A koronavírus újabb hullámára készülnek Európában

Szinte már nyomát sem látni a koronavírus terjedése elleni szigorú intézkedéseknek, szakértők mégis úgy vélik, a világjárvány korántsem ért véget. Noha Szlovákia után másfél héttel a bolgár kormány is úgy döntött, influenzaként fog tekinteni a koronavírusra, az Egyesült Királyságban már az emlékeztető oltás-kampányra készülnek: London a világon elsőként engedélyezte a Moderna új típusú koronavírus elleni vakcináját, amely nemcsak a vírus eredeti verziója, de az omikron variáns ellen is hatásos.

2022. 08. 25. 7:40
Covid-helyzet
A dose of a Covid-19 vaccine is prepared ahead of being given to a member of the public, inside a vaccination centre set up at Grim's Dyke Golf Club in north west London on December 26, 2021. - England pressed ahead with its Covid-19 immunisation campaign on Sunday in the race to inoculate as many people possible while the number of cases of the Omicron coronavirus variant soars. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP) Fotó: AFP/Niklas HALLE'N
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Bulgária influenzaként és az egyéb légúti megbetegedést okozó vírusok között fogja kezelni a koronavírust

– idézte az Euractiv brüsszeli hírportál Radka Argirovát, a koronavírus-járvánnyal foglalkozó bolgár munkacsoport miniszterelnöki tanácsadóját.

Argirova bejelentése szerint a szeptemberi tanévkezdéssel bevezetni tervezett megközelítés azt jelentené, hogy a koronavírussal fertőzöttekre és a kontaktszemélyekre a továbbiakban nem vonatkozna a karanténkötelezettség.

Az Euractiv cikkében arról is beszámol, Bulgáriában csütörtökön megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, azonban egyebek mellett a kórházakban, a gyógyszertárakban és az idősotthonokban továbbra is kötelező marad.

Covid-helyzet
Turisták a bulgáriai tengerparton. Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Az országban közel 38 ezer ember – a lakosság mintegy 0,6 százaléka – halt meg a járványban, a hírportál azonban arra hívja fel a figyelmet, itt a legalacsonyabb a beoltottak aránya az EU-ban. A lakosság valamivel több mint 31 százaléka szerzett teljes védettséget a koronavírussal szemben és körülbelül 12 százalék azok aránya, akik emlékeztető oltást is kaptak. Az elmúlt hetekben a statisztikák szerint az új fertőzések átlagos száma napi ezerre csökkent Bulgáriában.

Láthatóan csökken a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma az országban. Ebből kifolyólag azt mondhatjuk, hogy kezeljük a járványt. Mi mondhatjuk meg, milyen intézkedéseket kell hozni, nem a vírus kényszeríti ránk őket, ami nagyon fontos és nagyon biztató

– fogalmazott Argirova.

Koronavírus mint hétköznapi influenza

Az Euractiv emlékeztetett, Spanyolország volt az első az Európai Unióban, amely szezonális influenzaként tekintett a koronavírusra március végén. Két héttel ezelőtt pedig Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter is arról számolt be, a továbbiakban hétköznapi betegségként kezelik a koronavírust Szlovákiában:

a döntés értelmében az iskolákban nem lesz kötelező sem a tesztelés, sem a maszkviselés.

Újabb Covid-hullámtól tartanak a kormányok

Brüsszel ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az EU-ban a koronavírusos megbetegedések számának növekedése ellenére stagnálnak az oltási kampányok, ezért arra szólítják fel a tagállamokat, hogy az őszi és téli időszak előtt fokozzák azokat. – Növelnünk kell az oltások számát, szélesítenünk kell a védőoltások lefedettségét és biztosítanunk kell, hogy az egészségügyi rendszerek készen álljanak a jövőbeli hullámok kezelésére – magyarázta korábban Sztella Kiriakídisz, az EU egészségügyi biztosa.

Úgy tűnik, hogy ez a vírus három-négy havonta megjelenő hullámokban erősödik fel. A nehézséget az okozza, hogy hozzászokunk a vírushoz, ami változik, és így nem tudjuk előre megmondani, hogy hol jelentkezik a következő hullám, és mennyire lesz súlyos. De most arra számítunk, hogy a következő hullám az északi féltekén lesz az őszi hónapokban

– magyarázta dr. David Nabarro, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid–19 különmegbízottja.

Situation in Saxon hospitals is tense
Beteget ápolnak a lipcsei kórházban. Fotó: AFP/DPA/ Waltraud Grubitzsch

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter is arról beszélt szerdán, hogy Berlin újabb hullámra készül, azonban egyelőre nem tervezi a kormány az oktatási intézmények bezárását. Hozzátette ugyanakkor, hogy októbertől ismét kötelezővé tehetik a maszkviselést a vonatokon és a repülőgépeken.

Tejes gőzzel készülnek a britek az őszre

Az Egyesült Királyságban már javában készülnek a koronavírus-járvány következő hullámára, tervek szerint szeptember 5-én megkezdődhet a szigetországban az emlékeztető oltás-kampány. Ezúttal a beadandó vakcinák között már a Moderna új oltóanyaga is szerepel, amely a legújabb, kifejezetten az omikron variánsai ellen is hatásos. Brit szakértők szerint nem szabad úgy tekinteni a jelenlegi időszakra, mintha a járványnak vége lenne, ugyanis ez az álláspont az oltási programokat is veszélyezteti és akár a felére is csökkentheti az oltottsági mutatókat.

Valószínűnek tartom, hogy ezúttal kevesebben fogják felvenni a Covid–19 oltást, mint az első két vakcina esetében

– vélekedett Azeem Majeed londoni háziorvos.

A kormány statisztikai adatai szerint az első adag oltást több mint 45 millióan kapták meg, a második adagot némileg kevesebben, 42,5 millióan, a harmadik, emlékeztető oltást viszont csak 33,4 millió embernek adták be.

Korábban az Európai Bizottság is megegyezett a Modernával, hogy a már korábban lekötött szállítmányokban a régi helyett az új típusú oltást küldje az amerikai gyógyszergyár. Emellett rendelt további 15 millió vakcinát is Brüsszel.

Borítókép: Koronavírus elleni vakcinát készítenek elő egy londoni oltóközpontban 2021. december 26-án (Fotó: AFP/Niklas Halle’n)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.