Az ukrán halállistán megkapta a „likvidálva” jelölést a meggyilkolt nő

„Likvidálva” címkével látta el a meggyilkolt Darja Dugina nevét a halállistájáról elhíresült, hírhedt ukrán médiaoldal, a Mirotvorec. Vlagyimir Putyin filozófusának, Alexander Duginnak a lányát szombat éjszaka ölték meg, az orosz titkosszolgálat (FSZB) egy ukrán nőt gyanúsít a gyilkossággal. Ukrajna tagadja érintettségét, a halállistás oldal üzemeltetője azonban konkrétan a Zelenszkij-féle kabinet egyik fontos háttérembere – írja a V4NA.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 08. 25. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darja Dugina szombat este halt meg, miután egy bombával felrobbantották a terepjárót, amit vezetett. Az orosz titkosszolgálat, az FSZB az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg hétfőn a gyilkossággal.

Ukrajna tagadta az érintettséget, ugyanakkor

az ukrán kormányhoz és Zelenszkijhez is közelálló tanácsadó hírhedt médiaoldala, a halállistát is tartalmazó Mirotvorec „likvidálva” címkével látta el a meggyilkolt nőt.

Ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, a Mirotvorec oldal halállistáján olyan személyek szerepelnek, akiket az ukrán nacionalisták Ukrajna ellenségeinek is tartanak. Az oldal ezeknek az embereknek közzéteszi a teljes nevét, a fotóját, sőt még a címét is.

Így történt Darja Duginával is, akit meggyilkoltak, miután felkerült a listára, néhány nappal később pedig már a „likvidálva” feliratot is megkapta az oldalon – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

 

A halállistát közzétevő médiaoldal 2014-es indulása egy ismert személynek, Anton Gerascsenkonak köszönhető.

Gerascsenko már 2014-ben is az ukrán belügyminisztérium tanácsadója volt, majd parlamenti képviselő lett, a Zelenszkij-érában pedig 2021-ig belügyminiszter-helyettes volt, és a mai napig a belügyminisztérium fontos tanácsadója.

Gerascsenko jelentette be azt is az indulása után két évvel, 2016-ban, hogy a Mirotvorec hivatalosan is „elektronikus médiakiadvánnyá” vált – azaz a félhomályban működő, halállistát gyártó „internetes projekt” immár hivatalos keretek közé helyezte működését.

Az oldal ennek ellenére sem akkor, sem azóta nem tart be semmilyen – uniós tagállamokban törvényileg előírt – kötelezettséget, amely alapján a működtető vagy a kiadó beazonosítható és számon kérhető lenne.

Ráadásul Ukrajna a többszöri és határozott EP-állásfoglalás ellenére sem tett lépéseket a náci oldal leállítása érdekében.

Annak ellenére sem, hogy már többeket meggyilkoltak, miután felkerültek a halállistára. Oles Buzina ukrán újságírót a lakása közelében ölték meg, miután a Mirotvorec közzétette pontos lakcímét, Oleg Kalasnyikov ukrán parlamenti képviselőt pedig a saját lakásában gyilkolták meg egy nappal azelőtt, hogy Buzinát megölték. Az ő neve és pontos címe is felkerült a halállistára – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, korábban a Mirotvorec egy 12 éves luhanszki (orosz) lányt vett fel halállistájára ukránellenes propaganda vádjával. Ez azután történt, hogy a kislány (Faina Szavenkova) az ENSZ Biztonsági Tanácsának és Emmanuel Macron francia elnöknek címzett videoüzenetben szót emelt a donbászi gyermekek életének védelme érdekében – írta Karpat.in.ua. A jelentés a 12 éves lányt konkrétan azzal vádolja, hogy a szakadár köztársaságok írószövetségének tagjaként prózaírói, dramaturgiai és esszéírói tevékenységnek álcázott ukránellenes propagandát folytat, álhíreket terjeszt az ukrán hadseregről és mindenféle oroszországi írópályázatokon vesz részt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: nyomozók az Alekszandr Dugin orosz ultranacionalista ideológus lánya, Darja elleni pokolgépes merénylet helyszínén, Moszkvában (Fotó: MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.