Orbán Viktor mellé állt Olaf Scholz kancellár

Brüsszel javasolja is, nem is a gázársapka bevezetését az uniós csúcson. Több tagállam sürgeti, mások viszont – mint a magyarok és a németek – előre szóltak, hogy szó sem lehet róla: az első, hogy legyen elég energia. Az elmúlt évek egyik legforróbb EU-csúcsára számíthatunk, ezt vetítette előre a magyar miniszterelnök is – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 10. 20. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évtizedben megszokott volt egy-egy fontos uniós csúcs előtt, hogy Angela Merkel kiállt és elmondta, milyen kompromisszum várható. A csütörtök délután kezdődő kétnapos csúcsot megelőzően is megtörtént a német üdvlövés, csakhogy egészen más formában. Órákkal az esemény előtt a Bundestagban szólalt fel Merkel utódja, Olaf Scholz kancellár (ami nem szokatlan), és arról szónokolt, hogy szó sem lehet a földgázárak korlátozásáról – az „ársapkáról” – amit a csúcsra készülőben 15 uniós tagállam sürget, köztük a franciák és a lengyelek.

Hatalmas vitát várok az Európai Tanács soron következő ülésén

– készített fel szerdai Twitter-bejegyzésében Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az uniós politikára szakosodott nemzetközi hírportál, a Politico a csúcsról szóló előzetesében csúnyán nekiesett Berlinnek és magának Scholznak:

Európának Németország-problémája van

– írták, azt felróva a németeknek, hogy az energiakrízis közepette felhagytak korábbi konszenzusépítő magatartásukkal, és a nemrég bejelentett hatalmas válságkezelő csomagjukkal magukra vonták azoknak a haragját, akik nem engedhetik meg maguknak a vállalataik és háztartásaik ekkora mértékű kisegítését. Sőt, még hagyományosan legfontosabb uniós partnerükkel, a franciákkal sem egyeztettek, akik egyébként szintén megkapják „a magukét” a Politicótól és más nemzetközi lapoktól, amiért Emmanuel Macron elnök országa protekcionista hagyományához nyúlt vissza.

Macron nemrégiben azt sürgette egy konferencián, hogy az európai országok fogjanak össze az ázsiaiakkal, és együtt kérjék meg az Egyesült Államokat és Európa legnagyobb gáztermelőjét, Norvégiát, hogy a barátság jegyében csökkentsék túl magas gázáraikat.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Olaf Scholz (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.