Lapozó: A bikaviadal betiltását sürgeti a spanyol kormány

Transz fiataloknak szervez tábort a spanyol kormány · Öngyilkos próbababákkal érzékeltetik az elszállt rezsiköltségeket Rómában · Ukrán katonai szakértő: messze van még a Krím és Donbász felszabadítása · A bikaviadal betiltását sürgeti a spanyol kormány.

2022. 09. 09. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Transz fiataloknak szervez tábort a spanyol kormány

A spanyol kormány az Ifjúsági Intézettel és a Transz Platform Szövetséggel együttműködve dolgozta ki a 18 és 30 év közötti transz fiataloknak szóló tábor részleteit, amelyet október 6-a és 9-e között rendeznek meg a málagai Mollinában. A spanyol kormány célja, hogy előmozdítsa a sokszínűséget, felhívja a figyelmet a nemi identitások tiszteletének fontosságára és felszámolja a transzfóbiát. A szórakoztató tevékenységekkel a transz fiatalok önbecsülésének növelésére fognak összpontosítani szociális készségeik fejlesztésével. Emellett képzést nyújtanak nekik az elutasítás és az önelfogadás problémáinak leküzdésére. Mindezt konferenciák, workshopok, dokumentumfilm-vetítések, játékok és kiállítások segítségével teszik majd meg. A szervezők hangsúlyozzák, hogy az ehhez hasonló kezdeményezéseknek egyetlen célja van: mindenki szabad és egyenlő életet élhessen, ami nem mellesleg Spanyolország koalíciós kormányának alapvető igénye. Lilith Verstrynge államtitkár kiemelte, hogy a transz fiataloknak hosszú utat kell megtenniük azért, hogy ne szenvedjenek el megkülönböztetést például az álláskeresés során. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemi identitáson és a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció a harmadik leggyakoribb ok a gyűlölet-bűncselekményekre Spanyolországban. 

Forrás: vozpopuli.com

Öngyilkos próbababákkal érzékeltetik az elszállt rezsiköltségeket Rómában

Öngyilkos próbababák jelzik a római bárkirakatokban, hogy a vendéglátósokat csődbe viszik az elszállt rezsiköltségek. Ezzel a szimbolikus és egyben sokkoló gesztussal mutatják meg elkeseredettségüket az olasz főváros kereskedői. A kifizethetetlen rezsiszámlák láttán úgy érzik, nincs más megoldás, mint a vállalkozás feladása. A rezsiköltségek háromszor annyiba kerülnek, mint korábban. Bár a kereskedők a presszókávé és a kapucsínó árát megemelték tíz-húsz centtel, de ezzel még nem tudják kompenzálni a megemelkedett költségeket. A vendéglátóegységek egymás után bocsátják el az alkalmazottakat, míg le nem húzzák véglegesen a redőnyöket. 

Forrás: fanpage.it , roma.corriere.it

Ukrán katonai szakértő: messze van még a Krím és Donbász felszabadítása

Denisz Popovics katonai kommentátor felmérte az ukrán fegyveres erők esélyeit Donbász és a Krím felszabadítására az orosz megszállóktól: 

nem sietnék Donyeck és Luhanszk régiók megszállásának végéről beszélni. Véleményem szerint ez a kilátás kissé távoli

 – jegyezte meg a szakértő, akinek ugyanez a véleménye a Krím megszállásáról is. – Ami a Krím félsziget megszállását illeti, véleményem szerint még mindig túl korai beszélni róla, mert Herszon régió egy része az Orosz Föderáció ellenőrzése alatt van, valamint a zaporizzsjai terület egy része is. Főleg Melitopol városa. Nagyon fontos csomópont és nagyon fontos pont mind az Azovi régió, mind a Krím további visszafoglalása szempontjából – véli a szakértő. Popovics ugyanakkor beszélt azokról a fegyverekről, amelyekre ma az ukrán fegyveres erőknek szüksége van. Szerinte Ukrajna minél több nagy pontosságú HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszert kap az USA-tól, annál jobb. Korábban az ukrán hírportálok arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők elismerték: részt vettek a megszállt Krím félszigeten történt robbantások megszervezésében. 

Forrás: unian.ua

A bikaviadal betiltását sürgeti a spanyol kormány

A spanyol szélsőbaloldal vezette szociális jogok minisztériuma kérvényezte az ügyészségtől, hogy tiltsa be a Tordesillas városában évente megrendezett Toro de la Vega nevű rendezvényt – vagyis a hagyományos spanyol bikaviadalt –, mert az szembemegy a törvényekkel. A valladolidi település önkormányzata idén januárban módosította a szeptember 13-ára tervezett rendezvény szabályait: nem hagyják ugyan, hogy bárki lándzsával szurkálja a bikákat, ugyanakkor megengedték, hogy a bikaviadal-kultúrából ismert, kilenc centiméteres díszes szegecseket szúrjanak az állat testébe, maximum hetet. A tárca és az állatvédők szerint az új feltételekkel megrendezett program bűncselekmény, és ugyanolyan súlyos sebeket okoznak az állatoknak, mintha késsel döfködnék őket. Sergio García Torres állatjogi főigazgató kiemelte, hogy az új játékszabályok ráadásul nem felelnek meg a 2016-os regionális törvény ide vonatkozó cikkelyének, amelyben szabályozták a bikaviadal-műsorokat. Az előírások ugyanis kifejezetten tiltják a bikák megszúrását, megütését és halálos megsebesítését. Tordesillas ezzel szemben idén akár hétszeres szúrást is megengedne, és csak ezután hirdetné ki a viadal végét. A kormány szerint meg kell állítani a rendezvényt, mert ez a fajta fiesztázás a XXI. században nem megengedhető. 

Forrás: elmundo.es

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.