Belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán kormányfő

Belehalt sérüléseibe Abe Sindzó japán exminiszterelnök, aki ellen péntek délelőtt merényletet követtek el egy választási kampányesemény közben. A helyi média szerint a 67 éves politikus már akkor sem mutatott életjeleket, mikor kórházba szállították, a világ vezetői sorra fejezik ki megdöbbenésüket és együttérzésüket.

2022. 07. 08. 11:10
ABE, Sindzó
Tokió, 2020. augusztus 28. A 2020. augusztus 28-án közreadott képen Abe Sindzó japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Tokióban május 26-án. Sajtóértesülések szerint a japán kormányfő egészségi okok miatt lemond pozíciójáról. MTI/EPA/Reuters pool/Kim Kjung Hun Fotó: Kim Kjung Hun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen kampánybeszédet tartott Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök a vasárnap esedékes szenátusi választások előtt az ország középső részén fekvő Nara városában, amikor hátba lőtték. Egy az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták. Abe a második lövésnél esett össze, ekkor már szikrát és füstöt is lehetett látni. Nara város tűzoltósága azt közölte, hogy Abe a nyak jobb oldalán és a baloldali kulcscsontján sérült meg. Kritikus állapotban szállították kórházba.

Kisida Fumio kormányfő kora délutáni sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy úgy tudni, Abe vérátömlesztést kap, és igyekeznek megmenteni az életét, de néhány órával később arról tájékoztattak, hogy a 67 éves politikus belehalt a sérüléseibe. 

ABE, Sindzó
Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök az úttesten hever a Jamato-Szaidaidzsi vasútállomásnál, ahol merényletet követtek el ellene. Forrás: MTI/AP/Kyodo News

A narai kórház intenzív osztályának főorvosa, Fukusima Hidetada elmondta, hogy a politikust a két nyaki lövés mellett a szívén is megsebesült, halálát az erős vérzés okozta.

A rendőrség már a helyszínen őrizetbe vett egy 40 év körüli férfit, a feltételezett elkövetőt, a hatóságok pedig lefoglaltak egy fegyvert is. A japán média szerint a gyanúsított, Jamagami Tecuja, egy negyvenes éveiben járó narai lakos. A tájékoztatás szerint a férfi nem próbált meg elmenekülni. A merényletet egy házi készítésű fegyverrel követték el. 

Az előzetes letartóztatásba helyezett férfi vallomást is tett, a nyomozóknak azt mondta, azért akarta megölni Abét, mert elégedetlen volt vele, ezért akart végezni vele.

Jamagami Tecuja hatósági források szerint három évig, 2005-ig dolgozott a tengerészeti önvédelmi erőknél.

A világ legszigorúbb fegyvertartási törvénye

Japánban egyébként rendkívül ritkán fordulnak elő ehhez hasonló fegyveres támadások, ami nem független attól, hogy a távol-keleti szigetországban vannak a világon a legszigorúbba fegyvertartási szabályok. A japán civil lakosság ugyanis csak sörétes puskát vagy légpuskát tarthat otthon, kézifegyvereket egyáltalán nem vásárolhatnak, akik pedig mégis, azoknak szigorú mentálhigiénés vizsgálaton és drogteszten kell átesniük.

A merénylet híre sokkolta Japánt és a világ vezető politikusait, a japán exkormányfő egykori pályatársait is. 

Hasonló eset utoljára az 1960-as években történt a szigetországban: akkor Inejiró Asanuma szocialista politikust egy televíziós vita közben szúrták agyon egy tradicionális japán tőrrel. Az erőszakos esetet az egész ország élőben nézte végig a televízión keresztül, óriási sokkot és felháborodást kiváltva ezzel a lakosság körében.

ABE, Sindzó
A volt kormányfőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. Forrás: MTI/AP/Kyodo News

Politikai legenda távozott

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült. A politikus évek óta fekélyes vastagbélgyulladással küzdött (2007-ben első miniszterelnöki ciklusa közben is az őt tinédzserkora óta kínzó betegsége miatt mondott le), és állapota az utóbbi időben jelentősen romlott. Az exminiszterelnök ugyanakkor már a lemondása bejelentésekor jelezte: folytatja politikai karrierjét és indulni akar a következő választáson.

Abét „hercegnek” is becézték, hiszen befolyásos politikai dinasztiából érkezett a szigetország modern politikai történetébe. 

Felívelő pályafutása tehát nem értelmezhető a „jó gének” figyelembe vétele nélkül: édesapja, Abe Sintaró az LDP főtitkára volt, és több miniszteri posztot is betöltött, anyai nagyapja pedig Kisi Noboszuke, aki 1957 és 1960 között a szigetország miniszterelnöke volt. Utóbbit egyébként háborús bűnök miatt elítélték, bár 1948-ban szabadon bocsátották.

Borítókép: A 2020. szeptember 16-i képen Abe Sindzó japán miniszterelnök sajtóértekezletet tart a tokiói kormányfői hivatalban. 2022. július 8-án merényletet követtek el a korábbi kormányfő ellen egy választási kampányeseményen a közép-japáni Narában. Abe a lövéstől eszméletét vesztette, az elkövetőt elfogták (Forrás: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.