Politico: Berlin milliárdokat öntött a saját gazdaságába, miközben a német hibák okozták a válságot

A brüsszeli lap írása szerint ugyanakkor Németországot nem csak ezért terheli felelősség.

Forrás: Mandiner2022. 10. 04. 7:29
null
BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tíz évvel ezelőtt, amikor Európa az eurózóna válságának torkában volt, Németország állt a megszorítások élére” – írja a Politico cikke alapján a Mandiner. A lap ugyanakkor hozzáteszi:

most Európa többi része füstölög a Németország által az energiatámogatásokra fordított összegek miatt, amelyek félő, hogy súlyosbíthatják a kontinens politikailag robbanásveszélyes gazdag–szegény szakadékát.

A Politico szerint ráadásul „a növekvő feszültségeken aligha segít, hogy Berlin elhibázott függősége az orosz gáztól is hozzájárult a blokk energiaválságának kialakulásához”.

 

„Egyre nagyobb az ellenérzés”

Mint a lap fogalmaz: „az EU-ban – különösen az olyan nehézsúlyú országokban, mint Olaszország és Franciaország – egyre nagyobb az ellenérzés Németország múlt héten bejelentett 200 milliárd eurós csomagjával kapcsolatban, amelynek célja, hogy a fogyasztókat és a vállalkozásokat mentesítse az energiaválság teljes körű hatásaitól”.

Ezek a sérelmek valószínűleg a pénteki prágai EU-csúcstalálkozón is fellángolnak majd, amikor a vezetők az emelkedő energiaköltségek és azok gazdasági következményeinek kérdésével fognak foglalkozni – írja a brüsszeli lap.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: EPA/Kenzo Tribouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.