Oroszlánvadászattal szentesítette uralmát a zuluk új királya

Másfél év után érhet véget a dél-afrikai trónviszály, megkoronázták a zuluk új királyát.

2022. 08. 20. 18:30
null
King of Amazulu nation Misuzulu kaZwelithini (C) holds a spear as he sings with Amabutho (Zulu regiments) during his coronation at the KwaKhangelamankengane Royal Palace in Kwa-Nongoma 300km north of Durban on August 20, 2022. - Thousands of people gathered at the Zulu royal palace in South Africa on August 20, 2022, for the coronation of the new king in the country's richest and most influential traditional monarchy. Misuzulu Zulu, 47, is set to succeed his father, Goodwill Zwelithini, who died in March last year after 50 years in charge but a bitter succession dispute threatens to overshadow the ceremony. (Photo by Phill Magakoe / AFP) Fotó: AFP/Phill Magakoe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél évvel Goodwill Zwelithini néhai zulu király halála után végre pontot tehettek a trónviszály végére: szombaton ünnepélyesen megkoronázták fiát, Misuzulu ka Zwelithinit. 

Hogy szentesítse a hatalmát, a 47 esztendős herceg elvégezte az ilyenkor szokásos rituálékat is, például a napokban levadászott egy oroszlánt, amelynek kiterített bőre később ott hevert trónja előtt.

Igaz, sajtóinformációk szerint a ragadozóval némiképpen meggyűlt a baja, miután lövése nem bizonyult végzetesnek, az embereinek kellett védelmére sietni. Szakértők emlékeztettek rá, hogy a zuluk között is az állatok királyaként számontartott oroszlán elejtése fontos szimbólum, amely hatalmat és erőt mutat. Később a „szent kraalban” (a kraal tövisbokorból és sárból tapasztott kör alakú kerítés a jószágok számára) egyeztetett a vénekkel, akik útba igazították, hogy bölcs és igazságos döntéseket hozzon.

Fotó: AFP/Phill Magakoe

Ezek a rituálék kulcsfontosságúak voltak abban, hogy – remélhetőleg – elfogadják Misuzulu igényét a trónra. A problémát az jelenti, hogy a 72 esztendős korában távozó Goodwill Zwelithini életében elég nagy étvágyú volt, 

hat feleséget tartott, akik legalább 28 gyermeket szültek neki (még pontos számuk sem ismert).

A több mint öt évtizedig uralkodó néhai király – akivel a pletykák szerint a koronavírus végzett – állítólag Misuzulut szánta örökösének, azonban végakaratának hitelességét más gyermekei vitatják. Az utódlási rendet bonyolítja, hogy asszonyai közül Mantfombi Dlamini, a most megkoronázott Misuzulu édasanya volt az „első felesége”, de nem időrendben, hanem származása miatt, ugyanis a szváziföldi (mai nevén Eswatini) király testvére. Más feleségek és gyermekek viszont éppen ezért azzal érvelnek, hogy a herceg nem száz százalékig zulu, ezért nem méltó a trónra. Várhatóan a jogi csatározás folytatódik majd az ügyben, de a koronázási szertartással és a szent rituálékkal Misuzulu nagy lépést tett afelé, hogy elfogadtassa hatalmát.

Azért nem árt, ha a háta mögé is figyel: a Zulu Birodalom leghíresebb királya, Saka Zulu is úgy jutott a trónra a XIX. században, hogy megölte a saját testvérét.

És hogy miért fontos egyáltalán, hogy ki a zuluk királya? A cím ma már inkább ceremoniális, de mégis, az uralkodó egy 11 milliós nép feje, ezzel Dél-Afrika népességének ötödét adják, ami már jelentős erőt és befolyást jelent, ezért általában a politika is igyekezett jó viszonyt ápolni vele. 

Ezenkívül az adófizetők pénzéből évi nagyjából hatmillió dollár (2,5 milliárd forint) jár a királynak, illetve fizetés, továbbá különféle juttatások járnak neki – amiből nyilván szintén szeretnének egy szeletet a riválisok.

A zuluk túlnyomó többsége a dél-afrikai KwaZulu-Natal tartományban él, de kisebb közösségek Dél-Afrika szomszédságában is találhatók. A XVIII–XIX. században virágzó Zulu Királyság is főként erre a területre terjedt ki, míg az angolokkal vívott háborúban alul nem maradtak. 

 

Borítókép: Misuzulu ka Zwelithini, teljes királyi öltözetben (Fotó: AFP/Phill Magakoe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.