Orbán Balázs: Eddig csak mi, magyarok tudtuk megtörni a baloldal dominanciáját

„Ha jobboldali kormány van, akkor siker van” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója – akit Dallasban, az amerikai konzervatívok legjelentősebb találkozójának számító CPAC-en értünk utol – lapunknak arról is beszélt: A közélet – főleg a Nyugaton – teljesen a progresszív baloldal dominanciája alá került, „és eddig egyedül mi, magyar konzervatívok voltunk képesek arra, hogy ezt a dominanciát megtörjük”; ezért tartják követendő példának a magyar utat az amerikai konzervatívok is.

2022. 08. 04. 20:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar miniszterelnök beszédével kezdődött meg csütörtökön Dallasban az amerikai konzervatívok legjelentősebb találkozója, a CPAC (Conservative Political Action Conference). A helyszín nem véletlen: a legnépesebb szövetségi államok közül Florida mellett a szintén republikánus vezetésű Texas számít az amerikai jobboldal bástyájának; Donald Trump volt amerikai elnök – aki a háromnapos rendezvény záró felszólalását tartja szombaton – 2016-ban és 2020-ban is nyerni tudott a délnyugati államban. Az Amerikai Konzervatív Unió által rendezett konferencián egyébként az 1974-es elstartolása óta Ronald Reagantől Trumpig minden republikánus elnök felszólalt, nem meglepő tehát, hogy a CPAC-re jobboldali gondolkodók, politikusok, influenszerek százai érkeztek és érkeznek a világ minden tájáról, az azonban ritkaságszámba megy, hogy egy külföldi miniszterelnök is van a vendégek, illetve a felszólalók között. 

Az ideológiai küzdelem értékeink védelméről szól

A Magyar Nemzet a szintén Dallasban tartózkodó Orbán Balázst kérdezte azzal kapcsolatban, mivel magyarázható, hogy az amerikaiak olyannyira fontosnak tartják az Orbán Viktor által a nemzetközi színtéren képviselt értékeket, hogy a magyar miniszterelnököt kérték fel a nyitóbeszéd megtartására. A kormányfő politikai igazgatója ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a konzervatív erők – a politikai szereplőket és az értelmiséget is beleértve – a világ minden táján ugyanazzal a nehézséggel néznek szembe. 

A közélet – főleg a Nyugaton – teljesen a progresszív baloldal dominanciája alá került, és eddig egyedül mi, magyar konzervatívok voltunk képesek arra, hogy ezt a dominanciát megtörjük

– fogalmazott Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint ez két okból is fontos: egyrészt nem lehet valódi demokráciáról beszélni, amennyiben egy politikai közösségben csak a baloldali vélemény az elfogadott, másrészt az ideológiai küzdelem tágabb értelemben a nyugati értékek védelméről is szól, hiszen a progresszív baloldal az utóbbi időben azokat az értékeket támadja, amelyek egykor sikeressé tették civilizációnkat. 

Ez különösen veszélyes olyan időkben, amikor a nyugati civilizáció kihívói egyre erősebbek, és éppen ez az oka annak, hogy a magyar példa érdekessé vált az Egyesült Államokban

– magyarázta Orbán Balázs.  

„Ha jobboldali kormány van, akkor siker van”

Mint mondta, meggyőződése, hogy a nyugati civilizációt nem csupán kívülről érik támadások, de belülről is. „Az olyan hagyományos értékek, mint a kereszténység, a kereszténydemokrácia értékei, azaz az emberi méltóság, a szólás- és véleményszabadság vagy akár a hagyományos családmodell és a szülők gyermekeik neveléséhez való joga mind megkérdőjeleződik a progresszív baloldali körökben” – fogalmazott Orbán Viktor politikai igazgatója, majd hozzátette: ezen értékek védelme egyértelmű kapcsolódási pont az amerikai és a magyar konzervatívok között. „Együttműködésünk tehát nem csupán egy jó lehetőség, amit ki kell használni, de egyúttal az amerikai konzervatívoknak, és nekünk, magyar konzervatívoknak is kötelességünk. Ha jobboldali kormány van, akkor siker van” – fűzte hozzá.  

Az amerikai jobboldal válsága egyébként évek óta beszédtéma a konzervatívok között is. Mióta azonban Donald Trump 2020-ban elvesztette az elnökválasztást, látványosan igyekeznek megújulni  – ezt bizonyítja, hogy az Egyesült Államokban, de azon kívül is egyre gyakrabban rendeznek CPAC-konferenciát. Idén tavasszal például – Európában elsőként – éppen Magyarország adott otthont a konzervatív eszmecserének. Orbán Balázs az amerikai konzervatívok útkeresésével kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Minden politikai közösség életében előfordul választási kudarc, és ezzel nincs semmi baj. Akkor van baj, ha egy közösség képtelen levonni a szükséges következtetéseket, és képtelen szellemileg megújulni azok fényében. Gondoljunk csak a magyar baloldalra…

A miniszterelnök politikai igazgatója hozzáfűzte: A CPAC-ek egyre gyarapodó száma és a rendezvények nagysága annak a jele, hogy az amerikai jobboldalon elindult egy egészséges gondolkodásmód arról, hogy miként lehet sikeressé tenni Republikánus Pártot és ezzel együtt az Egyesült Államokat.

Borítókép: Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója és Donald Trump a volt amerikai elnök New Jersey-i birtokán (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.