Lapozó: Újabb áramárrekord dőlt meg Svédországban

Sztrájkot hirdetett a spanyol Iberia légitársaság · Több mint ezer euróba is kerülhet idén a beiskolázás Belgiumban · Történelmi mélyponton a születési ráta Spanyolországban · Újabb áramárrekord dőlt meg Svédországban · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM 2022. 08. 18. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkot hirdetett a spanyol Iberia légitársaság

Az Ibéria légitársaság légiutas-kísérői augusztus 28. és szeptember 6. közötti napokra hirdettek sztrájkot. A tíz napra kiírt sztrájk körülbelül félezer dolgozót érinti majd. Csakúgy, mint más cégek esetében, az Ibéria alkalmazottai is a munkakörülmények javítását és szerződéseik felülvizsgálatát követelik. Tájékoztatásuk szerint 2021 decembere óta próbálnak megegyezni a céggel, amelyet azonban nem érdekelnek a követelések, sőt kizárólag a valóságtól távol álló alternatívákat hajlandók kínálni a dolgozóiknak. Az Iberia-legénység tagjainak bérét már hét éve befagyasztották. A dolgozók a bérkiigazítás mellett most szolgálati bónuszért is harcolnak. A Ryanair légitársaság dolgozóinak munkabeszüntetése csak szerdán 307 járat késését okozta a spanyolországi repülőtereken, ugyanakkor ezúttal egyetlen járatot sem töröltek. A legtöbb késés most Palma de Mallorcát, majd Barcelonát és Madridot érintette.

Forrás: rtve.es, rtve.es

Több mint ezer euróba is kerülhet idén a beiskolázás Belgiumban

Csillagászati összegekbe is kerülhet a belgáknak gyermekeik őszi iskolakezdése, hívta fel a figyelmet a belga RTL stúdiójában Christophe Cocu, a Családi Liga egyesület vezetője. „A képesítést nyújtó oktatásban, a műszaki és szakképzés területeken nagyon magas az oktatás ára, pedig éppen a kisebb jövedelmű lakosság gyermekei vesznek részt ebben a típusú oktatásban. Egy mészároskés vagy egy asztalosipari olló akár ezer euróba is kerülhet a szülőknek, nem beszélve a számítógépekről” – ismertette az egyesület vezetője legfrissebb felmérésük eredményeit. Fejenként a szakképzésben tanulók iskolakezdésének átlagos összköltsége 689 euró (hozzávetőleg 280 ezer forintnak megfelelő összeg), a középfokú műszaki képzésben 627 euró (254 ezer forint), az általános középfokú oktatásban 428 euró (173 ezer forint), az általános iskolákban pedig 255 euró (103 ezer forint). A Családi Liga felmérése rámutatott, hogy a gyakorlatban a számított átlag és a valós költségek között óriási kilengések figyelhetők meg. Míg egyes iskolák hatalmas erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a diákok számára ingyenes vagy csaknem ingyenes – száz euró körüli – legyen a tanévkezdés, más intézmények olyan követelménylistát adnak át a szülőknek, amelyek gyermekenként az ezer euró költséget is elérik, sok esetben álcázott tandíjakkal. Az egyesület vezetője elmondta, hogy bár néhány éve Belgiumban már kötelező az ingyenes óvodai ellátás biztosítása, ez mégsem mindenhol valósul meg: az óvodások felének 45 euróba (18 ezer forintnak megfelelő összegbe) is kerülhet a beíratás. A modern oktatásban létszükségletté vált digitális eszközökkel kapcsolatban Christophe Cocu közölte, hogy tavaly még az iskolák feladata volt a számítógépek, a táblagépek beszerzése. A belga kormány döntését követően idén azonban az iskolák már dönthetnek úgy, hogy a digitális eszközök megvásárlása a szülők feladata lesz.

Forrás: rtl.be

Történelmi mélyponton a születési ráta Spanyolországban

Az idei év első hat hónapjában 159 705 gyermek jött világra Spanyolországban, ami az 1990-es évek vége óta a legalacsonyabb szám – ez derült ki a spanyolországi országos statisztikai intézet adataiból. Az idei születésszám 27 fővel kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest, a korábbi évekhez viszonyítva viszont már jóval alacsonyabb. 2020. első felében 10 590, 2016 első hat hónapjában pedig körülbelül negyvenezerrel született több gyermek. A 19 autonóm régióból hatban regisztráltak csak javuló tendenciát: Asztúriában 7,5, Madridban és Ceutában pedig öt százalékkal emelkedtek a számok. Ezzel szemben La Riojában jött világra a legkevesebb újszülött, ott nyolc százalékkal csökkent a születésszám, de visszaesés történt a Baleár- és a Kanári-szigeteken is. A statisztikai adatok a halálozási ráta alakulását is mutatják: idén az első félévben csaknem 276 ezer embert hunyt el, ami 13 ezerrel több a tavalyi évhez képest. Az elhalálozások a nyári hónapokban különösen megemelkedtek a rendkívüli hőség miatt. Csak az elmúlt néhány hétben 5276 ember halt bele a kánikula következményeibe, miközben tavaly ugyanebből az okból 744 ember vesztette életét. 

Forrás: rtve.es

Újabb áramárrekord dőlt meg Svédországban

Svédországban minden idők legmagasabb áramárát állapították meg pénteken a fővárosi régióban. Akkor 4,70 koronát (körülbelül 180 forintot) kellett fizetni egy kilowattóráért Stockholmban. Kedden ezt a kiugróan magas árat is jelentősen meghaladta az új tarifa Svédország déli megyéiben. Ekkor a szolgáltatók 6,78 koronát számoltak fel, ami szerdán egészen 7,70-ig, azaz csaknem 300 forintig kúszott fel. Ez az ár nem tartalmazza az energiaadót, az áfát és az elektromos hálózat szolgáltatói díját. Az országban a villamosenergiaárat a mindenkori kereslet-kínálat határozza meg. A déli országrészben jelenleg hiány alakult ki a termelésben, így igen jelentős különbség jöhet létre a tarifákban. Míg északon, Luleåban jelenleg 13 örét (öt forintot) fizetnek a háztartások az áramért, addig a főváros környékén több mint hét koronát. Szakértők szerint az emelkedés nem áll meg, az ősz, illetve a tél beköszöntével bővülni fog a villamosenergia-igény, ami az árak további növekedéséhez vezethet. 

Forrás: SVT

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.