időjárás 7°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Mark Rutte: Az olasz választási eredmények aggodalomra adnak okot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.27. 11:52 2022.09.27. 12:21
Mark Rutte: Az olasz választási eredmények aggodalomra adnak okot

– Az olaszországi választási eredmények aggodalomra adnak okot – jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő hétfő este az Op1 tévé egyik műsorában.

A Dutchnews hírportál tudósítása szerint Rutte azt mondta: az olaszországi választásokon győzelmet arató pártok, „olyan dolgokat tettek vagy mondtak, amelyek miatt szükség van az éberségre.” Hozzátette: kormánya megpróbál majd együttműködni az leendő olasz kormánnyal. „Nem szabad naivnak lennünk, de mindenkinek meg kell adni az esélyt” – hangoztatta. Még nem gratulált Giorgia Meloni győzelméhez, ezt csak akkor teszi meg, ha a miniszterelnök-jelölt már hivatalban lesz – tette hozzá. Az interjúban Rutte kifejezte aggodalmát a jogállamiság magyarországi és lengyelországi állapotával kapcsolatban is.

A kormányfő az interjúban kitért a holland társadalmi feszültségekre, egyebek között a kormány agrárpolitikája miatt tüntető gazdákra, a menekültügyi válságra, a családtámogatási botrányra. Elismerte, hogy e válságok alatt „kevésbé volt látható”, mint amennyire az ország vezetőjének kellene.  

Rutte elismerte: kormányát gyakran éri az a kritika, hogy túl lassan talál választ az egyes problémákra. „A kabinetnek komolyan kell vennie a bírálatokat, és a bonyolult ügyek esetében, amelyeket nem lehet egykönnyen megoldani, magyarázattal kell szolgálnia” – mondta a miniszterelnök.

 

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.