Parasztcsaládból a Nobel-békedíjig – Évszámok és képek Gorbacsov életéből

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében kedden elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, a XX. század történelmének egyik legfontosabb alakítója. Évszámokban idézzük fel életének és karrierjének legfontosabb állomásait.

Magyar Nemzet
2022. 08. 31. 13:58
-
Former Soviet president Mikhail Gorbachev cheers up participants, as French international chess grandmaster Vladislav Tkachiev plays blind in Moscow on April 3, 2012 a simultaneous match against Russian politicians. AFP PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV (Photo by ALEXANDER NEMENOV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1931.: Mihail Szergejevics Gorbacsov a sztavropoli határterület Privolnoje nevű falujában, egy parasztcsaládban született március 2-án.
1946.: Belépett a Komszomolba, a kommunista ifjúsági szövetségbe.
1950.: Beiratkozott a moszkvai Lomonoszov Egyetem jogi karára. Később agrárközgazdász diplomát is szerzett.
1952.: Belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába (SZKP).
1953.: Feleségül vette az egyetemen filozófiát hallgató Raisza Tyitarenkót. Egy lánygyermekük született. Raisza 1999-ben leukémiában halt meg.

Feleségével, Raiszával a tokiói Disneyland-ben 1992-ben. (Fotó: AFP/Yoshikazu Tsuno)

1955.: Visszatért Sztavropolba. A Komszomolban lassan, de biztosan lépkedett felfelé a ranglétrán. Egyre jobb kapcsolatot ápolt a Kommunista Párt befolyásos vezetőivel, akik megbíztak benne. Azonosulni tudott Nyikita Hruscsov politikájával, a sztálinizmus bűneivel való szembenézéssel.
1970.: A sztavropoli határterület pártbizottságának első titkára lett. Többször tagja volt Nyugat-Európába utazó szovjet delegációknak. Ezek a látogatások is befolyásolták reformpárti nézeteit.
1971.: Beválasztották a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságába (SZKP KB).
1980.: Már teljes jogú állandó tagként vehetett részt a legfelső pártgrémium, a Politikai Bizottság (Politbüro) ülésein.
1982.: Jurij Andropov pártfőtitkársága idején – akivel szoros kapcsolatot ápolt – egyre fontosabb politikai szerepet kapott, gyakran ő elnökölte a Politbüro üléseit, nyugati vezetőkkel találkozott. 1984 decemberében, miután Londonban találkoztak, Margaret Thatcher azt mondta róla: „Kedvelem Gorbacsov urat. Tudunk együttműködni”.
1985.: Viktor Csernyenko halála után, március 11-én az SZKP KB őt választotta főtitkárrá. Szovjet viszonylatban szokatlanul fiatalon, ötvennégy éves korában ért a csúcsra. Irányításával a Szovjetunió eljutott a többpártrendszer bevezetéséig, a demokratizálódás kibontakozásáig.

Berlinben 1986-ban. (Fotó: TASS/AFP)

1986.: Az SZKP XXVII. kongresszusán meghirdette a peresztrojkát (átalakítást), a gazdasági-politikai élet gyökeres átszervezését.
1987.: Ronald Reagan amerikai elnökkel közösen aláírta az INF-szerződést a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról. Négy évvel később George Bush amerikai elnökkel írták alá az atomleszerelést célzó START egyezményt.

Ronald Reagan amerikai elnökkel a washingtoni szovjet nagykövetségen 1987 decemberében. (Fotó: AFP/Jerome Delay)

1988.: Meghirdette a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával a politika társadalmi ellenőrzését. Ugyanebben az évben jelentette be, hogy a Szovjetunió szakít a Brezsnyev-doktrínával, és lehetővé teszi a keleti blokk országainak, hogy saját belügyeiket meghatározzák. Ez oda vezetett, hogy Kelet-Európa számos forradalmat élt meg, amelyek eredményeképpen a kommunizmus végleg összeomlott.
1989.: Máltán George Bush amerikai elnökkel lezártnak nyilvánították a hidegháború korszakát.
1990.: Gorbacsovot választották a Szovjetunió első – és mint utóbb kiderült utolsó – elnökévé. Ugyanebben az évben megkapta a Nobel-békedíjat, az indoklás kiemelte érdemeit a kelet–nyugati kapcsolatok átalakulásában, továbbá abban, hogy a szovjet társadalom nagyobb nyitottságának megteremtésével hozzájárult a nemzetközi bizalom megerősödéséhez.

1991.: Az augusztusi moszkvai puccskísérletet a pártfőtitkári tisztség elvesztése árán még ugyan túlélte, ám ekkor már a puccsisták ellen fellépő Borisz Jelciné volt a tényleges hatalom. Gorbacsov december 25-én lemondott a Szovjetunió elnöki tisztségéről.
1992.: Megalapította a társadalmi, gazdasági és politikai kutatásokat támogató nemzetközi alapítványát.

A Gorbacsov Alapítványnak helyet adó moszkvai épületben 1992-ben. (Fotó: AFP/Vitaly Armand)

1996.: Részt vett az elnökválasztáson, a szavazatok csupán 0,5 százalékát szerezte meg.
2001.: Létrehozta az Oroszországi Szociáldemokrata Pártot, amelynek 2004-ig vezetője volt.

2011.: Oroszország legmagasabb kitüntetésével, a Szent András apostolról (Andrej Pervozvannij) elnevezett érdemrenddel, Münchenben Franz Josef Strauss-díjjal tüntették ki.

Angela Merkel német kancellárral és Lech Walesa volt lengyel államfővel a berlini fal leomlásának huszadik évfordulóján a német fővárosban 2009-ben. (Fotó: AFP/Leon Neal)

2014.: Bár gyakran bírálta Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnököt, támogatta a Krím félsziget annektálásáról szóló népszavazást, mondván: a kommunista párt annak idején az emberek megkérdezése nélkül adta oda a Krímet Ukrajnának, most maguk az emberek korrigálták a hibát.
2021.: Kilencvenedik születésnapján Putyin a modern kor egyik legkiválóbb államférfijának nevezte Gorbacsovot. Az utóbbi években sokat betegeskedett, több ízben műtötték, szellemileg viszont friss maradt, és nyomon követte a világban zajló politikai eseményeket.

 

Borítókép: Mihail Gorbacsov Moszkvában 2012-ben. (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.