- és metrószakaszok szolgáltatását, megtiltották az éttermekben a helyben fogyasztást, továbbá plázákat, parkokat, szórakoztató- és turistalátványosságokat zártak be. Mindeközben csütörtökön a kínai vezetés azt is bejelentette, hogy „szigorúan korlátozza” a kínai állampolgárok szükségtelen országon kívüli utazását is.

A pekingi lakosok jelenleg attól tartanak, hogy a növekvő koronavírusos megbetegedések miatt Sanghajhoz hasonló drákói intézkedésekkel nézhetnek szembe. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a 25 millió lakosú Sanghaj nagy része több mint egy hónapja karanténban van, az eredetileg csupán néhány naposra tervezett leállást követően. A metropolisz lakóira most további szigorítások várnak, a város vezetése ugyanis a hónap végére felszámolná a vírust. Sanghajban április közepén naponta körülbelül háromezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ez mostanra kétszáz főre mérséklődött.

Miközben a világ legtöbb országa megpróbál „együtt élni a koronavírussal”, addig Kína továbbra is a zéró-Covid-stratégiát követi, így akár néhány fertőzött esetében is egész lakóépületeket helyeznek karantén alá. Pénteken Pekingben 51 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, míg országosan 331-et. A távol-keleti országban pénteken közel hétezer aktív fertőzöttet tartottak nyilván.

Borítókép: Kifosztják a pekingi üzleteket a kijárási tilalomtól rettegők (Fotó: AFP/Jade Gao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.