„Amit a budapesti amerikai nagykövetség csinál, az általános iskolai bohóckodás”

A Biden-kormányzat az amerikai értékek rovására erőlteti a világra a woke ideológiát – olvasható a The Wall Street Journal tekintélyes napilapban megjelent véleménycikkben. A cikk hosszasan kritizálja az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét is, mondván: a diplomáciai képviselet tevékenysége leginkább „általános iskolai bohóckodásnak” tekinthető, mintsem az amerikai hatalom kivetítésének vagy a kultúra exportjának.

Munkatársunktól
2022. 10. 28. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az amerikai kultúra exportja régóta nemzetünk egyik legnagyobb soft power-értéke. De ahelyett, hogy ezt a nyugati értékek és az amerikai érdekek megerősítésére használná, a Biden-kormányzat a woke ideológiát hirdeti. A külpolitikai következmények katasztrofálisak lehetnek” – kezdi véleménycikkét John Ratcliffe, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) egykori vezetője és Cliff Sims, a DNI egykori helyettes vezetője a The Wall Street Journal hasábjain. A két publicista cikkében felhívta a figyelmet, hogy a „sokszínűség és befogadás előmozdítása” érdekében az amerikai külügyminisztérium kulturális támogatásokon keresztül például „transzvesztita-show-kat” finanszíroz Ecuadorban. A támogatások célja a hivatalos dokumentumok szerint „az amerikai külpolitikai célok és célkitűzések megvalósításának támogatása, a nemzeti érdekek előmozdítása és a nemzetbiztonság erősítése”. A The Wall Street Journal ugyanakkor rávilágít arra: 

nem teljesen világos, hogy a dragkirálynő-előadások hogyan növelik az amerikai nemzetbiztonságot vagy mozdítják elő az érdekeinket – arról nem is beszélve, hogy miért kellene az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozni mindezt. 

Magyarországot is példaként felhozva a szerzőpáros emlékeztet: az amerikai külügy újabb felháborító példája, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy „Ki mondta?” kvízt tett közzé a Twitter mikgroblogon, amelyben a magyarokat arra kérték, hogy találják ki, hogy különböző kijelentéseket Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy egy magyar politikus tett. „Egy »egyenesen barbár ideológia nyer teret« – kezdte az egyik idézet –, »amely az amerikai egyetemekről ered, és amely tagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott«. Ezt az állítólagosan aljas kijelentést, amellyel sok amerikai egyetértene, Magyarország miniszterelnök-helyettese mondta – ami egy olyan gondolatbűn, amely az amerikai nagykövetség szerint egy globális páriával teszi őt egyenlővé” – írták. A szerzőpáros hozzátette:

Ezek sokkal inkább általános iskolai bohóckodások, mintsem az amerikai hatalom kivetítése.

Érvelésük szerint, ha az Egyesült Államoknak problémái vannak külföldi vezetőkkel, akkor felnőtt diplomáciai eszközökkel kell foglalkoznia velük. „Ehelyett a diplomáciai erőfeszítéseinket Biden elnök, egy önjelölt külpolitikai szakértő alatt úgy lehetne összefoglalni, hogy »akit nem szeretek, az Putyin«” – írták. Hozzátették, Magyarország katonailag megerősítette a NATO keleti szárnyát, miután Oroszország megszállta Ukrajnát, és idén ukrán menekültek tömegeit fogadta be. Kiemelték továbbá, hogy 

ahelyett, hogy arra bátorítaná Magyarországot, hogy folytassa ezen erőfeszítéseinek megerősítését, a Biden-kormányzat nevetségessé teszi vezetőit, amiért jogosan idegenkednek az amerikai egyetemek woke ideológiájától.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, sajnálatos tény, hogy a Biden-adminisztráció külpolitikai kommunikációja jelentős részben épül az ultraprogresszív, woke ideológia erőszakos tukmálására. 

Az is tény – ha tetszik az új amerikai nagykövetnek, ha nem –, hogy ez az ideológia valóban az amerikai egyetemekről indult kártékony útjára

– fogalmazott Koskovics, hozzátéve: a hagyományos amerikai értékek jegyében arra is érdemes emlékeztetni a mindenkori amerikai nagykövetet, hogy senki számára nem lehet kötelezővé tenni egy világnézet támogatását. „Az ideológiák szabad elfogadása vagy elutasítása az emberi szabadság alapja” – húzta alá a geopolitikai elemző.

Koskovics kitért arra is, mindeközben az amerikai–magyar gazdasági és katonai kapcsolatok továbbra is kiválók. „Bár ez sajnos nem igaz a politikai kapcsolatrendszerre a demokrata vezetésű adminisztrációk idején, ám erről elsősorban maguk a demokraták tehetnek; így David Pressman amerikai nagykövet úr is, aki nemrég azon okból találkozott a nyílt társadalom magyarországi szószólóival, hogy a hazai civil társadalom helyzetéről értekezzen velük” – emlékeztetett az elemző. Hozzátette: Pressman úr pontosan tudja, hogy ezek a politikai aktorok mit gondolnak, hiszen számukra az útmutatás – és a finanszírozás – azoktól az amerikai baloldali köröktől érkezik, amelyekhez a nagykövet úr maga is tartozik.

Borítókép: David Pressman (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.