Az unión kívülre helyeznék a menekültkérelmek elbírálását

Földközi-tengeri államok a Frontex határvédelmi ügynökség tevékenységének kihelyezését javasolják.

2022. 10. 11. 20:42
null
Gran Tarajal, 2022. október 5. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvõ Gran Tarajal kikötõjébe 2022. október 5-én, miután a spanyol tengeri mentõszolgálat 36 migránst fedélzetére vett egy csónakról az Atlanti-óceánon, 46 kilométerre a sziget partjaitól. MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa Fotó: Carlos de Saa Forrás: MTI/EPA/EFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több földközi-tengeri állam – Spanyolország, Görögország, Olaszország, Málta és Ciprus – támogatja azt az elképzelést, hogy az európai határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex segítségével a menekültkérelmek beadására már az Európai Unió határain kívül létesítsenek központokat, és a kérelmeket ott is bírálják el, ezzel csökkentve az Európai Unióba beáramló migránsok számát. 

Az illegálisan érkező bevándorlók száma meredeken növekszik, a Frontex statisztikái szerint az idei év első nyolc hónapjában 86 581 alkalommal lépték át illegálisan az EU külső határait. Ez majdnem kétszeres növekedés a tavalyi adatokhoz képest.

Annak érdekében, hogy lecsökkentsék az egyébként egyre erőszakosabbá váló belépési kísérleteket, Magyarország, Szerbia és Ausztria is azt javasolja, hogy a magyar–szerb határ helyett már Észak-Macedónia területén megtörténjen a menekültkérelmek felvétele és elbírálása. Észak-Macedónia továbbra is a nyugat-balkáni migránsútvonal egyik központi országa, a migránsok Törökországon és Görögországon keresztül próbálnak eljutni a Nyugat-Balkánra, majd onnan tovább az Európai Unió nyugat-európai országaiba. A hatóságok tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban egyre többen használják a nyugat-balkáni útvonalat  – írta meg az MTI.

A földközi-tengeri országok szerint sürgős lenne a migrációs nyomás csökkentése a déli határokon is.

 A Frontex 2021-es kimutatásai alapján a szervezet által közép-mediterránnak nevezett útvonalon – azaz az Észak-Afrika és Olaszország közötti szakaszt használva – a nyugat-balkáni útvonalhoz hasonlóan nagymértékben növekszik az illegálisan érkezők száma. Ráadásul ebben az esetben a tengeri útvonal miatt a migránsok jóval nagyobb életveszélynek vannak kitéve. 

Notisz Mitarakisz, Görögország migrációs és menekültügyi minisztere az életveszélyes helyzetek drasztikus csökkentésének lehetőségét látja a földközi-tengeri államok kezdeményezésében.

Ha a határokat jól védik és megfelelően figyelik, a halálos áldozatok száma jelentősen csökkenthető

 – jelentette ki. 

A Frontexet az utóbbi időben egyébként komoly kritikák érték, többek között erőszakos visszatoloncolás, és annak elhallgatásának gyanúja miatt vetették alá tüzetes vizsgálatnak. Ennek eredményeképp az Európai Parlament javaslatait figyelembe véve több változtatást is kellett tenniük a migránsok jogbiztonsága érdekében. A Frontex reformja tehát már jó ideje napirenden van.

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvő Gran Tarajal kikötőjébe 2022. október 5-én, miután a spanyol tengeri mentőszolgálat 36 migránst a fedélzetére vett egy csónakról az Atlanti-óceánon, 46 kilométerre a sziget partjaitól (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.