időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Álhírkampányt indított az Európai Parlament Magyarország ellen

Magyar Nemzet
2022.10.04. 14:23 2022.10.04. 14:48
Álhírkampányt indított az Európai Parlament Magyarország ellen

Az Európai Parlament kommunikációs gyakorlatában eddig példátlan, összehangolt lejárató akció kezdődött Magyarország ellen – derül ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményéből. Az elmúlt napokban az Európai Parlament (EP) közösségimédia-felületein Magyarországot hamis színben feltüntető tartalom jelent meg.

A Twitteren és a Facebookon is fellelhető kampány az EP Magyarországról szóló jelentésének legelfogultabb megállapításait jeleníti meg. Az Európai Parlament szeptember közepén 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett fogadta el a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést. Eszerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának.

Ugyanezeket a vádakat ismétli meg az EP a hivatalos kommunikációs csatornáin, például azt, hogy veszélyben van a véleménynyilvánítás szabadsága, s fennáll az uniós forrásokkal való visszaélés kockázata.

„Az Európai Parlament kommunikációs gyakorlatában eddig példátlan, összehangolt lejárató akciót a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében a leghatározottabban visszautasítjuk” – írta Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének címzett levelében Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője. A Fidesz EP-képviselői levelükben felszólítják Metsola elnököt, hogy vessen véget az álhírkampánynak és számoltassa el a felelősöket.

Az Európai Parlament angol, bolgár, horvát, cseh, finn, német, görög, holland, lengyel, portugál, szlovák és spanyol nyelvű közösségimédia-felületein megjelent tartalmak a szeptemberi plenáris ülésen elfogadott, Magyarországról szóló Delbos–Corfield-jelentés legelfogultabb megállapításait jelenítik meg azt a látszatot keltve, mintha az EP állásfoglalásában foglalt állítások tények lennének – írták. „Már az is az európai együttműködés aláásásaként értelmezhető, hogy az Európai Parlament baloldali többsége immár egy évtizede politikai bosszúhadjáratot folytat a magyar kormány ellen, az azonban végképp elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament adminisztrációja az egyik tagállammal szemben kiterjedt álhírkampányba kezdjen” – emelték ki a képviselők.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja szerint az Európai Parlament célja a kampánnyal valójában nem a tájékoztatás, hanem a lejáratás és a nyomásgyakorlás, miközben az Európai Bizottság és a magyar kormány között konstruktív tárgyalások zajlanak a kondicionalitási eljárás mielőbbi lezárása érdekében, a magyar kormány pedig vállalásainak teljesítésén dolgozik.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az európai parlamenti ülésen, Strasbourgban 2022. szeptember 14-én (Fotó: MTI/AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.