Sorosék ráfordultak a félidős amerikai választásokra

Tavaly ősszel abban a Virginia államban veszítettek kormányzóválasztást a demokraták, amely tizenkét éve demokrata fellegvárként ismert.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2022. 05. 19. 16:54
2016 Concordia Summit Convenes World Leaders To Discuss The Power Of Partnerships - Day 2
US-2016-CONCORDIA-SUMMIT-CONVENES-WORLD-LEADERS-TO-DISCUSS-THE-P Fotó: BRYAN BEDDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban novemberben, Joe Biden elnökségének félidejében időközi választást tartanak, melyen a szenátus és a képviselőház egy részét lecserélik. A választók jelentős része elégedetlen a demokrata párti elnök politikájával, különösen a rekordmagas infláció miatt – több elemző is hangsúlyozza, hogy ennek oka nem az orosz–ukrán konfliktus, hiszen már azt megelőzően is az egekbe szöktek az árak (különösen az üzemanyagé).

Tavaly ősszel abban a Virginia államban veszítettek kormányzóválasztást a demokraták, amely tizenkét éve demokrata fellegvárként ismert, és amelyet Biden 2020 novemberében tíz százalékpontos különbséggel nyert meg. Nem áll jól a szénájuk.

A száztagú szenátusban úgy van a demokratáknak többségük, hogy az ötven republikánus szenátorral szemben 48 demokrata és két független áll. Utóbbiak mindig a demokratákkal együtt szavaznak, így az ötven-ötven arány megtöréséhez a mindenkori alelnök voksa szükséges, vagyis most Kamala Harris demokrata politikusé kell hozzá. Az időközi választással azonban változhat a helyzet. Joe Biden elnök népszerűségi mutatója 41 százalék, ami csak pár ponttal magasabb elődje, Donald Trump 2018-as adatánál, amikor a republikánusok buktak nagyot az időközi választáson – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Soros György és lánya, Andrea Soros Colombel két olyan szervezetet is finanszíroznak, amelyek olyan szélsőbaloldali politikusokat támogatnak, akik támogatják a rendőrség finanszírozásának megszüntetését. A Soros-birodalom várható örököse, Alexander Soros pedig az amerikai zsidóságot szeretné a progresszió szolgálatába állítani. Láthatóan, miután magyarországi számításaik nem jöttek be, erőforrásaikat az amerikai időközi választásokra koncentrálják.

A Soros-pénzek egy közös adománygyűjtő bizottságba és egy, az erőfeszítéseikhez kapcsolódó politikai akcióbizottságba (Political Action Committee, PAC) áramlottak. A Lead the Way 2022 nevű közös adománygyűjtő vállalkozáshoz tartozik a Way to Lead PAC, a missouri képviselő, Cori Bush kampánybizottsága, valamint a kongresszusba bejutni kívánó tizenkét másik progresszív politikus kampánya.

Soros György régóta támogatja az amerikai büntető igazságszolgáltatási rendszer átalakítását a saját elképzeléseinek megfelelően. A milliárdos spekuláns több tízmillió dollárt ölt bele a kerületi ügyészi választásokba progresszív jelölteket támogatva, és nagy összegeket juttatott a „rendőrségi reformtörekvésekre” összpontosító csoportoknak, beleértve egy olyan központ finanszírozását, amelyet a rendőrség felszámolását szorgalmazó progresszív aktivisták használnak.

A lánya, Andrea Soros Colombel kevésbé éli életét a nyilvánosság előtt, mint az apja. Ennek ellenére a 2022-es választások kampányában ő is támogatja a Cori Bush és a többi szélsőbaloldali politikus javát szolgáló közös adománygyűjtő bizottságot. A Szövetségi Választási Bizottság nyilvántartása szerint százezer dollárt adott a Lead the Way 2022-nek, a Way to Lead PAC-ot és a progresszív jelöltek kampányait tömörítő közös adománygyűjtésnek. Andrea Soros Colombel a Nyílt Társadalom Alapítványok globális és egyesült államokbeli igazgatótanácsának is tagja.

Soros külön összeggel támogatta a Way to Lead PAC-ot, amely a közös adománygyűjtéshez kapcsolódik. A spekuláns a Democracy PAC-jából százezer dollárt helyezett át a Way to Lead járulékfizetésmentes számlájára, amelyet a jelölteket támogató vagy őket ellenző hirdetésekre lehet fordítani – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Europress/AFP/Bryan Bedder

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.