Amerikaiak által kiképzett ügynököket okol Teherán a tüntetésekért

A hírszerzés két újságírót nevezett meg, akik először adtak hírt Mahsza Amini haláláról, ami zavargásokhoz vezetett.

2022. 10. 29. 19:07
Irán tüntetés
Demonstrators gather around a burning barricade during a protest for Mahsa Amini, a woman who died after being arrested by the Islamic republic's "morality police", in Tehran on September 19, 2022. - Fresh protests broke out on September 19 in Iran over the death of a young woman who had been arrested by the "morality police" that enforces a strict dress code, local media reported. Public anger has grown since authorities on Friday announced the death of Mahsa Amini, 22, in a hospital after three days in a coma, following her arrest by Tehran's morality police during a visit to the capital on September 13. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni hírszerzés és a Forradalmi Gárda azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy évente dollármilliárdokat különít el arra a célra, hogy szervezetek és magánszemélyek hálózatát hozza létre és hibrid hadviselésre, valamint az iráni létesítmények megdöntésére tanítsa őket. Teherán szerint ilyen módon Washington és szövetségesei felelősek azokért a tiltakozásokért, amelyek Mahsza Amini halála után robbantak ki a perzsa országban.

Az Irán megsemmisítését célzó misszió, amelyet korábban olyan országokban hajtottak végre, mint Afganisztán, Irak, Szíria, Jemen és Líbia, megalázó vereséggel végződött

– közölte a hírszerzés és a Forradalmi Gárda.

Közleményük szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élen járt ebben a projekteben, amelyet többek közt az Egyesült Királyság, Izrael és Szaúd-Arábia hírszerző szolgálatai támogattak. Hozzátették, a kiképzést Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Olaszországban tartották a kormányok ismeretében vagy anélkül. Arról is beszámoltak, a CIA tisztviselői szeptember végén kurd csoportokkal találkoztak Észak-Irakban, hogy támogatásukat kérjék az iráni zavargásokban.

Teherán nyilvánosságra hozta két újságíró, Niloofar Hamedi és Elaleh Mohammadi nevét, akikről azt írta, „az amerikaiak képezték ki őket külföldi országokban, és ők voltak az elsők, akik hírt adtak a Mahsza Aminival kapcsolatos fejleményekről, amelyek a tiltakozásokhoz vezettek”.

A két újságírót – akikre már külföldi ügynökként hivatkoztak a közleményben – nem sokkal a tüntetések kitörése után tartóztatták le. Hamedi az elsők között, fotóval számolt be arról, hogy a 22 éves nő meghalt, Mohammadi pedig Mahsza Amini szülővárosába, Szakkezbe utazott, hogy tudósítson a temetésről. Az iráni vezetés szerint a két újságírónő munkájával „provokálta az elhunyt hozzátartozóit”, amelyek végül a zavargásokhoz vezettek. A hírszerzés azonban nem mutatott be bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Hamedi és Mohammadi kapcsolatban állt volna bármilyen külföldi szervezettel.

Felgyújtott rendőrségi motorkerékpár ég az úttest közepén Teheránban 2022. szeptember 19-én Fotó: MTI/AP

Iránban továbbra is rendszeresen a megmozdulások, amióta szeptember közepén az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vette a 22 éves Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt. A tüntetések pénteken és szombaton is folytatódtak, azonban szombaton a Forradalmi Gárda vezetője, Hosszein Szalámi tábornok leszögezte, „szombat az utcai zavargások utolsó napja”.

Ne jöjjenek az utcára! Ma van a zavargások utolsó napja

– idézte az MTI a tábornokot.

A tüntetésekből országszerte rendszerellenes megmozdulások nőttek ki, és a tiltakozók azt skandálják, hogy „Halál a diktátorra!”, amivel az ország legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei bukását követelik. A tiltakozások az iszlám köztársaság történetének legsúlyosabb kihívását jelentik az országot irányító síita klérus számára.

Jogvédők szerint legkevesebb 250 tiltakozó vesztette életét az elmúlt hetekben és több ezer embert vettek őrizetbe.

A pakisztáni határ közelében fekvő Záhedán városában könnygázzal és lövésekkel igyekeztek feloszlatni a hatóságok a tüntető tömeget, helyi beszámolók szerint egy tizenkét éves fiú vesztette életét, azt azonban nem tudni, ki lőtte le.

Az iráni tisztviselők pedig már családtatjaikat is igyekeznek kimenekíteni a perzsa országból.

A Daily Express brit napilapnak az egyik teheráni repülőtér alkalmazottja arról számolt be, körülbelül két hete rendszeresen a hátsó bejáratokhoz szállítják a kormány munkatársainak barátait és rokonait, akiket közvetlenül a nemzetközi járatok repülőgépeihez visznek.

Jövő szerdára rendkívüli informális ENSZ BT-találkozót hívott össze az Egyesült Államok és Albánia azzal a céllal, hogy elősegítsék az iráni emberi jogi visszaélések hiteles és független kivizsgálását

– számolt be a Reuters hírügynökség.

Az eseményre  más emberi jogi szervezetek képviselői mellett a 2003-ban Nobel-békedíjat kapott iráni írónő és aktivista, Sirin Ebádi is meghívást kapott.

Borítókép: Mahsza Amini halála után tüntetők gyülekeznek Irán fővárosában, Teheránban 2022. szeptember 19-én. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.