időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

A Japán-tengeren megkezdődött a Vosztok–2022 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.01. 17:06 2022.09.01. 17:12
A Japán-tengeren megkezdődött a Vosztok–2022 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hétnapos gyakorlat során az orosz Csendes-óceáni Flotta és a kínai hadsereg a Japán-tenger északi és középső részén, valamint a partközeli vizeken gyakorolja majd egyebek között a szárazföldi erők támogatását, valamint a tengeri kommunikációs vonalak és a tengeri gazdasági tevékenységi területek védelmét.

A gyakorlaton több mint ötvenezer katona, több mint ötezer fegyver és haditechnikai eszköz, köztük 140 repülőgép, hatvan hadihajó, naszád és ellátóhajó vesz részt. A műveleteket az orosz hadsereg vezérkari főnöke, Valerij Geraszimov felügyeli majd. A hétnapos hadgyakorlatra számos volt szovjet tagállam mellett India, Laosz, Mongólia, Nicaragua és Szíria is csapatokat küldött.

A kínai védelmi minisztérium a közleményében azt emelte ki, hogy az együttes gyakorlatozás jelentősen erősíti a részt vevő országoknak a valós veszélyekkel szembeni stratégiai együttműködését.

Oroszország és Kína katonai együttműködése nem új keletű: az utóbbi években a két ország a haditengerészet és nagy hatótávolságú harci repülőgépek részvételével is tartott már közös hadgyakorlatokat, 2021-ben pedig az orosz csapatok első ízben léptek kínai területre, ahol szárazföldi műveletekben vettek részt. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök között szintén szorosabbá vált az együttműködés, amelyet az Egyesült Államokhoz fűződő, egyaránt kiéleződött kapcsolataik miatt stratégiai partnerségi szintre emeltek.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.