Lőfegyveres gyilkosságok sokkolják Nagy-Britanniát

Egy kilencéves kislány, egy húszéves fiatalember, egy 28 éves nő – néhány napon belül mindhárman életüket vesztették az észak-angliai Liverpoolban. A gyilkosságokat még tragikusabbá teszi, hogy mindannyiukat célt tévesztett lövedék ölte meg.

2022. 08. 25. 14:01
null
Liverpool, 2022. augusztus 23. Rendõrök a Liverpool Knotty Ash nevû negyedében elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. augusztus 23-án. Egy férfi elõzõ este lövöldözni kezdett egy házban, egy kilencéves lány, akit mellkason lõtt, a kórházban életét vesztette, egy nõt a kezén lõtt meg, egy férfit pedig a testén, õket kórházba szállították. A rendõrség nagy erõkkel keresi a fegyveres elkövetõt. MTI/AP/PA/Peter Byrne Fotó: Peter Byrne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány legnehezebb két évét követően visszatért Nagy-Britanniába az erőszak – ezt a következtetést vonta le a brit sajtó azután, hogy a kilencéves Olivia Pratt-Korbelt hétfő este saját otthonában ölték meg. A kislány a feltételezések szerint kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandák közötti leszámolás áldozata lett. Az egyik banda tagját, a 35 éves Joseph Nee-t egy másik szervezet álarcot viselő, lőfegyverrel hadonászó tagja üldözte az utcán. Olivia édesanyja a házuk előtti kiabálásra lett figyelmes, résnyire kinyitotta az ajtót, mire berontott az üldözött.

A támadó lövéseket adott le: Oliviát végzetes találat érte, a kórházba szállítás után halt meg, édesanyját a csuklóján sebesítette meg egy golyó, Joseph Nee a felsőtestén kapott találatot.

Miután a támadó elmenekült a helyszínről, Joseph Nee telefonált, két bandatársa hamarosan megérkezett egy fekete Audival, s kórházba szállították, magára hagyva az anyát és lányát.

Vasárnap reggel a 28 éves Ashley Dale-t találták meg holtan háza udvarán, a rendőrség szerint az elkövetők tévedésből végeztek vele. A 20 éves Sam Rimmer múlt kedden sétált hazafelé fociedzésről, amikor motorbiciklivel közlekedő fiatalok lelőtték. Ebben az esetben is erős a gyanú: eltévesztették a célszemélyt. A hatóságok ígéretet tettek arra, mindhárom ügyben előkerítik a támadókat, ennek bizonyítékaként szerdán városszerte razziákat tartottak.

A lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma 2015 óta folyamatosan növekedett Angliában és Walesben, ám a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások következtében 2020-21-ben csökkentek, tavaly „mindössze” 39 eset volt.

Idén március óta azonban már 27 lövöldözés történt, amelyek következtében kilencen haltak meg csak Liverpoolban, míg Londonban júliusban hárman, augusztusban egy ember vesztette életét.

 – Az emberek egyre kilátástalanabb helyzetben vannak – mondta a BBC-nek Robert Hesketh igazságügyi szakértő, aki szerint az egész Európát sújtó gazdasági válság áll a történtek mögött. A lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények zöme a drogkereskedelemmel függ össze, a nemzeti bűnüldözési hatóság 2020-ban megállapította: az országszerte feltárt lőfegyveres esetek 70 százaléka Liverpoolhoz vezethető vissza, amely a kábítószer-bűnözők angliai központja lett.

 

Borítókép: rendőrök a Liverpool Knotty Ash nevű negyedében elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. augusztus 23-án (Fotó: MTI/AP/PA/Peter Byrne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.