Lapozó: Nem fogad több migránst Campagna baloldali kormányzója

Korlátozzák a vízfogyasztást Spanyolországban · Terjed a majomhimlő Olaszországban · Ukrajna még több fegyvert kér Spanyolországtól · Nem fogad több migránst Campagna baloldali kormányzója. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 08. 04. 13:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozzák a vízfogyasztást Spanyolországban a szárazság miatt

A hosszú ideje húzódó esőhiány és a rendkívül magas hőmérséklet miatt a dél-európai ország víztározói negyven százalékra apadtak. Emiatt az autonóm közösségek és a települések vízfogyasztási korlátokat szabtak. Különösen Galíciában, Katalóniában és Andalúziában rossz a helyzet. Az északnyugati Galícia városvezetői megállapodtak, hogy elzárják a strandokon a lábfürdők és zuhanyzók csapjait, megtiltják az uszodai medencék feltöltését, az utcák öntözését és az autómosást is. Emellett felkutatják a vízszivárgásokat, hogy mielőbb meg lehessen állítani a pazarlást. Ourense tartomány arról tájékoztatta lakóit, hogy pénzbírságot szabnak ki azokra, akik az alapvető szükségleteiken – például a főzésen és a mosakodáson – kívül másra is használnak vizet. Katalónia 150 településén személyenként napi kétszáz literre korlátozta a vízfogyasztást, ugyanis a tározók 2008 óta nem álltak ennyire alacsony szinten. A régió elnöke, Pere Aragonés felszólította a lakosságot, hogy észszerűen használják a vizet, és ne súlyosbítsák az aszály hatásait. Az andalúziai Málaga egyik tározója, a La Viñuela kapacitásának 12,7 százalékán áll, ami miatt ott is korlátozásokat vezettek be, például augusztus 1-jén elzárták a vizet Rincón de la Victoria és Vélez-Málaga strandjain. A vízhiány miatt egyes gazdálkodók feláldozták avokádóültetvényeik egy részét, hogy megmentsék a többit, de az olajbogyó is veszélyben van. A többi spanyolországi régióban sem sokkal jobb a helyzet, így általános korlátozásként a legtöbb helyen leállították az autómosókat, a köztereken található növények öntözését, illetve megtiltották a medencék feltöltését is.

Forrás: Rtve.es

Terjed a majomhimlő Olaszországban

Eddig 505 majomhimlővel fertőzött beteget regisztráltak Olaszországban, az egészségügyi tárca a karantén elrendelését tervezi a betegek elszigetelésére. A fertőzöttek túlnyomórészt férfiak (501 fő), csak négy női beteget regisztráltak. A római Lazzaro Spallanzani fertőzésekre szakosodott kórház vezetősége szerint rövid időn belül elkezdődhet az oltás, csupán az egészségügyi minisztérium irányelveit várják. Alessio D’Amato Lazio tartomány egészségügyi biztos nyilatkozata szerint Spallanzani készen áll az oltás bevezetésére. Az első adag felvételét követően az oltást 2-3 havonta kell majd megismételni. Azoknak, akik majomhimlővel fertőzöttel kerültek érintkezésbe, tilos vért, szervet és anyatejet adniuk.

Forrás: Ansa.it

Ukrajna még több fegyvert kér Spanyolországtól

A spanyol védelmi miniszter, Margarita Robles a napokban jelentette be, hogy végül – rossz állapotuk miatt – mégsem küldenek Leopard tankokat az ukrán hadseregnek. A tárcavezető ugyanakkor ellátogatott a madridi ukrán nagykövetségre, hogy információt kérjen arról, miben segíthetnék Ukrajnát az oroszokkal szembeni háborúban. Szerhij Pohorelcev nagykövet szerdán közölte, hogy nagyon hálásak azért, amit Spanyolország eddig tett értük, de további katonai segítségre van szükségük. Robles sajtótájékoztatóján igyekezett kikerülni a kötelezettségvállalások pontosítását. Diszkréten csak azt árulta el, hogy küldenek meleg ruhát az ukrán harcosoknak, hogy könnyebben viseljék el az őszi-téli időszak hideg időjárását.

Forrás: Ondacero.es

Nem fogad több migránst Campagna baloldali kormányzója

„Nem fogadunk bevándorlókat sem Nápolyban, sem Salernóban” – jelentette ki kategorikusan Vincenzo de Luca, Campagna tartomány kormányzója. Szokatlan hangütés egy baloldali politikustól, de Luca határozottan elutasítja, hogy a civilhajók két nagy kikötőben tegyék partra az Itáliába érkező bevándorlókat. Az esetre azt követően került sor, hogy a belügyminisztérium Salernóban jelölte meg a biztos kikötőt az Ocean Viking civilhajó számára. A kormányzó ellenállását elsősorban az váltotta ki, hogy a civilhajó fedélzetén utazó négyszáz bevándorlóból többen koronavírus-fertőzöttek voltak. Az egészségügyi hatóságok ellenőrzését követően hatvan főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az Ocean Viking fedélzetéről végül is partra szállt bevándorlókat több különböző központban helyezték el a tartományban. A kormányzó nem rejtette véka alá, hogy nem ért egyet a belügy egyoldalú döntésével. Felháborítónak nevezte, hogy anélkül utasítanak, hogy egyeztetnének a helyi vezetéssel. „A bevándorlók befogadása kötelességünk, a fertőzöttek elhelyezésére azonban senki sem kényszeríthet” – nyilatkozta több sajtóorgánumnak Vincenzo de Luca.

Forrás: Ansa.it

Borítókép: Vincenzo de Luca (Forrás: YouTube/Vincenzo de Luca)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.