Hidegháborús tankokat modernizálna Moszkva

Moszkva több száz T–62-es harckocsi modernizálásával pótolná az ukrajnai veszteségeket.

2022. 10. 13. 17:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva a következő három évben mintegy 800 T–62-es harckocsit tervez modernizálni, hogy megpróbálja pótolni az Ukrajna elleni invázió során már elszenvedett súlyos veszteségeket – írta meg a katonai, védelmi és geopolitikai tudósításokra szakosodott The War Zone. A szakportál értesülései szerint az 1961 és 1975 között sorozatgyártott harci gépjárművek közül sokat már Ukrajnába küldtek, ahol vitatható hasznosságúnak bizonyultak. 

Elemzők szerint ugyanakkor a lépés azt jelzi, hogy az orosz hadsereg az Oroszország elleni szankciók miatt nem tudja tartani a tempót a háborúban elszenvedett veszteségek pótlásával.

 „A döntés, miszerint több száz figyelemre méltóan régi, hidegháborús tankot újra aktiválnak, újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a nyugati szankciók és más tényezők megnehezítik Oroszország fegyveriparának működését” – írta a szakportál, hozzátéve: bizonyítékot szolgáltat továbbá Oroszország fejlettebb páncélosainak rossz állapotáról, mivel sok száz harckocsi megsemmisült, megsérült vagy ukrán kézre került a háború február 24-i kezdete óta, míg más harci gépjárművek elhasználódásuk vagy épp a csúcstechnológiás pótalkatrészek hiánya miatt háttérbe szorultak.

A nyugalmazott tábornokból lett alsóházi képivselő, Andrej Guruljov a közelmúltban fel is kereste a 103-as páncélosjavító üzemet az ország távol-keleti, Transzbajkál-környéki régiójában, ahol arról beszélt: a szóban forgó T–62-eseket új hő- és éjjellátó optikával, valamint további páncélzattal és egyéb védelmi jellemzőkkel modernizálják, különösen a páncéltörő irányított rakéták, például az Egyesült Államokban gyártott Javelin elleni védelem érdekében. A 103-as páncélosjavító üzem egyébként az orosz állami tulajdonú Uralvagonzavod konglomerátum leányvállalata, amely többek között az ország fő harckocsigyártója. 

Guruljov állítólag a vizit során arról is beszélt, hogy a T–62-esek jól beváltak Ukrajnában, a The War Zone azonban ezzel kapcsolatban megjegyzi: a jelentések épp az ellenkezőjét bizonyítják. 

A szakportál ugyanakkor hozzátette: nem teljesen világos, hogy a harckocsi látszólagos gyenge teljesítménye mennyiben köszönhető a jármű képességeinek, szemben a legénység hozzáértésével és az orosz erőket általánosságban jellemző rossz morállal. A megsemmisült T–62-eseket bemutató képeken és videókon kívül ugyanis az ukrán erők több tucat működésben lévőt is megfigyeltek, amelyek közül sokról úgy tűnik, hogy a visszavonuló orosz csapatok hagyták hátra őket.

Oroszország korábban számos felújított T–62-est küldött a szíriai hadseregnek is, hogy segítsen pótolni az országban 2017 és 2018 között zajló polgári konfliktusban elszenvedett veszteségeket.

Borítókép:  Nyolcszáz T–62-es harckocsit modernizálna Moszkva (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.