Eleonóra 2024. február 21.
logo
Telt ház fogadta a miniszterelnököt a dallasi CPAC konferencián

Orbán Viktor: Össze kell fognunk, közösek a keresztény értékeink!

Szőcs László
2022.08.05. 05:40 2022.08.05. 08:44
Orbán Viktor: Össze kell fognunk, közösek a keresztény értékeink!

– Elég bátraknak kell lennünk, hogy akár a legérzékenyebb kérdésekkel is foglalkozzunk, mint a migráció, a gender és a civilizációk összecsapása – mondta Orbán Viktor csütörtökön Dallasban, a CPAC nyitóbeszédében. A miniszterelnök az európai és amerikai konzervatívok összefogását sürgetve figyelmeztetett: a mai progresszívok újra megpróbálják leválasztani a nyugati civilizációt a keresztény gyökerei­ről, a mostani washingtoni vezetés pedig gyűlöl bennünket és nyomást gyakorol Brüsszelre.

– Most a Nyugat önmagával harcol. Láttuk, hogy a globalista uralkodó osztály milyen jövőt ígér. De nekünk másfajta elképzelésünk van a jövőről. Fel kell vennünk a harcot, vissza kell vennünk az intézményeket Washingtonban és Brüsszelben. Barátra és szövetségesre kell találnunk egymásban – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a texasi Dallasban, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) megnyitó beszédében. Ezzel az idei kongresszusi, valamint a ­2024-es európai parlamenti, illetve amerikai elnökválasztásra is utalt, hangsúlyozva a közös nemzeti és keresztény értékeket. Az amerikai jobboldal legjelentősebb rendezvényén – amely pár hónappal a választások előtt fontos kampány­esemény is – Orbán Viktor úgy fogalmazott, ahogy Texas – függetlenség, a szabadság és a szuverenitás értékeinek jegyében – a magányos csillag állama Amerikában, úgy hazánk pedig Európában.

Orbán Viktor – aki kedden első számú amerikai szövetségesével, Donald Trump előző elnökkel is találkozott – elmondta, „zéró toleranciát hirdettünk meg a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben, tehát ezzel vádolni bennünket nem más, mint hírhamisítás, és azok, akik ilyet állítanak, egyszerűen idióták.” Ők az ipari méretű „Fake News Társaság”. Hozzátette, keresztény politikus nem lehet rasszista.
Orbán szerint a meghívásával az amerikai konzervatívok a Demokrata Párt elitjét is meglepték. Egyértelművé tette, noha tiszteljük az Egyesült Államok kormányát, „az önök kormánya ideológiai nyomás alá helyezte Európát és különösen Brüsszelt. Ez nem jó számunkra, kifejezetten rossz.” A kormányfő emlékeztetett, már az Obama-kormány megpróbálta rákényszeríteni hazánkat, hogy változtassa meg alaptörvényét. 

– A demokraták gyűlölnek, rágalmakat fogalmaznak meg velem és hazámmal szemben, ugyanúgy, ahogy gyűlölik önöket, és rágalmakat fogalmaznak meg azzal az Amerikával szemben, amelyet önök képviselnek – hangoztatta Orbán. 

– Ha valakinek kétségei lennének, hogy a progresszív liberálisok és a kommunisták ugyanazok, csak kérdezzenek bennünket, magyarokat! Mindkettővel harcoltunk már, és elmondhatom, igenis ugyanazok – jelentette ki. – Elég bátraknak kell lennünk ahhoz, hogy akár a legérzékenyebb kérdésekkel is foglalkozzunk, mint a migráció, a gender és a civilizációk összecsapása – tette hozzá. Szavai szerint a mai progresszívok újra megpróbálják leválasztani a nyugati civilizá­ciót a keresztény gyökereiről, de ezzel olyan határt lépnek át, amelyet sosem lenne szabad.

– Jól ismerem Soros Györgyöt, az ellenfelem. Nem hisz semmiben, amit képviselünk. Egész hadsereg áll a szolgálatában: pénz, civil szervezetek, egyetemek, kutatóintézetek és a brüsszeli bürokrácia fele – mondta a magyar származású milliárdosról, akit az amerikai konzervatívok is gyakran bírálnak. 

Hozzátette: Soros arra használja ezt a hadsereget, hogy akaratát rákényszerítse ellenfeleire, így a magyarokra, azt gondolva, a mindannyiunk számára kedves értékek vezettek a huszadik századi borzalmakhoz. – De az ellenkezője az igaz. Az értékeink mentenek meg bennünket attól, hogy újra elkövessük a történelem hibáit – fogalmazott a kormányfő, aki szerint hazánk büszke, de „Dávid-nagyságú” nemzet, amely egyedül áll szemben a globalista Góliáttal. Így legutóbb az EU legalacsonyabb társasági adójának ügyében is szembekerült a Biden-kormánnyal.

A migrációról Orbán elmondta: Euró­pában elsőként a magyarok mondtak nemet az illegális migrációra. A miniszterelnök ismertette a magyar családpolitika, valamint a gyermekvédelem eredményeit. – Immár a magyar alkotmány védi a családokat és a gyermekeket. Kevesebb nőimitátort és több Chuck Norrist! – élt egy fordulattal mintegy félórás beszédében az ismert, konzervatív színészre utalva. – Ukrajna a szomszédunk. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk velük – mondta végül a háborúról, leszögezve, „a globalista vezetők stratégiája elnyújtja a háborút, csökkenti a béke esélyét. Amerikai–orosz tárgyalások nélkül sosem lesz béke Ukrajnában.”

„Ha jobboldali kormány van, akkor siker van”  „A konzervatív erők – a politikai szereplőket és az értelmiséget is beleértve – a világ minden táján ugyanazzal a nehézséggel néznek szembe. A közélet – főleg Nyugaton – teljesen a progresszív baloldal dominanciája alá került, és eddig egyedül mi, magyar konzervatívok voltunk képesek arra, hogy ezt a dominanciát megtörjük” – fogalmazott lapunk megkeresésére Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A magyar kormányfőt a dallasi CPAC-re is elkísérő politikus szerint ez két okból is fontos: egyrészt nem lehet valódi demokráciáról beszélni, amennyiben egy politikai közösségben csak a baloldali vélemény az elfogadott, másrészt az ideológiai küzdelem tágabb értelemben a nyugati értékek védelméről is szól, hiszen a progresszív baloldal az utóbbi időben azokat az értékeket támadja, amelyek egykor sikeressé tették civilizációnkat. „Ez különösen veszélyes olyan időkben, amikor a nyugati civilizáció kihívói egyre erősebbek, és éppen ez az oka annak, hogy a magyar példa érdekessé vált az Egyesült Államokban” – magyarázta Orbán Balázs. Mint mondta, meggyőződése, hogy a nyugati civilizációt nem csupán kívülről érik támadások, de belülről is. „Az olyan hagyományos értékek, mint a kereszténység, a kereszténydemokrácia értékei, azaz az emberi méltóság, a szólás- és véleményszabadság vagy akár a hagyományos családmodell és a szülők gyermekeik neveléséhez való joga mind megkérdőjeleződik a progresszív baloldali körökben” – fogalmazott Orbán Viktor politikai igazgatója, majd hozzátette: ezen értékek védelme egyértelmű kapcsolódási pont az amerikai és a magyar konzervatívok között. „Együttműködésünk tehát nem csupán egy jó lehetőség, amit ki kell használni, de egyúttal az amerikai konzervatívoknak és nekünk, magyar konzervatívoknak is kötelességünk. Ha jobboldali kormány van, akkor siker van” – fűzte hozzá. A miniszterelnök politikai igazgatója kitért arra is: A CPAC-ek egyre gyarapodó száma és a rendezvények nagysága annak a jele, hogy az amerikai jobboldalon elindult egy egészséges gondolkodásmód arról, hogy miként lehet sikeressé tenni a Republikánus Pártot és ezzel együtt az Egyesült Államokat. (T. L.)

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor az amerikai konzervatívoknál

A baloldali elit nem bírja elviselni Orbán Viktor sikerét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.